Khamis, April 30, 2009

Missing Jogja

Saya sudah pulang!!!

Kali ini, malas rasanya nak buat travelogue. Rasanya banyak nanti yang akan menuliskan di blog masing-masing. Kan Kan Kan?

Saya tak banyak ambil foto di jogja, banyak menumpang kamera orang dengan penuh pede. Hahaha...saya kan sibuk, sebagai ibu ayam berjaya.

Ini gambar-gambar tumpangan yang sudah di tag di facebook.






Pic ini yang paling TAK TAHANNNNNN!!!


Dan yang ini...


p.s: boss kata, kalau farina ke jogja jumpa calon mertua, then dia tak boleh marah nampaknya. ngehehehehe...amannnnn! pic ini yang menyebabkan gosip saya hendak mendirikan rumah tangga secepatnya, merebak dengan sangat meluas di kantor. Amin, aminn, aminnn...


Rabu, April 22, 2009

BYE!

BYE EVERYONE...

SEE YOU IN A WEEK!



nota: saya nak ke tempat labuhan semua mimpiku.

World's Best Hotels

Forbes Travellers, has picked 400 new best hotels worldwide, and that includes:

Mandarin Oriental, Kuala Lumpur

Literally in the shadow of Kuala Lumpur's premier office space (not to mention the city's symbol and biggest tourist attraction), the 88-story twin Petronas Towers, the Mandarin Oriental offers excellent accommodations, several of the city's top restaurants and simply the best location in the capital. Designed throughout to reflect both traditional and modern Malaysia, the hotel is adjacent to the towers, overlooks the 50-acre KLCC park and sits just a short walk from the city's convention center, principal concert hall and finest shopping. When you return to your room, this 30-story high-rise offers some of the best views in the city.



and

The Datai Langkawi

The Datai isn’t the only five-star resort on the island of Langkawi--the up-and-coming destination off the west coast of Malaysia--but for its one-of-a-kind location and superior service, the 15-year-old hotel is the best of them, hands down. Hidden away in virgin rain forest, the resort's main focus is the natural world; the walk to the beach, five minutes away, is along tree-lined paths surrounded by birds and monkeys--an unspoiled stretch of property that leads to a white-sand crescent bay on the crystal waters of the Andaman Sea.



While the prestigious Conde Nast Traveller "Hot List 2009" also publishes the 70 top new hotels operating around the world and this hotel made through into the list:

The Club at The Saujana
Tucked away in lush tropical gardens, The Club at The Saujana in Kuala Lumpur creates the perfect ambiance for comfort and relaxation.

This boutique resort’s 105 elegant rooms and suites fuse contemporary Asian designs and distinct Malaysian cultural accents. Feel a sense of calm and tranquility while enveloped in such unique luxury.

All of the resort’s upscale features have the same relaxing effect. The spa pampers you with soothing wellness treats, and the 39-meter swimming pool refreshes and rejuvenates. The two (2) 18-hole golf courses, designed by Ronald Fream, are a golf enthusiast’s dream


Congratulations!!!




p/s: saya teringin nak berbulan madu here, one of the 50 best hotels in the world:

St Regis, Bali



Okay, mari berangan.

Penjara dakwah Ako

Oleh Murni Wan Omar
murni@hmetro.com.my

HULU KLANG: “Hukuman ini sebagai satu dakwah kepada Ako dan masyarakat supaya tidak melakukan perbuatan dilarang agama,” kata Hakim Syarie, Wan Mahyuddin Wan Muhammad ketika menjatuhkan hukuman penjara tiga bulan dan denda RM3,000 terhadap pelakon terkenal, Ako Mustapha.

Ako Mustapha atau Muhaizat Ahmad Mustapha, 37, disabitkan oleh Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini semalam selepas mengaku bersalah atas dakwaan berkhalwat dengan seorang wanita bukan beragama Islam.

Pelakon itu dituduh berkhalwat dengan jurusolek artis, Anang Sagunting, 25, di Oakleaf Park Kondominium, Persiaran Bukit Antarabangsa, jam 1.20 pagi, 27 Jun 2007.

Dia didakwa mengikut Seksyen 29(1)(a) Enakmen Jenayah Syariah Selangor yang membawa hukuman denda maksimum RM3,000 atau penjara maksimum dua tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Wan Mahyuddin dalam penghakimannya, berkata Ako sebagai seorang Muslim sepatutnya memberi contoh yang baik kepada pasangannya bukan Islam dan tidak seharusnya duduk berdua-duaan kerana ia akan membawa kepada dosa lebih besar iaitu zina.

“Barang siapa yang beriman kepada Allah dan akhirat, maka jangan dia berkhalwat dengan perempuan tanpa mahram. Tertuduh seorang pelakon dan menjadi ikutan serta idola terutama kepada remaja Islam.

“Dalam menjatuhkan hukuman, mahkamah mengambil kira masa tangkapan iaitu pada jam kira-kira jam 1 pagi, tertuduh mempunyai niat untuk bermalam di situ dan keadaan tertuduh yang hanya memakai seluar pendek dan tidak berbaju,” katanya.

