Jumaat, Januari 02, 2009

2009

2008, has been a great year.

Banyak kejutan, banyak tawa, banyak peristiwa, banyak pencapaian yang akhirnya membuatkan segala luka menjadi, tidak apa-apa. Banyak sahabat yang mengakhiri zaman lajang, banyak tempat yang saya lawati, dan banyak persahabatan yang tercipta. Setahun lalu, kalau ada orang kata, yang saya akan meraikan tahun baru bersama 6 orang gadis sambil berkenduri sebaldi aiskrim Baskin Robbins, saya pasti ketawa macam orang histeria. Tidak mungkin dengan mereka, barangkali itu yang akan terlintas di benak. Apatah lagi 6 gadis inilah dulu yang saling saya dan sahabat sekadar menjeling pandang, mereka jugalah yang sampai tidak sanggup mendengar walau nama saya disebut. Kuasa Tuhan, segala kekusutan sudah dileraikan, segala perbezaan sudah disamakan (kebersamaan yang mantap, itu yang penting, kan kawan-kawan?), kami sudah bergabung bawah satu bendera. Wish we had done this sooner, ladies. :-)

Saya sedar, saya bukan manusia sempurna. Kadang-kadang saya endah tak endah, pernah juga saya mengumpat (okay, tipu, ini selalu) dan saya tahu, banyak kali kata-kata yang keluar dari bibir saya serta perlakuan saya, menyinggung perasaan orang. Sering saya terfikir dan merasa sangat kagum dengan kesabaran sahabat-sahabat saya masih boleh bertahan dengan perangai saya. I don't say this as much as I should, but thank you, and I love you all. Tanpa kalian, saya bukan siapa-siapa. Dari lubuk hati saya yang terdalam, terima kasih.

Terlalu banyak nama yang ingin saya sebutkan, tapi untuk setiap orang yang pernah hadir dalam hidup saya sepanjang 2008, walaupun sekadar mat rempit yang bagi salam masa saya lalu kat Chow kit, ataupun Auntie Cina yang tersalah dial number, ataupun blog reader yang terjumpa blog saya sebab google 'perkumpulan tante girang' (serius, memang ada), terima kasih. Saya berbangga berkongsi tahun 2008 dengan anda.

Doakan saya menjadi insan yang lebih baik di tahun 2009 ini.

And may 2009 be a better year for all of us!


p/s:
Sambil kita bergembira menikmati percikan bunga api tahun baru malam tadi, ingat tak saudara-saudara kita yang sedang menderita di Palestine kerana percikan bom tentera Israel yang langsung tidak berperi kemanusiaaan?
Sedang kita menjerit gembira mengucapkan Selamat Tahun Baru, ingat tak anak-anak kecil yang tidak berdosa yang menjerit kesakitan, atau tangisan dan sedu sedan mereka yang kehilangan saudara?
Dan sambil kita tenggelam dalam bingit hiruk-piruk kota, ingat tak mereka yang sedang terdera bunyi bedilan meriam tentera Israel yang tidak bermata?

Sisakan sedikit waktu mu, and say a little prayer for them, please.

3 ulasan:

Akhyari berkata...

thanks to the header maker

Mrs Cey berkata...

mcm kasi speech terima anugerah.

Ha ha ha.

:)

Have a lovely new year!

f a r i n a berkata...

akhyari: thanks bro, for acknowledging the tremendous help that the header maker has given to me. no worries, he will be thanked personally. thanks again, for the reminder. :-)

mrs cey: you too! and do you know, aku selalu update blog kerana fikir, nanti aishah balik kerja penat2 boleh baca something stupid? sweet kan aku? hahaha...bawak balik sorang mat salleh utk aku!

#27

My current favourite writer: Fiersa Besari. Sederhana, cerdas dan mengena. If you haven't read any of his works, you should. ...