Selasa, September 23, 2008

Scissors, Needle and Thread

I attended a sewing class. Ye, saya. Yang tak pernah pegang mesin jahit pun seumur hidup ni. Alkisahnya tengah surfing Tini's blog and read about the sewing classes that she conducts. Tetiba je macam mentol menyala dalam otak menerangi susur galur sel2 otak dan saluran2 darah sehingga tercetusnya ayat dari mulutku yang berbunyi begini, "Can I join the class?" (well, actually tak de bunyi pun sebab tanya via gtalk tapi saja je lah nk buat cerita sensasi)


It was planned as a surprise for my Mom. She's been bugging me for years to learn sewing. Dan dari dulu, jawapannya, Malas. And she was sooooo happy about me joining the class, sampai saya terus dianugerahi sebuah mesin jahit. Hahaha...dan dia dah siap plan dah nak suruh saya buat baju untuk seluruh PJ dan kawasan Bukit Damansara. Tapi nantilah dulu, bukan sahaja tak mahir design2, bahkan, jahit sembat pun hina dina lagi! But 1 look at her happy face...I know I should have done this sooner. :-)


Sewaktu foto diatas diambil, saya sedang feeling-feeling macam Cik Manisah dalam cerita Labu Labi.
"Yang Mana Satu Idaman Kalbu
Tidak Tertahan Menanggung Rindu
Mungkinkah Jauh Berbatu
Atau Di Balik Awan Yang Biru..."
Hahaha!

2 classes, 2 days, dan saya selamat menjahit baju kurung saya yang pertama! Hoyeh! (mari buat victory dance bersama!) Walaupun got mishap. Hahaha. Biarlah hanya saya dan cikgu saya je yang tahu. :p


For more info on the classes she conducts, please check out her blog.

Balik ke rumah, tried out this tutorial on making a shoulder bag yang cikgu kasik.

And...

Tadaaa!!

I sewed my first very own bag!



Farina is beeming with pride. :-D

4 ulasan:

Im berkata...

congrats!!
hehe.. bangga dgn kamu ;-)

Ull berkata...

huhu. kagum. sy pass jait butang jek...hik.

wieza berkata...

wuuhuuu..hebat
next year leh join mak ako x cukup tangan bleh mintak tolon nko
ekkskeses

Akhyari berkata...

frankly speaking, the bag is really nice. congrats

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...