Wan Mahyuddin berkata, mahkamah mengambil kira kegagalan Ako hadir bagi mendengar prosiding khalwat itu sejak mula disebut 2007 sehingga mahkamah mengeluarkan waran tangkap, awal Januari lalu.

“Perbuatan ini (tidak hadir) seolah-olah penghinaan kepada mahkamah. Walaupun dalam rayuan, ini kesalahan pertama yang dilakukan tertuduh, tetapi prinsip mencegah lebih diutamakan. Gejala sosial terlampau teruk walaupun hukuman maksimum dikenakan, ia tidak memberi kesan.

“Mereka seolah-olah bangga dengan perbuatan tidak bermoral ini. Kita perlu tutup lubang maksiat. Jika dijatuhkan hukuman ringan, kesalahan ini akan dianggap remeh. Mahkamah bimbang ia menjadi ikutan,” katanya.

Terdahulu peguam syarie, Zuhri Zabudin Budiman dalam rayuannya, berkata anak guamnya insaf dan kesal dengan perbuatan yang dilakukan serta berjanji tidak akan mengulanginya.

Ako yang memakai kemeja biru dan berseluar hitam terkejut selepas keputusan dibacakan pada jam 10 pagi.

Zuri Zabudin memohon mahkamah menangguhkan pelaksanaan hukuman itu.

Wan Mahyuddin memerintahkan permohonan itu difailkan serta-merta.

Sementara menunggu permohonan itu difailkan, pegawai membawa Ako ke pejabat agama sebelum permohonan penangguhan itu disebut semula di mahkamah pada jam 4 petang.

Zuri Zabudin dalam permohonannya itu berkata anak guamnya memohon pelaksanaan hukuman ditangguh sementara menunggu keputusan rayuan kes di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

“Isteri Ako, seorang suri rumah, Kartina Shuaib Abdullah, 27, tidak bekerja. Jika hukuman penjara dikenakan, Ako sebagai pelakon akan hilang wang pendapatan untuk menyara keluarganya,” katanya.

Wan Mahyuddin dalam keputusannya membenarkan permohonan Ako untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara itu.

Bagaimanapun, beliau memerintahkan denda RM3,000 dibayar serta-merta dan jaminan RM2,000 dengan seorang penjamin dikenakan.

Ako ketika ditemui enggan memberi komen sebaliknya hanya mengatakan: “Saya dalam proses menerima keadaan ini.”




Nota: Hmmmmm...

Yogyakarta

Kla Project - Yogyakarta


Pulang ke kotamu, ada setangkup haru dalam rindu
Masih seperti dulu
Tiap sudut menyapaku bersahabat penuh selaksa makna
Terhanyut aku akan nostalgi saat kita sering luangkan waktu
Nikmati bersama suasana Jogja


Di persimpangan, langkahku terhenti
Ramai kaki lima menjajakan sajian khas berselera
Orang duduk bersila
Musisi jalanan mulai beraksi seiring laraku kehilanganmu
Merintih sendiri, di tengah deru kotamu


(Walau kini kau t’lah tiada tak kembali) Oh…
(Namun kotamu hadirkan senyummu abadi)
(Izinkanlah aku untuk s’lalu pulang lagi)
(Bila hati mulai sepi tanpa terobati) Oh… Tak terobati


Musisi jalanan mulai beraksi, oh…
Merintih sendiri, di tengah deru, hey…

Walau kini kau t’lah tiada tak kembali
Namun kotamu hadirkan senyummu abadi
Izinkanlah aku untuk s’lalu pulang lagi
(untuk s’lalu pulang lagi)
Bila hati mulai sepi tanpa terobati, oh…


(Walau kini kau t’lah tiada tak kembali)
Tak kembali…
(Namun kotamu hadirkan senyummu abadi)
Namun kotamu hadirkan senyummu yang, yang abadi
(Izinkanlah aku untuk s’lalu pulang lagi)
Izinkanlah untuk s’lalu, selalu pulang lagi
(Bila hati mulai sepi tanpa terobati)
Bila hati mulai sepi tanpa terobati


Walau kini engkau telah tiada (tak kembali) tak kembali
Namun kotamu hadirkan senyummu (abadi)
Senyummu abadi, abadi…

Selasa, April 21, 2009

Cinta Bukanlah Misteri

Did I Marry The Right Person?”

Cerita di bawah ini sangat bagus, bagi yang masih single maupun yang sudah menikah. Bagi mereka yang masih single bisa mengambil pelajaran dari cerita ini, dan bagi yang sudah menikah cerita ini bisa jadi guideline untuk meningkatkan ikatan pernikahan yang udah dijalani.

"Apakah saya menikah dengan orang yang tepat?"


Dalam sebuah seminar rumah tangga, seseorang audience tiba-tiba melontarkan pertanyaan yang sangat lumrah, "Bagaimana saya tahu kalo saya menikah dengan orang yang tepat?" Saya melihat ada seorang lelaki bertubuh besar duduk di sebelahnya jadi saya menjawab "Ya.. tergantung. Apakah pria disebelah anda itu suami anda?"

