Jumaat, September 29, 2006

Ramblings

Yesterday, aku rate kan sebagai hari yang paling humiliating and embarrassing in my entire life. And at the same time, yang paling enlightening. Owh tak, memalukan ni bukan tahap saya mabuk todi buat striptease nari2 kat tiang atas meja apa semua. Itu tidak terjadi, saya baik ok. Cuma cam...tak mo cakap lah, kang kurang pahala puasa aku. Hehehe...

Sia2 pulak pagi tadi aku marah sorang cina kontraktor ni. Tu lah, sape suruh call aku marah2 cakap company aku tak nak bayar payment dia. 15 minit aku tadah telinga last2 aku kalah pada tuntunan nafsu amarah ku (owh no, Ya Allah ampunilah hamba -Mu yang lemah ini!) aku pun marah lah dia balik. Hehehe.
Solilah apek, lu apa pasal olang lain salah lu kasi malah sama wa?? Wa tension la apek, tension. Wa tatak singaja malah sama lu! Padan la muka lu tak dapat payment! :p

Amusingly, a lot of people has arrived at this blog by googling for "harga gula". Rasa2 macam nak taruk logo company aku kat sini, tolong promosi. Hari2 kat berita isu gula tak habis2. I malas nak komen lah, for sure lah i bias. hehehe...

Yayee, apa citer tgk muka aku teringat mac and cheese ni? Huuu...adakah aku nampak sebegitu lazat? Hahahaha.

Kawan2...mari lah kita berbuka2 puasa bersama2. Apa macam?
My brain is a jumbled up mess. Mood is infectious, kan. Contagious. Macam virus.

Hello fwen. Me wanna be ur partner in crime, ur shoulder to cry on, ur dustbin to throw all ur misery away, ur strength...
but me dun wanna be ur punching bag.

It hurts.

why is it easier to show our anger and wrath to a person who loves us?
because we somehow know we'd be forgiven no matter what.

Selasa, September 19, 2006

aku nak tulis.
tapi tak tahu apa nak tulis.
bukan aku malas nak tulis.
lain kali lah aku tulis.


Sheilagank,
Lissa baru sms aku ckp sabtu ni ngopi kat starbucks amcorp sebelum Ramadhan. Pukul 1. Come one, come all.
Lin, bawak Haikal ek? Aku kangennn...
Lissa, bawak baby dlm perut (emang boleh tanggal dan tinggal??)

Yuk kita ngopi dan ngerumpi!!!

Ahad, September 17, 2006

September 05, 2006 19:37 PM

Remains Of Ngah Ibrahim And Mohamad Amin To Be Exhumed On Thursday

By Jackson Sawatan

SINGAPORE, Sept 5 (Bernama) -- The remains of two Malay warriors, Orang Besar Jajahan Hilir Perak Tengku Menteri Ngah Ibrahim and his father-in-law Laksamana Mohamad Amin Alang, who died here about a century ago, will be exhumed on Thursday.

A National Environment Agency (NEA) spokesman told Bernama that the exhumation would be done simultaneously.

NEA is the agency which issued the approval for the exhumation of the remains of Ngah Ibrahim at Pusara Al-Junied and Mohamad Amin at Pusara Aman at Chua Chu Kang, about 20km apart.

Archaeologists from Malaysia's National Heritage Department as well as staff of Warees Investments Pte Ltd went to Ngah Ibrahim's grave today to prepare for the exhumation.

Warees Investments, a subsidiary of the Islamic Religious Council of Singapore (Muis), is given the task to manage the exhumation.

"What we have done today is to clean up the surroundings and mark the position of the grave," said assistant heritage officer of the National Heritage Department, Zainal Abidin Abdul Aziz.

Among those expected to attend the exhumation of Ngah Ibrahim's remains is the Orang Kaya Menteri Paduka Tuan Datuk Dr Wan Mohd Isa Wan Ahmad, 61, who is the great-great-grandson of Ngah Ibrahim.

Heritage commissioner Prof Datuk Dr Siti Zuraina Abdul Majid will also be here during the exhumation.

The remains of the two Malay warriors will be taken aboard the Malaysian naval ship KD Laksamana to the naval base in Lumut, Perak.

A full-scale ceremony and a national hero's welcome will be held at the base by the three wings of the Malaysian Defence Forces when their remains arrive on Saturday.

