Khamis, Disember 25, 2003

Banyak la plak menda jadah aku tulis hari nih. I just felt like writing...err...typing. Tu saja.

Tadi balik rumah, Mak Tam, Wan De, Uncle Deris, Kak Yong n Abg Syuib dah ada kat rumah. Baru balik dr jenguk opah di hospital la tuh. Mak tido kat hospital. Aku la belum sempat jenguk Opah. Tak tau pun she was admitted...Mak baru je call semalam. She thought I knew. How can I when nobody bagitau? Will see Opah tomorrow, insyaAllah.

Sempat la dengar Mak Tam cerita about her friend's daughter. Begini kisahnya...

Awek ni nak gi sambung studies overseas, Masters then terus pHD. So ayahanda dia berharapla dia ni berkahwin sebelum melanjutkan pelajaran. Alkisah, Auntie Awek ni kenalkan dia kepada seorang arkitek, umur 30-an. Mamat ni plak, kawen lambat bukan sebab apa, memilih. Nak jadi bini dia kena ada 8 kriteria yang perlu di penuhi and guess what, this Awek memenuhi semua 8 kriteria itu. Maka Mamat tu pun setuju la dijodohkan dengan Awek ni.

Problem is, Awek tu tak nak kat Mamat tuh. Dia ada pilihan hati sendiri. Tapi kalau nak dikirakan, tak padan la dengan Awek ni dari segi taraf pendidikan since Awek ni nak belajar sampai PHD, Balak tu pulak kerja jaga gerai jek. Owh...but Balak tu handsome la. Dan Awek tu memang dah tangkap cintan abis2an.

Maka sekarang Bonda Awek tu mintak Mak Tam nasihatkan Awek tu pilih arkitek tu, lebih terjamin masa depan. Tapi Mak Tam pun serba salah...macamana nak cakap nasib awek tu lagi terjamin dengan Mamat arkitek tuh....siapa yang tentukan, siapa boleh pastikan? No one, right?

Komen aku:
Who does the Mamat think he is??! Just sebab dia arkitek, belajar tinggi...dia boleh set kriteria sekian2 baru seseorang perempuan tu padan dengan dia? Dia ingat dia je sorang layak memilih ke?! So sekarang awek tu penuhi semua 8 kriteria ni, kalo esok lusa dia dah kurang satu then what, carik another one?
Geez...tak percaya ada lagi lelaki se'shallow' ini wujud dalam dunia. So sekarang tergamam la, Awek tu reject dia for someone yang he wouldn't have seen as a rival...serves him right!
Okay, kalau Balak jaga gerai tu dikatakan tak de masa depan, fine. Nak suruh lupakan, fine. But I can't imagine her masa depan with this Mamat also. Kata Mak Tam, "lupakanlah, banyak lagi lelaki lain dalam dunia". Masalahnya kenapa susah sangat mencari 1 yang kita nak? So terpaksa la kot Awek ni carik lain? Please...not the arkitek...dia belum faham soal hidup kot? Anyone willing to teach him? i am not

Just remember...
kau ingat kau hebat, ada lagi hebat
kau ingat kau kaya, pasti ada yang lebih kaya
kau ingat kau lawa, owhh....lawa lagi orang lain
Dan...
kalau kau ingat nasib kau teruk, akan selalu ada nasib orang yang lebih teruk.

Orang cakap aku memilih sangat. Aku rasa tak pun. All I want is keserasian jek. Tu yang paling susah nak carik, tapi itu yang paling penting. Cinta boleh dipupuk...keserasian, chemistry...cannot.

Tiada ulasan:

#27

My current favourite writer: Fiersa Besari. Sederhana, cerdas dan mengena. If you haven't read any of his works, you should. ...