Dengan sangat serius dia balik bertanya "Bagaimana anda tahu?!"

"Biarkan saya jawab pertanyaan yang sangat membebani ini."

Inilah jawabannya…
SETIAP ikatan memiliki siklus.Pada saat-saat awal sebuah hubungan, anda merasakan jatuh cinta dengan pasangan anda. Telpon darinya selalu ditunggu-tunggu, SMSnya menjadi pembangkit semangat, begitu merindukan belaian sayangnya, dan begitu menyukai perubahan sikap-sikapnya yang bersemangat begitu menyenangkan.

Jatuh cinta kepada pasangan bukanlah hal yang sulit. Jatuh cinta merupakan hal yang sangat alami dan pengalaman yang begitu spontan. Nggak perlu berbuat apapun.. Makanya dikatakan "jatuh" cinta…

Orang yang sedang kasmaran kadang mengatakan "aku mabuk cinta". Bayangkan ekspresi tersebut! Seakan-akan anda sedang berdiri tanpa melakukan apapun lalu tiba-tiba sesuatu datang dan terjadi begitu saja pada anda. Jatuh cinta itu mudah. Sesuatu yang pasif dan spontan. Tapi…setelah beberapa tahun perkawinan, gempita cinta itu pun akan pudar. Perubahan ini merupakan siklus alamiah dan terjadi pada SEMUA ikatan. Perlahan tapi pasti... telpon darinya menjadi hal yang merepotkan, belaiannya nggak selalu diharapkan dan sikap-sikapnya yang besemangat bukannya jadi hal yang manis tapi malah nambahin penat yang ada.

Gejala-gejala pada tahapan ini bervariasi pada masing-masing individu. Namun bila anda memikirkan tentang rumah tangga anda, anda akan mendapati perbedaaan yang dramatis antara tahap awal ikatan, pada saat anda jatuh cinta, dengan kepenatan-kepenatan bahkan kemarahan pada tahapan-tahapan selanjutnya.

Dan pada situasi inilah pertanyaan "Did I marry the right person?" mulai muncul, baik dari anda atau dari pasangan anda, atau dari keduanya.. Nah………. Lho!

Dan ketika anda maupun pasangan anda mencoba merefleksikan eforia cinta yang pernah terjadi, anda mungkin mulai berhasrat menyelami eforia-eforia cinta itu dengan orang lain. Dan ketika pernikahan itu akhirnya kandas. Masing-masing sibuk menyalahkan pasangannya atas ketidak bahagiaan itu dan mencari pelampiasan di luar. Berbagai macam cara, bentuk dan ukuran untuk pelampiasan ini, menginkari kesetiaan merupakan hal yang paling jelas. Sebagian orang memilih untuk menyibukan diri dengan pekerjaannya, hobinya, pertemanannya, nonton TV hingga merasa bosan, ataupun hal-hal yang menyolok lainnya.

Tapi tahu tidak?! Bahwa jawaban atas dilema ini tidak ada di luar, justru jawaban ini hanya ada di dalam pernikahan itu sendiri. Mencari pelarian?? Silahkan. Anda bisa! Bisa saja ataupun boleh saja anda mencari pelarian. Mungkin pada saat itu anda akan merasa lebih baik. Tapi itu bersifat temporer, karena setelah beberapa tahun anda akan mengalami kondisi yang sama (seperti sebelumnya pada perkawinan anda).

Karena (pahamilah dengan seksama hal ini)
KUNCI SUKSES PERNIKAHAN BUKANLAH MENEMUKAN ORANG YANG TEPAT ATAU ORANG YANG SEMPURNA, NAMUN KUNCINYA ADALAH BAGAIMANA BELAJAR MENCINTAI ORANG YANG ANDA TEMUKAN, DGN TERUS MENERUS..!

Cinta bukanlah hal yang PASIF ataupun pengalaman yang SPONTAN. Cinta TIDAK AKAN PERNAH begitu saja terjadi. Kita tidak akan bisa MENEMUKAN cinta yang selamanya, tapi kita harus MENGUSAHAKANNYA dari hari ke hari. Karena cinta memang Harus diusahakan, Harus diperjuangkan!

Benar juga ungkapan "diperbudak cinta". Karena cinta itu BUTUH waktu, usaha, dan energi. Dan yang paling penting, cinta itu butuh sikap BIJAK. Kita harus tahu benar APA YANG HARUS DILAKUKAN agar rumah tangga berjalan dengan baik. Jangan membuat kesalahan untuk hal yang satu ini. Cinta bukanlah MISTERI.

Ada beberapa hal spesifik yang bisa dilakukan (dengan ataupun tanpa pasangan anda) agar rumah tangga berjalan lancar. Sama halnya dengan hukum alam pada ilmu físika (seperti gaya Gravitasi), dalam suatu ikatan rumah tangga juga ada hukumnya. Sama halnya dengan diet yang tepat dan olahraga yang benar dapat membuat tubuh kita lebih kuat. Beberapa kebiasaan dalam hubungan rumah tangga juga DAPAT membuat rumah tangga itu lebih kuat. Ini merupakan reaksi sebab akibat. Jika kita tahu dan mau menerapkan hukum-hukum tersebut, tentulah kita bisa "MEMBUAT" cinta bukan "JATUH". Karena cinta dalam pernikahan sesungguhnya merupakan sebuah DECISION, dan bukan cuma PERASAAN...!

