Sabtu, November 29, 2008

Bila...?


For some unknown reason (well, except maybe the fact that I've long reached the eligible age), the frequency of me being asked the much avoided question of "When are you getting married??" has increased by a 3-fold. Kawan-kawan, kakak2 senior sekolah, jiran-jiran, makcik jual goreng pisang, pemandu teksi (eh tak. aku tipu. tak naik teksi pun) semua bertanya. Encik Header maker pun dah banyak kali perli-perli dengan membuat header bernuansa perkahwinan. (Hello, males banget, tau!)
Tak jarang, waktu sedang fokus bekerja (padahal blog hopping) atau pun berbaring santun di katil (sambil berangan), tiba-tiba dikejutkan dengan sms atau panggilan telefon teman yang dah lama tak dgr khabar berita. Dan tetap, soalan awal yang ditanya, "bila nak kahwin?"

Saya dah ada beberapa jawapan tetap untuk menangani soalan ini.
a) Sekarang pun saya nak kahwin. Tapi tak ada orang nak kahwin dengan saya. (gile sadis kan?)
b) Tunggu putera raja masuk meminang.
c) Besok. (which, if you say it with full convinction, some ppl might even believe. haha)
d) Aku frust kau dah kahwin, tu yang tak kahwin2 lagi sampai sekarang (only to be used to really open minded guy friends who are married.)
e) Tunggu Brondong Manisku. (oke, ini bukan jawapan standard saya.)
f) Belum ada jodoh.

Jawapan F adalah jawapan palinggggg basic. Tapi pengalaman mengajar saya, tiap kali saya gunakan option ini, mesti kena lecture tentang jodoh harus dicari, harus usaha yada-yada. Define usaha. Haruskah saya operasi plastik untuk kelihatan seperti cik di bawah ini?

Tapi dia pun tak kahwin juga. Anak ramai. Tapi best, dapat Brad Pitt. Oh, Abang Brad...yum.

Saya tak risau sangat tentang status bujang saya. Saya risau sebab ramai yang risau. Apatah lagi time2 cuti sekolah macam skrg ni, orang ramai mengadakan kenduri kahwin. Jadi, tak boleh tidak, topik ini yang meniti bibir semua orang. Capek tak capek harus hadapi juga dengan senyuman. FYI, saya masih happy dengan status saya. :-)

Meanwhile, saya nak ucapkan selamat berbahagia kepada teman-teman saya yang tak lama lagi nak mengakhirkan zaman lajang. Hehehe.

Yayee and Bojed, 25th Dec 08

My besty, Peon and Zeff, 2nd Jan 09. (I've to give a speech on their wedding day! Cuak cuak, terasa macam I pulak yang nak kahwin, you! Haha..)


And these 2 yang belum publicly announce the date of their wedding, so I shall leave it to them to do that. Tapi yang saya dengar, soon! (baca dgn nada sok-sek-sok-sek makcik-makcik mengumpat atas tangga)

Cik Azie Azam and Hamdan

Yes babe, 'Lelaki Ini' is a no-no for a wedding song. It's a sad song tau!

Des & A.D Morley.
Okay, I've to explain, I've no photo of me with Des in this computer besides this one. Maka saya terpaksa pajang foto ini, padahal lelaki dalam foto adalah Philos. Bukan A.D, tunang Des. Harap Maklum. :-D


Even my Encik Penguin and his fiancee Tina's getting married some time in January, so he said.


Semoga kekal bahagia hingga ujung waktu :-)

Saya? Bak Kata Zaiton Sameon,

Dulu aku sendiri
Kini masih sendiri
Hadapi hidup ini
Susah senang diri ku
Tak bertempat mengadu
Seperti burung kepatahan sayap...
Dihati kecil ku menaruh harapan...


Hahahaha. Gile Emo.

13 ulasan:

azheazam berkata...

so sweet entry ini..

terima kasih farina...

:)

Nadya berkata...

haha thanx dear

amiiiiin.

Jodoh itu di tangan Tuhan

sentiasalah berdoa ok

=)

peonate berkata...

thanksss :) :) :)
tapi x tahan btol gamba kak eton tuh! haha
insyaAllahh nanti ko akan kawen dgn org yg cukup sifat, akal pekerti dan sewaktu dengannye.. tapi org tu sureee kene diapprove² dulu org dayang² ko yg banyaakkk ni haha, u'll surely get the best person beb

wieza berkata...

:D

f a r i n a berkata...

makasih doanya teman-teman. :-D

peon, zaiton sameon posing cam aku kan? hahahha..

wieza, kenapa sengih? yam yam?

Nadya berkata...

weh ape kes en. penguin ko nk kawen ngn tunang org nie haha

f a r i n a berkata...

haaa? kawen dgn tunang dia lah, nak kawen dgn siapa lagi?

er...konpius.

Nadya berkata...

dlm paper ade this guy claim ppuan tu still tunang die..mase derang kwn2 tu kot..

along berkata...

i feel you, farina!

mantap benar entry lho ini,tidak jauh beda dengan situasi guwe but hey,masa kita kan tiba, InsyaAllah :)





p/s - gile lawak tetibe terselit gamba kak eton hahaha

Im berkata...

ya ampyunnn.. farina adalah lebih manis gambar kamu & philos kamu cropkan aja. mmg layak sgt dah senyuman manismu itu.

stuju sgt dgn kata2 cik peon tu say! saya doakan selalu.

ull berkata...

haha. kenapa zaiton sameon? kenapa? haha

f a r i n a berkata...

kak im: ehh? hahahahahaha...kisah cinta luka!

along & ull: kisahnya suatu hari setelah stress ditanya bertalu2 soalan berbisa itu, alih2 kat radio dgr lagu ni. maka berkaraoke sakan dengan adik saya di sebelah terpingkal-pingkal. kemudian ketawa sendiri. wah lagunya, emo banget. :p

f a r i n a berkata...

kak im: ehh? hahahahahaha...kisah cinta luka!

along & ull: kisahnya suatu hari setelah stress ditanya bertalu2 soalan berbisa itu, alih2 kat radio dgr lagu ni. maka berkaraoke sakan dengan adik saya di sebelah terpingkal-pingkal. kemudian ketawa sendiri. wah lagunya, emo banget. :p

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...