Rabu, Mac 18, 2009

Bukan Kerana Nama

Last nite, on my way out from the house, I bumped into my next door neighbour. Yeah, the long-haired super rockstar dude. I still remember the 1st time I saw him gardening in his lawn, dressed in his pristine white tshirt and kain pelekat, I got starstrucked. Macam, ajigile-kawwabunga-nokiddingmeh-apakamubuatsebelahrumahsaya??!!

So I meekly said, Hi! (dengan muka hyper macam overdose kopi tongkat ali)

He answered, "Assalamualaikum".

Haha...saya yang termalu sendiri cepat-cepat jawab salam langsung lari masuk rumah.

Dan hanya malam tadi, hampir 2 tahun agaknya selepas kejadian di atas, selepas bertukar-tukar beberapa ayat ringkas selayaknya masyarakat berjiran, baru saya sedar saya tak pernah menulis tentang this one of the closest guy to me. Sahih la dekat, jiran sebelah rumah.



He has been called 'Papa Rock' and 'The True Voice of A Generation'. He has been in the music industry since 1975. He has won so many accolades and awards that his biodata runs to eight pages long. He is none other than Ramli Sarip, rock icon of local Malay music and artist extraodinaire!

One of my favourite songs...



Bukan Kerana Nama

Jangan kau pandang bibir yang manis
Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah
Kerana dia bisa meracunmu

Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan

Jangan kau dengar puisi dusta
Kerana dia bisa merosakkan jiwamu
Dengarkanlah puisi di pusaka
Yang telah turun temurun hari ini

Jangan kau alas hatimu itu
Dengan secebis warna kehitaman
Dialah seperti anai-anai
Lambat laun hancurlah dirimu


Keep on rockin', Papa Rock!

nota: semalam masa tegur dia, he addressed me with, "Hai, Anak!" Cute kan? *starstruck*

7 ulasan:

peonate berkata...

hahah comelll
seb baik die tak panggil "uiii kak long, kak long" (tone suare remp-it)

btw, borak la pasal AF dgn die hhuhuh

Lynn berkata...

fuiyyooo.. berjiran dengan artis uols!

shamamia berkata...

Jawab balik, "Assalamualaikum ayahanda"

ehehehe

Lynda berkata...

jiran ko ek?ehhehe

shera berkata...

omg,

susah payah saya kejar dia masa kat uia sb nak amik gambar (dia dtg utk konsert kat uia)

kalau tau dtg beraya umah k.farina jek..ahahahaha

p/s: jiran baru ek?

peonate berkata...

takdela baru mane shera huhu

sori eh fg menjawab bagi pihak..

f a r i n a berkata...

hahahaha...tak tahan baca komen!

ye shera, lama lah jugak dah, 2 tahun lebih kot.

thanks peon!

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...