" Kita ada di dunia bukan untuk mencari seseorang yang sempurna untuk dicintai TETAPI untuk belajar mencintai orang yang tidak sempurna dengan cara yang sempurna ".

-AJ-
Entah kenapa semakin dekat nak ke Jogja, mood saya moody semacam.

Macam nak mengamuk baling periuk belanga terbang melayang layang.

Semoga emosi akan terkawal, hati akan tenang, dan tak ada orang akan cari pasal dengan saya sehingga saya betul-betul membuat periuk belanga terbang melayang-layang ke kepalanya.

Aminn, Aminn, Aminn...

Isnin, April 20, 2009

It's a Cougar!

Remember this?




So we said goodbye to Nuri (famously dubbed as The Flying Coffin) and say Hello to this:


EC725 Cougar Eurocopter


Highlight
On July 18, 2007, five days after the wreckage of a Nuri (Sikorsky Sea King S-61A4) helicopter was found near Genting Sempah, Pahang, Defense Minister Najib Razak announced that the Malaysian government will call soon for an international tender for new helicopters to replace the aging fleet. The aging Nuri will be retired by year 2010. The requirement for the new procurement includes capacity of 25 passengers as well as limited combat, search and rescue capability. Four contender were shortlisted for the final evaluation, they were the Eurocopter EC 725, AgustaWestland EH101, Sikorsky S-92 and Mil MI-171. On September 26, 2008, Malaysian Government announced that the tender is being awarded to Eurocopter.

The government's decision to replace its ageing Nuri helicopters with Eurocopter's EC725 Cougar helicopters has been hailed as a most appropriate decision.

The EC725 is an upgraded model of the AS532 Cougar and made its maiden flight in 2000 for the French's armed forces.

The EC725 had been involved in several high-profile CSAR operations including in the Operation Baliste, a French aeronaval operation off Lebanon in 2006 to transfer out European citizens during the height of Israeli offensive against Hezbollah positions.

The helicopter was also involved in supporting the French armed forces during the US-led war in Afghanistan.

The EC725 has a maximum speed of 324 kilometres per hour and the capacity of carrying 28 troops in addition to the crew.

Analysts predicted that the air force's EC725 would be fitted, among others, with radar warning receiver, 20mm cannons, rocket launchers and machine guns.

Ahad, April 19, 2009

Ada Apa Dengan Perth - The Final Chapter

(Might as well finish this before I go to Jogja. Hahaha. Ada lagi ke orang nak baca pasal Perth? hahaha)

Last day in Perth, diklasifikasikan sebagai hari membeli belah. The first day we were in Fremantle, I bought a few pairs of Crocs and my sister tak puas hati nak beli juga so we went to Fremantle again!

Lupa nak ambil gambar sepatu Crocs yang dibeli, tapi between the 4 of us, we bought like, 14. Hihihi. Itu termasuk oleh-oleh untuk yang dirumah ok. (Saya punya, 3 jek. Hehehe)


Gambar hiasan: Aksi mencuci sepatu Crocs di pantai


And we had lunch at Kailis again.



Then we spent a couple of hours at the malls in the city center, before heading to King's Park.
Kings Park is a 4 km² park located on the western edge of Perth, Western Australia central business district. The park is a mixture of grassed parkland, botanical gardens and natural bushland on Mount Eliza.

Besides tourist facilities Kings Park contains the State War Memorial, the Royal Kings Park Tennis club and a reservoir. The streets are tree lined with individual plaques dedicated by family members to Western Australian Service men and women who died in World War I and World War II.
Source: Wikimapia


A friend who used to study in Perth said, I must go to Kings Park to:
1. Berkhayal
2. Skodeng lelaki-lelaki kacak jogging
3. Berkhayal tentang lelaki-lelaki kacak tadi

hahahaha!

Tapi ini yang saya buat:







Berkenaan lelaki-lelaki kacak berjogging...sangat banyak! Tapi sebab terlopong tengok mereka, lupa nak snap photos. hehehe.

Saya sedih dah semakin singkat masa bersama Yariz tercinta. Sob Sob


We hanged around at Kings Park until sunset, then my sister ajak naik Wheel of Perth, not so unlike Eye of Malaysia.





The Bell Tower


I saw this and I said, "nak kena ambil gambar ni untuk Soraya!" (See Sor, kamu selalu di hati ku)

HAHAHA!

Then we head back to the apartment, kemas2 barang, tidur sekejap, esok pagi-pagi sebelum matahari naik sudah di airport...

Sarapan minum Hot Choc


dan pulang ke Malaysia 7 pagi waktu Perth.

YEahhhhhh...Finally, THE END!

