Selasa, Februari 03, 2009

Doktor Cinta


Had a lengthy discussion with a friend yesterday, after he made this statement,

"Far, aku benci doktor"

Terdiam. Orang tak suka doktor, adalah sentimen yang normal mungkin, (maafkan saya wahai sahabat-sahabat ku yang berprofesi sebagai doktor. Sesungguhnya sumbangan anda kepada masyarakat sangat ku hargai!) tapi benci? That's a bit tough, don't you think?

Then instead of the usual "...aku benci doktor kerana aku benci disuntik" or "...kerana aku tak suka makan ubat", he said,

Aku benci doktor kerana:
1. dulu ibuku dan semua tante ku maunya anak laki2 jadi doctor, termasuk aku (he's now an engineering student)
2. udah sering aku keluar masuk rumah sakit, keluar masuk ruang operation yg aneh2
3. trus dulu...gf ku mau dijodohin sama doctor

Point ketiga itu yang sangat menggeletek hati, jiwa dan raga.

Then he asked,

kenapa banyak perempuan suka sama doctor?

Really?

*pondering*

Hmmm...Mungkin sebab filem dan TV, dari zaman TV hitam putih lagi, asal tunjuk lelaki kaya, baik hati, santun, bijaksana, handsome...mesti doktor. Remember Ibu Mertuaku? Or that other movie yang Sarimah couple dengan doktor yang bedah mata adik dia lepas tu adik dia dah boleh melihat terus caras boyfriend kakak dia (weh, tak patut betul!) or Dewi Cinta, filem Malaysia-Indonesia, ada Ogy Ahmad Daud bercinta dengan, jeng jeng jeng...Doktor.

Doctors Considered The Most Eligible For Marriage, Actors And Journalists The Least: Survey

We've long known that doctors are highly sought after for marriage, but the news isn't so good for journalists and advertisers.

It really does pay to be a doctor, with an international survey showing the medical profession is the most trusted, among the most admired and includes the most eligible marriage partners.

By contrast, actors and musicians, along with journalists and advertisers, were among professionals that people trusted the least, and were also least likely to choose a partner from, according to a survey by Synovate, the market research arm of Aegis Group plc.


Rakan-rakan jurnalis saya agaknya akan bergelak tawa melihat hasil survey ini.

Betul ya, doctor saham tinggi?

Salah kerjaya eh saya? hahaha...

Nota kaki: Inspired by his words and herblog entry, dengan selamba je menghantar sms kepada seorang teman saya, alkisah, lelaki, doktor, bujang.
Antara lain kandungan sms kami berbunyi,
Saya: Kamu kumpul duit puas-puas k, nanti aku suruh mak aku masuk meminang.
Dia: Set. Hantaran 66666 k. Tu kalau tahun ini, kalau tahun depan bunga 10%
Saya: Rupiah?
Dia: Pound sterling.
Saya: Kamu bagi ke aku kena bagi?
Dia: Kamu lah. Kamu yang nak meminang, kan? Aku tunggu je tepi tangga.
Saya: Hahaha. Mahal gile lelaki zaman sekarang! Ceh, tak sudi tu cakap je lah tak sudi! mentang-mentang la kamu doktor

11 ulasan:

brad berkata...

aaah....that underestimates brad pitt, who is not a doctor.

f a r i n a berkata...

guess what...

brad pitt is not married to jolie. :-)

VUC berkata...

how the hell this got anything to do with brad pitt?

shamamia berkata...

err... (terpangill utk reply walaupun hanya 3 huruf)

shamamia berkata...

btw farina, respond seterusnya gak ada?

f a r i n a berkata...

hahaha...

gak ada! either dia kaget atau dia cuek?

oh nasib.

shamamia berkata...

oh. rupanya doktor sangat pakar cuekin orang juga.

oh. oh.

Zeti Zainal berkata...

Ermm..haruskah saya terus bertunggu tangga di mana2 tangga hospital (swasta preferably sbb lebih bersih and less scarier than the govt hospitals) supaya peluang bertemu doktor ala McDreamy or McSteamay lebih terbuka luas?

f a r i n a berkata...

hahaha...

pengalaman bertunggu tangga di hospital swasta, tak jumpa pula mcdreamy atau mcsteamy, all tua2 ones! yang baya2 kita sedang di district hospitals!

maka, masa balik2 kampung tuh, singgah2 la...

brad berkata...

HE IS.......OK

farahlily berkata...

aduh aku mmg ske doktor2 nih.. ala2 sama ranking dengan engineers la. takde feeling langsung tgk manusia yg sama profesi dgnku eheehe...

tetiba teringat grey's.. biler erica hahn panggil the two hotties "pretty and prettier"...

LOL!

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...