Ngah Ibrahim's remains will be taken to Taiping to be buried at the Matang Museum Complex.

The remains of Mohamad Amin will be brought to Kuala Kangsar to be interred at the Royal Perak Mausoleum in Bukit Chandan, next to the grave of Sultan Abdullah.

Ngah Ibrahim, Mohd Amin and Sultan Abdullah, who ruled Hilir Perak, were among several people implicated in the assassination of the first British Resident in Perak James W.W. Birch in Pasir Salak on Nov 2, 1875.

They and Datuk Syahbandar Uda Maamor were banished to the Seychelles in the Indian Ocean in 1877.

Orang Asli Si Putom, who killed Birch, and Datuk Maharaja Lela and his father-in-law Pak Indut as well as Datuk Sagor and several associates were tried for the assassination and hanged in Matang the same year.

After 16 years in exile, Sultan Abdullah was pardoned by the British and allowed to return to Perak where he lived in Kuala Kangsar until his death.

The appeals by Ngah Ibrahim, Mohamad Amin and Uda Maamor to return to Perak were rejected by the British. They were instead sent to Sarawak and then Singapore where Ngah Ibrahim died on Feb 4, 1895 and Mohamad Amin in 1908.

The fate of Uda Maamor is unknown but he is also believed to have died in Singapore.

-- BERNAMA


Apa kena mengena artikel ni dengan saya? Yang kena-mengena nya adalah Ngah Ibrahim ni, adalah my great great grandfather. Have known for years tentang fakta ini but kalau saya cakap pun, people are like..."Ngah who??" untillah very recently. Nak pindahkan pusara dia dan Laksamana Mohd Amin, baru orang mula kenal. Siap ada wartawan datang rumah interviu opah dan mak. Dan saya dan adik2 saya. Hehehe...5 minutes of fame bebeh.
Surprise, surprise...wartawan yang interviu mak saya is cik fatimi nadiah. kwn sekolah menengah sepermainan sepembelajaran sepengumpatan. huhuh...dah lost contact pulak tu. It's such a small world after all.

And people are going on and on about me having darah pahlawan, therefore mesti nak cari calon suami darah pahlawan juga. Duhh. (chupp...topik calon suami ni mcm dah terkeluar topik...tapi layan je lah ye) Emang kaler darah aku ijo ke apa? Cuba toreh...merah juga. Tak caya? Hehehe...jangan lah toreh weh. Percaya je cakap aku, dulu aku jatuh tergolek2 kat jalan sampai lutut terluka, betul darah I merah. Tulen bang...100%!

Don't get me wrong, I am proud of who I am, my lineage, my family. Tapi itu bukannya sesuatu yang hendak dibangga2kan sangat. Yang pahlawan, yang pejuang tu, is my great great grandfather (can anyone tell me what do we call that pangkat in malay?) Bukan saya. Saya? I've so much to do to live up to that reputation. Doakan suatu hari I'll have a chance. Kalau tak jadi pahlawan negara pun, dapat jadi pahlawan kawasan perumahan ni ke, pahlawan kampung aku ke, pahlawan terhadap anak2 kucing aku tu ke...janji rok lah.

I believe there's a pahlawan in each and everyone of us.



Semoga roh2 mereka ditempatkan dikalangan orang2 beriman. Al-Fatihah.

p/s: anak2 kucing kelurga saya semakin membesar bagai johan. tapi kami masih lagi belum dapat mencapai kata sepakat atas nama yang nak diberi. last2 semua syok sendiri panggil nama yang sendiri bagi. Belang lah, Sugar lah, Brian lah. I'm sure the kittens pun konfius. Nasib baik ler kucing tak kena register buat surat beranak!

Updated FOTOPAGES

Sabtu, September 16, 2006

I AM BACK. KANGEN TAK? HAHAHAHA...

aku yang kangen sebenarnya. have got so much to say...so i figured, might as well say nothing. for now.

jap nak pergi perah otak carik idea!

*Raya dah dekat. Gula tak mencukupi. Naik kan lah harga gula.
(Luahan hati pekerja kilang gula yang sedang kumpul duit untuk holiday2 trip yang sudah diatur untuk tahun hadapan. Harga gula naik, orang tak seludup gula lagi, orang tak sorok gula lagi, orang beli gula banyak2, nanti bonus saya? Ehehehe...maleh nak cerita nanti orang mintak I belanja makan.. Hahah..cabut!!)

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...