Sabtu, April 18, 2009

Things You Must Have In Your Toiletteries Bag (dan lain-lain)

1. Cleanser-Toner-Moisturizer because the last thing you want, is tertinggal perkara-perkara ini dan terpaksa membeli atau meminjam skincare teman sekamar anda dan skincare itu kurang sesuai hingga menyebabkan jerawat bermaharajalela atau kulit anda alergi sampai berdarah-darah (this, happened to me before. Maka, ingatlah kawan-kawan!!!)
2. Deodorant. Supaya, quoting Naem, 'Tidak berbau seperti bawang'.
3. Sunblock. It's hot in Jogja, trust me. Unless you like being tan and ur skin does turn to a beautiful tan shade instead of merah macam lobster masak, then you can skip this.
4. Berus gigi & ubat gigi. Boleh juga diskusi dengan roommate, bawa 1 je ubat gigi dan kongsi sesama anda. Pernah saya pergi holiday dan semua orang assume the others ada yg akan bawa last2 semua tak bawa, kena pergi beli ubat gigi pula. So, discuss. Berus gigi, tolong jangan share!
5. Sabun
6. Syampu dan PERAPI rambut (Peon, I know you'll like this...hahaha)
7. Sikat rambut. Walaupun yang bertudung, jangan biarkan rambut mengerbang bagai jembalang disebalik tudung ayu itu. Yang tidak bertudung, apatah lagi! Soraya lebih advance kerana dia berniat membawa pengering rambut juga. Hebat!
8. Lotion. Kalau saya, Vaseline kerna ia serba guna. Boleh as lotion, pelembab rambut, lipbalm, after-sun lotion, macam-macam!
9. Perfume. If you are like me, who'd feel naked dan gak pede kalo gak pakai perfume, then this is an absolute must! Preferably something yang berbau light dan fresh, use EDT or cologne sebab biasanya bila dah berpeluh-peluh and you're using EDP, nanti baunya menyengat dan kurang menyenangkan. (terima kasih Soraya atas peringatannya. hehehe)
10. Cotton pad/cotton bud
11. Eyecream. We'll probably be travelling a lot and sleeping less, so ini harus untuk mengurangkan kantung bawah mata kelihatan bengkak hitam dan sembab. Produk cadangan: Garnier Roll-On Eyegel.
12. Kalau anda pengguna contact lens, jangan lupa solution and the contact lens holder.

If you want to travel light, sila jangan angkut sebesar-besar botol syampu/perapi/sabun/pencuci muka dan sebagainya. Get those travel-size kits, atau pun guna semula botol-botol syampu kecil yang dapat di hotel-hotel (ibu saya mempunyai hobi kiasu iaitu angkut semua botol2 itu pulang setiap kali menginap di hotel) then isikan botol2 itu. Lebih kecil, ringan dan praktis.

Okay, dah mandi dah wangi, harus berdandan lebih rapi dan berketrampilan (eceh!) so...you're going to need there:
1. Foundation. Saya cadangkan, jenis 2-way cake, lebih senang dibawa.
2. Blusher. This is a must for me, kalau tak nanti nampak pucat macam Edward Cullen (wahhh!)
3. Lipstick/gloss/balm. Also an absolute must for me.
4. The rest, eyeshadow, eyeliner, mascara...terserah kepada penilaian individu.
5. Make up remover to remove all the gunk at the end of the day.

Lain-lain
1. Pantiliner
2. Sanitary Pads if it's the time of the month for you
3. Nail clipper. Please make sure you do not carry this in your hand luggage, it's considered a sharp object, kena confiscate nanti.
4. Ubat-ubatan, misalnya panadol, minyak angin minyak cap kapak, plaster, ubat luka, pil chi ki tek aun dan yang seterusnya ini keperluan bagi saya, ubat selsema dan alergi.

Things you must have in your handbag
1. Wallet (berisi wang rupiah dan credit card dan...you get the idea)
2. Handphone. Biasanya sesampai di sana saya akan membeli simcard Indonesia, lebih irit dari roaming!
3. Camera
4. Tissue
5. Facial blotter
6. Hand sanitizer
7. Sunglasses
8. Glasses (bagi yang rabun seperti saya)
9. Small notebook & pen
10. Sanitary wipes and feminine wipes

Oh, kalau anda berniat untuk mencuci pakaian di sana, saya cadangkan, jangan bawa sabun cuci dari rumah. Serbuk putih itu mungkin akan menimbulkan tandatanya dan syak wasangka. Hehe...

Puri Anggraini ada kolam renang. So kalau nak berendam, jangan lupa bawak your itsy bitsy tiny winy yellow polkadot bikini.

Ok. setakat itu sahaja yang dapat saya fikirkan. Kalau ingat, akan saya tambah lagi dari masa ke semasa.

So apa lagi, start packing!!!

Jumaat, April 17, 2009

25 Hal Yang aku Cintai tentang Jogja….

(Diambil dari Blog Dimas Novriandi) Cerita tentang betapa dahsyat nya pesona Jogja, dan betapa aku mencintainya.

