Selasa, November 25, 2008

Tempat labuhan semua mimpiku...

Perjalanan kali ini, dgn Malaysia Airlines. Bukannya kaya ya, tapi kebetulan Momzy's Enrich points dah nak expire, so she asked me to utilise them. Dan saya sangat la macam jakun naik MAS sebab selalu sangat naik Air Asia. The last time I was onboard with MAS, masa pergi Europe last year. Mula2 tu naik tu, tengok stewardess senyum baik hati pun macam kagum. Wah! Kalau Air Asia, biasanya stewardess nya garang macam harimau tercabut gigi! Senyum pun macam guru besar nak rotan murid. Bila tengok senyum pramugari MAS yang sopan santun, rasa sangat lah dihargai. Patut lah dapat penghargaan world's best cabin crew!

Dan of coz jakun sebab ada food. Hahaha...

Nasi Goreng with Ayam Sate

Sampai di Bandara Soekarno Hatta sekitar jam 10 w.i.b, dijemput oleh supir Aie, Basir a.k.a Cacing. Don't ask me why Cacing, saya pun kurang pasti. Terasa sangat macam orang penting coz he held a piece of paper with my name written on it, in pink. Sok ngartis banget deh! Langsung ke rumah orang tua Brian di daerah Blok M (btw, his brothers are cute. Ada siapa yang mau brondong manis? hahaha) then off to Kemang for some supper. We had dim sum, kueh tiau goreng dan sushi. Menyesal juga tak ambil foto di Kemang coz the place was super keren. Apparently, according to Bri, it's one of the coolest place where ppl hangout sampai pagi2. Then ke rumah orang tua Aie pula di Ciganjur, where I stayed thru out my trip. Kata Basir, di daerah ini ada 2 bekas Presiden Indonesia tinggal.

Rumah keluarga Aie...HUGE. Enuff said.


Tuan rumah saya yang cantik dengan anaknya yang comel

Next morning, tak sempat ketemu Brian coz dia dah ke Medan pagi2 buta, manggung sama Sella di sana. Hari ini rencananya mau ke Mangga 2, but sebelumnya sarapan dan maen2 dengan Varrel dulu.

Varrel kaget! Hahaha...Lucuuuuu banget!!

Mangga 2, what else? Shopping lah! Bought a bag, lotsa dvds and a couple tops. Hahaha! Malamnya dinner di Citos, at a restaurant called Cafe Betawi, where we had, Soto Betawi, what else. Kat sini lah, masa saya usha2 menu, alih2 tengok...eh, Brondong Manis? Hahaha...rupanya pop corn! Maka tercetuslah nick baru utk anak ikan kesayangan. :-D

Next day, Tanah Abang. Di sini saya shopping macam orang kesurupan setan. Rasanya macam semuaaaaaa nak dibeli. Hahaha. Partner shopping pun tak membantu, semuaaaa pun dia suruh beli. Telekung, baju, seluar, tudung, kain utk buat baju kurung, wah wah dan wah lagi.
We had lunch in Grand Indonesia, a huge mall just nearby Tanah Abang. Makan di foof court named FOOD LOuVER, I absolutely love the interior design! Serasa makan di hotel bintang lima. Go ahead and check out the deco here
Pulang sore, main2 lagi dengan Varrel, malamnya di ajak Bu Aie makan ketoprak. It's basically lontong, mihun, taugeh dan kuah gado2, with lotsa keropok. Enak!

On Sunday, pengalaman pertama saya menghadiri perkahwinan orang Indonesia. A friend who used to work with SheilaManagement, Philos, mengakhiri zaman lajangnya with a lovely girl bernama Dytha. Walaupun secara kebetulan ke Jakarta waktu Philos nikah, but I was glad for it coz Bu Adel and the kiddos came from Jogja! Plus Om Duta spends most of his time in Jkt now since the new season of Idola Cilik commenced recently. Sumpah kangen banget deh ama mereka. 1st time jumpa Rina, Duta's younger sister. They look so alike, I needed no introduction to know who she is. Haha...


Rina

Adel and the kiddos left untuk pulang ganti baju dulu, janjian ketemu lagi later. Aie wanted me to try this super slide in this new mall, FX. Gila tinggi, dari tingkat 7, dan it only takes 10 seconds untuk sampai bawah. Nak naik slide ni, kena pakai peralatan khas, topi, jaket dsb. Saya dah siap2 baca doa, tulis wasiat...tapi pas sampai di meja pembayaran...langsung ditaruk sign, "BREAK". Hampeh! Tak larat nak tunggu, lagipun dah janji dengan Adel bakal ketemu di PIM, so dengan sedihnya kami pun melaju ke sana dengan harapan yang tidak kesampaian. (Jujur, ada sedikit rasa bersyukur juga nih. hahaha...)

Buat teman-teman yang kangen ama mereka berdua nih...



Tante Farina is teaching her the pout. Ahaks! Pinterrrr...


Makan lagi di Bakmi GM with Bu Adel, Bu Aie, the 2 kiddos and 2 SG dari Jkt, Febi and his gf. Then ketemu Hayria, Adel's sister di food court.

With Hayria and Adel.

On Monday, since bag pun dah penuh dengan macam2 hal belian dan titipan, decided untuk memanjakan diri di spa. Kebetulan ada 1 spa di dekat rumah Aie yang baru dibuka dan sedang promosi. Bayangkan, complete package, massage, lulur, facial and creambath, hanya rp85 ribu! That's not even rm30 ringgit! Murah meriahhhh! Dan tempatnya sangat best, kamar spanya di tingkat paling atas bangunan kayu 3 tingkat ini, dan ada tingkap2 besar yang terbuka ke arah pepohon menghijau. Seriously refreshing.
My flight home is at 7.50 wib, tapi untuk mengelakkan the famous macet, I left Aie's place at 3. 3! Dan memang macetnya separuh nyawa, it took us more than 3 hours to arrive at the airport, just in time to check in my bags. Seperti yang ku jangka, excess...tapi Alhamdulillah encik di kaunter itu membiarkan sahaja bagasi2 saya masuk tanpa perlu bayar excess baggage. Huhuhu...lega!!

A gazillion thanks to Brian, Aie and her family, I don't think I could ever repay your kindness. Hope to see you guys next month in KL!


Aie, Varrel and his cousin.

9 ulasan:

naemah berkata...

saya nmpk... mmm baloooon

f a r i n a berkata...

hahaha...dapat free kat kedai buku. dapat langsung tunjuk, "Tante, belon!"

next month kena beli belon siap2.

along berkata...

meriah banget!




chewah, nak blaja bahasa kat sini ah!
glad u had fun!!

ull berkata...

sonot nye *kangen mereka*...dan pilos kawen?? poto buuu. hehehe.

f a r i n a berkata...

Along: Makanya, kan Afgan juga bilang tuh, "kita nyambung lho!" hahaha...maka marilah belajar bahasa indonesia. wahahaha...

Ull: Sangkin patah hatinya aku, tak amik poto dgn pengantin, boleh? Hahaha...tapi ada di kamera pengantin, so lg ditunggu dikirim ama philos. Tungguuuuu...

Im berkata...

ahh.. kan.gen anak2 kecil itu. muachh!

Im berkata...

baju biru aie itu, i like!

ull berkata...

kangen.
nak ikot g yogya tp elok je pada tarikh same en adie start exam...hik

yatt berkata...

spa? lol...

teringat our last conversation regarding this...

i wonder will peon ever have her spa?

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...