Isnin, Ogos 25, 2003

HuuuWaaaaaaa!!!!! (100x)


Brutus is played by Zul Huzaimy Marzuki

Real frustrated now coz I can't watch Gedebe tonite. Final nite pulak tu! Lissa, it aint ur fault. Tadi petang aku mmg rasa cam sikit malas nak gi tgk but after reading Aiie's blog, dgr lak ili nak tgk Gedebe (last minute baru aku tau, kalo tak seberapa pantas aku join! heh...takde rezeki aa aku) Lagi dgr komen2 org pasal Gedebe...dammnnnn!!! I wanna watch Zul act as Brutus!! I wanna watch Gedebe!!

I'm gonna think of the ways to ask Zul, ada copy menda ni tak? Cd ke? Alahai member2 punye pasal bleh la Zul, bleh la? I think I can chill coz I read somewhere before they gonna make it into vcd and sell, something different from all those crappy vcds out there for sure. Ahh...still can remember all those conversations I had with Zul about Gedebe, how I really, really want to see it and now? Arghh...please do make it into vcd bleh tak?

Will ask Ili later whether Zul dtg mlm ni tgk. Dengan Hanimah ke? Hmm...yelah kot. Tak kisah la, dah mmg awek dia kan... hu~hu~hu~
Anyway...you go, Zul!!!

SINOPSIS GEDEBE

Gedebe adalah sebuah filem independen yang boleh dianggap berbeza pendekatannya berbanding filem-filem komersial Malaysia yang lain. Projek perfileman Gedebe pada asalnya diilhamkan dari suatu pementasan teater arahan saudara Nam Ron pada tahun 2001 di Panggung Eksperimen, Kuala Lumpur. Ia adalah sebuah kisah yang diadaptasikan secara longgar daripada karya William Shakespeare "Julius Caesar".

Pada tahun 2002, Cipta Films (bahagian perfileman Pustaka Cipta Sdn. Bhd.) telah bekerjasama dengan pengarah Nam Ron dan Amir Muhammad sebagai penerbit untuk menghasilkan versi filem Gedebe yang melalui penggambaran video digital.

Gedebe membawa maksud seorang yang samseng atau berani dan biasanya menjadi ketua kepada orang bawahannya, serta dipertanggungjawabkan segala urusan termasuk yang berkaitan dengan keselamatan pengikutnya. Di bawah pengertian ini, filem ini diolah dan dicanai menjadi suatu karya yang memaparkan konflik dalaman sesuatu kumpulan manusia yang berlaku apabila tercetusnya perebutan kuasa.

Jalan cerita Gedebe tidak banyak keluar dari tema-tema asal Shakespeare dalam Julius Caesar, tetapi diberi pendekatan, suasana, dialog dan interpretasi yang berbeza. Jika Caesar adalah seorang pemimpin yang dikhianati di empayar Rom purba, Caesar dalam Gedebe pula adalah seorang pemimpin sebuah puak yang dikhianati oleh sahabat karibnya Brutus di sebuah kota moden di Malaysia. Idea dan cerita yang disampaikan dalam Gedebe adalah dengan gaya yang segar dan spontan menggunakan frasa Melayu kolokial. Menarik juga adalah pilihan pengarah dan penulis lakon layar untuk menggunakan dialek Kelantan sebagai bahasa penyampaian untuk sebahagian besar filem ini.

Jalan cerita filem Gedebe ini memperlihatkan Caesar melantik dirinya sendiri sebagai pemimpin sebuah puak sekaligus telah mengundang keresahan di kalangan pengikutnya, terutama dari Cassius dan Brutus. Lebih-lebih lagi kerana Caesar berniat untuk menyatukan puak- puak lain yang selama ini bertelagah. Cassius, pada awalnya merupakan pengikut setia Caeser tetapi kemudiannya menjadi musuh yang berhasrat untuk menjatuhkan Caesar. Untuk menunaikan hasratnya, Cassius telah bersekongkol dan menghasut Brutus, orang kanan Caeser untuk mengkhianati Caesar.

Jika dibandingkan antara hasil karya yang dipentaskan dengan hasil karya yang difilemkan jelas kedua-duanya mempunyai tuntutan kreatif yang tinggi tetapi berbeza dari segi prosesnya. Teater adalah perantaraan yang berbeza daripada filem. Oleh demikian, filem Gedebe wajar juga dinilai secara sendirinya bebas daripada karya teater asal dan diulas dari sudut yang berlainan daripada suatu kritikan teater.

Secara keseluruhannya, filem Gedebe diharap akan mencetuskan pelbagai reaksi daripada penonton. Gaya visualnya adalah disengajakan 'raw', dan kekasaran penataan lampu dan bunyi bertujuan untuk mengekalkan sebuah rasa realiti dan bukannya fantasi.

Maka, demikian juga kita mungkin persoalkan, jika Gedebe bukanlah fantasi semata-mata, maka ia adalah realiti untuk siapa.

Tiada ulasan:

#27

My current favourite writer: Fiersa Besari. Sederhana, cerdas dan mengena. If you haven't read any of his works, you should. ...