Begitu banyak yang bisa dicintai dari suatu tempat, entah itu kamar, dapur, ruang baca, sampai lingkungan yang lebih besar, yaitu kota. Ya kota. Dan beruntungnya aku bisa mencintai Jogja, kota yang aku tinggali 10 tahun terakhir ini. Nah, kalo pengen tahu kenapa aku jatuh cinta dengan kota Jogja, walau mungkin berbeda dengan pendapat kamu, baca alasan-alasannya berikut ini:

1. Pengendara sepeda motor lebih berkuasa daripada pengendara mobil, I’m the king of the road! Hehe…

2. Penjual makanan enak yang berlimpah ruah, tentu dengan harga yang sesuai dengan kantong mahasiswa. Bahkan kadang bisa ngutang, ini yang paling penting.

3. Teknologi fotocopy dan warnet menjamur lebih parah daripada wartel. Fotocopy bagus buat kesehatan kantong, soalnya gak perlu beli buku. Sedangkan warnet bagus buat kesehatan mata. Maksudnya? Baca berita aktual tanpa beli koran lah! Dasar ngeres…

4. Cocok untuk sun bathing alias berjemur, karena mataharinya yang sangat menyengat di siang hari. Makanya kulitku berwarna coklat yang sangat bagus sekali (damn!)

5. Banyak pekerjaan paruh waktu yang bisa dilakuin, mulai dibelakang layar sampai di depan layar.

6. Kota yang berasa seperti kecamatan, everybody knows everybody,terasa aneh tapi terkadang menjadi menyenangkan, hehe…

7. Gak perlu dandan heboh dan bersepatu kalo jalan-jalan ke mal. Cukup dengan kaos dan sandal jepit saja. Coba kalo hang out di Jakarta, doh repot!

8. Kemana-mana deket. Tinggal berguling kayaknya dah nyampe deh ke tempat tujuan. Misal: Masuk kuliah jam 7? Berangkat aja jam 7 kurang 5, hehe…

9. Status pelajar dan mahasiswa banyak untungnya. Ikut ini, diskon. Beli itu, diskon. Naik bis, diskon. Nonton pelem, gak diskon! Enak aja semuanya diskon.

10. Banyak radio anak muda yang bagus. Bahkan ada yang on air 24 jam yang bisa buat nemenin belajar. Di kota lain? Dengerin aja RRI…

11. Seminar dan eksibisi gratis dimana-mana. Kalo pengen dapetnotebook, pulpen dan kalo beruntung, snack gratis, rajin-rajinlah membaca jadwal kegiatan yang ada. Lumayan kan buat nambah-nambah koleksi.

12. Hanya di Jogja, satu propinsi ada gunung, ada pantai, ada kraton, ada candi, ada taman pintar (eh ada yang udah kesana?), ada malioboro, dan yang paling penting, ada aku. Awas kalo komentar!

13. DVD dan VCD pelem, mp 3, dan program komputer (tentunya bajakan) gak perlu beli, ngapain repot-repot. Tinggal pinjem, ninggal KTM, beres deh.

14. Kalo lapar di tengah malam, cukup berkunjung ke warung angkring a.k.a nasi kucing atau burjo yang bertebaran di mana-mana. Tidak perlu malu, karena semua ras dan strata sosial tumplek blek makan disitu.

15. Indonesia mini, kita bisa belajar budaya dan aneka bahasa dengan teman-teman yang sedang belajar di Jogja. Kapan lagi kita bisa tahu aneka bahasa jorok dari berbagai daerah? Hihi…

16. Toko buku murah bertebaran, mulai dari jual buku bajakan, sampe buku asli yang didiskon besar-besaran. Untuk pecinta buku,welcome to heaven. Suatu hari, toko buku Gramedia akan menjadi sejarah di kota ini.

17. Gak punya duit buat makan Friend Chicken waralaba seperti KFC dan teman-temannya? Jangan khawatir, karena tersedia Kentuku FC, Jogja FC, Jakarta-Jakarta FC, dan masih banyak lagi di kota ini. Rasanya? Hanya Tuhan yang tahu. Yang penting kenyang.

18. Pengen makanan cepat santap dengan uang minimalis? Beli kebab dan burger di kios-kios kecil di pinggir jalan. Berhenti sebentar, pesan, pergi deh.

19. Pengen tampil modis dan bergaya ala artis ibukota? Gak perlu jauh-jauh ke departement store, butik-butik dan distro itu sudah menghantui orang Jogja di setiap sudut. Berapa lapis? Ratusan!

20. Buat kamu yang males nyuci baju sendiri, dateng aja ke laundry service yang harganya cukup murah, juga bersih. Dan tentu saja ketika orang rumah bertanya, “nyuci dimana nih, kok bersih banget?” dan jawabannya sudah pasti, “sendiri dong!”

21. Tempat jualan voucher pulsa bertebaran dimana-mana, jadi gak repot kalo mau isi ulang. Dan jelas, program provider operator yang paling laku di Jogja adalah XL xtra gratis 100 kali sms per hari dan telpon malam ala Simpati. Bukan apa-apa, karena gak semua mahasiwa mampu beli paket Fren (duh curhat ni ye…).

22. Hanya di Jogja terjadi, minum teh hangat, pasti gak pernah dikasih sedotan, kenapa gitu? Mentang-mentang lebih murah… Diskriminasi peminum teh hangat!

23. Pengen foto-foto keren tapi gak mau keluar uang banyak? Nah dateng aja ke box foto yang ada di mal atau studio foto digital yang cukup murah di berbagai tempat di Jogja. Cepat pula jadinya.

24. Cukup mudah kalo mau cari tempat buat nongkrong. Bisa cuma sekedar nongkrong di pinggir jalan beramai-ramai dengan teman, sampai kongkow di beberapa kedai kopi yang mulai bermunculan. Nah kalo males bengong dan pengen ngadem, bawa aja satu buku, terus masuk salah satu kedai kopi, pesen satu minuman, nongkrong deh disana mpe mabok, gak bakal ada yang ngusir! Hihi…

25. Terakhir, tentu saja karena hanya disini orang-orang tak dikenal tak pernah sungkan untuk menyapa dengan ramah dan sekedar bertanya, “apa kabarmu?.”

Sungguh, aku cinta kota ini. YOGYAKARTA.


Thanks to a friend for sharing this.

Saya nak tambah...

Di Jogja juga ada mereka:




And I personally hope I could meet these guys:

who have made such a huge impact on my life.
(and they don't even know it)




satu minggu lagi...

Khamis, April 16, 2009

Patronus

Biasanya kalau saya tutup blog, itu tandanya emosi saya rapuh dan instead of menulis hal-hal yang tidak jelas dan menjangkitkan depresi kepada orang sekeliling, saya rasa ada baiknya I take a moment alone. Haha...gitu deh.

Sekarang dah okay ke? Hmm...tak juga. Then I read this and I was like, Whoah! That's exactly what I need! My own Patronus!

"Gue jadi inget, gak selamanya gue bakal ada di dalam posisinya jelek. Gak selamanya bernasib buruk. Kadang, kalau kita sedih, kita berpikir, kita gak akan bisa ngelewatin ini… kita gak bahagia.. dan kita orang paling miserable di dunia ini. Dengan mengingat-ingat yang seneng-seneng lagi, gue jadi sadar, yah mungkin hidup gak selamanya di atas. Gue pernah bahagia, dan beberapa saat lagi I will get my spirit back."
- Raditya Dika.

Saya tak berniat untuk berkongsi apa mantra Patronus saya, or how far has it worked.

I just wanna thank those people, who with their simple gestures, kind words (err...okay, ada yang were harsh with their words, but I needed that) made me feel a whole lot better, Lissa, thanks for offering your help, Ismail, thanks for calling me Paris Hilton, Along, thanks for hearing me out, the rest, thanks for asking me if I was okay, thanks for not asking for details, thanks for not hating me for blocking my blog (biasalah, emo), thanks to 2 new friends yang berkongsi cerita seharian dengan saya, you won't even know I am thanking you here, Sou, thanks nak geget2 saya, comel sangat kamu tau, Everyone, thanks. Thanks for still reading this blog walaupun saya selalu entah apa-apa emo sikit terus nak tutup blog.

Walaupun gak punya tongkat sihir..
my Patronus charm works.
Sekarang gue lagi senyum.

Thank you too, Dika.

And so I am back. :-)

Untuk Shamam,

Saya dengar lagu ini tadi di Sinar FM. Langsung senyum-senyum ingat kamu. Terimalah...

Ria Resti Fauzi ~ Cintaku Sampai ke Ethiopia

Kalau kau benar sayang padaku
Dan kalau kau benar cinta
Ucapkanlah janji setiamu

Kalau kau benar sungguh mau
semua milikku untukmu jiwa dan ragaku
semuanya milikmu

Bukanlah emas permata
(intan berlian?) Juga bukan gemerlap dunia
(bintang-bintang?) Bulan madu aku pun tak minta
Asalkan kepada bapak berdua aku pun bahagia
Kemana pun kamu pergi aku ikut kamu

Jangankan gunung Fujiyama, puncak Himalaya kuikut kamu
Jangankan ke Kamboja, ke Etiopia kuikut kamu
Kalau kamu memang cinta aku, ke kutub utara aku ikut kamu

Jangan.. jangan.. janganlah kau ragu-ragu sayang
Jangan.. jangan.. janganlah ragukan cintaku
Jangan.. jangan.. janganlah bimbang dan ragu sayang
Sungguh mati aku cinta kepadamu

~{}~

Jangankan gunung Fujiyama, puncak Himalaya kuikut kamu
Jangankan ke Kamboja, ke Etopia kuikut kamu
Kalau kamu memang cinta aku, ke kutub utara aku ikut kamu

Jangan.. jangan.. janganlah kau ragu-ragu sayang
Jangan.. jangan.. janganlah ragukan cintaku
Jangan.. jangan.. jangan kau tinggalkan daku sayang
Jangan.. jangan.. jangan kau lupa janjimu

Oh Jangan.. jangan.. janganlah kau ragu-ragu sayang
Jangan.. jangan.. janganlah ragukan cintaku
Jangan.. jangan.. jangan kau tinggalkan daku sayang


hahahaha...Shamam, Aminnn 1,000,000x!

Rabu, April 15, 2009

I see RED

me: wehh...nanti mcm gedik sgt la plak...
reddevil: ade stail la skit..jgn le buat gedik bluncas
me: hahahaha. gedik beluncas. comel!
reddevil: gedik ade care la geng..
me: hahahaha. comelnya cara kamu mengajar aku untuk menggedik. baruuu je pagi td ada sorg kwn lelaki aku bagi 6 tips mengorat. hahaha.
reddevil: laki ni senang geng...kalau dia tau ade org suke dia, pastu dia pon feel same...lagi la senang. ko hint skit je..dia mesti cari ko..
reddevil: pancing pakai umpan mahal la geng...ayat mesti cantik. puitis skit. jgn la cakap direct, "aku suka kau". dia pon terkejut!

me: umpan mahal ? bukan wang ringgit kan?
reddevil: nope. mamat tu suke ape...ape interest dia...tackle interest dia tu
me: hahaha! aku paste ni kat blog ok! takpe, nama kamu aku rahsiakan
reddevil: tackle interest...donT do ape yg dia tak suke..kalau ko buat bende yg dia kureng...minus point. cantik kalau ko ade same interest..++ point
reddevil: ok..ko amik la mase utk berangan..hehe...


nota 1: encik reddevil adalah rakan sekelas waktu di Uniten. Setelah terpisah sekian lama, baru jejak kasut di facebook baru-bari ini. Hahaha...tak sangka boleh jadi doktor cinta rupanya mamat ni. Thank you, geng!

nota 2: ada kejadian yang menyebabkan saya sedikit trauma berserta paranoid untuk bercerita tentang masalah begini dengan kaum hawa.

Majulah sukan untuk negara.

Enam

6 kesalahan besar dilakukan semasa berpacaran

MUNGKIN keadaan ini pernah menimpa diri anda. Keluar temu janji dengan seorang lelaki dan kembali ke rumah dengan perasaan gembira kerana merasakan diri telah bertemu jejaka idaman yang sempurna untuk dijadikan kekasih hati.

Malangnya, selepas malam itu, tiada langsung panggilan daripada si dia. Lelaki yang dikatakan sempurna dan sesuai buat anda itu seolah-olah cuba menyepikan diri. Kenapa?

Sebabnya, anda mungkin berpandangan temu janji itu sempurna tetapi hakikatnya ia tidak seperti yang diharapkan. Ada kalanya, wanita kurang menyedari bahawa mereka telah melakukan beberapa kesalahan besar sehingga merosakkan temu janji tersebut.

1. Terlalu kerap bertemu janji tidak produktif.

Anda perlu tahu memilih temu janji. Jika bertemu dengan lelaki-lelaki yang tidak berguna, elakkan diri untuk terus bersama dengan mereka. Carilah alasan supaya mereka tidak lagi mengajak anda keluar.

Masalahnya, wanita selalunya tidak sabar. Mereka mahu apa yang diingini diperoleh pada saat itu juga. Inginkan ganjaran serta-merta. Tetapi, perlu juga diingat kadang-kala berbaloi untuk kita menunggu hadirnya seorang lelaki yang baik dalam hidup.

Mungkin, anda hanya berpeluang keluar temu janji sekali dalam setahun. Tetapi, ia berkemungkinan adalah yang terbaik berbanding terlalu kerap bertemu janji tetapi semuanya mengecewakan.

2. Keluar bersama teman-teman dengan harapan bertemu lelaki pujaan.

Apabila bersama teman-teman khususnya wanita, anda sebenarnya tidak akan didekati oleh lelaki. Sebabnya, lelaki bujang sebenarnya amat penakut. Ada teori menyatakan bahawa wanita yang keluar secara berkumpulan tidak akan menarik perhatian kaum lelaki.

Lelaki yang mempunyai kualiti tidak akan menghampiri kumpulan wanita tersebut dan kemudian mengajak anda keluar dengannya di hadapan teman-teman anda. Lelaki seperti itu tidak akan berani melakukannya. Jadi idea paling baik, keluarlah bersendirian.

Pilihlah meja terbaik untuk menikmati makanan atau minuman sambil membaca buku kegemaran anda. Berpura-pura anda sedang sibuk. Keadaan itu sebenarnya membuatkan anda lebih mudah didekati apatah lagi anda sedang bersendirian.

3. Wanita selalu beranggapan seorang lelaki akan menyukai mereka setelah si dia mula mengenali diri mereka.

Sebenarnya, pada saat bertemu, seseorang lelaki itu sudah tahu sama ada dirinya berminat dengan anda ataupun tidak. Dalam hidup seorang lelaki, tiada istilah 'memanaskan badan'.

Lelaki umpama mikrowave dan wanita pula seperti belanga. Wanita lambat merasai 'kehangatan', mereka selalunya akan mengumpul semua maklumat mengenai si dia kemudian mentafsirkan ia sebelum mengambil kata putus. Sedangkan lelaki mengetahui jawapannya dalam satu saat, ya atau tidak.

4. Terlalu bercerita dan berkongsi mengenai temu janji.

Wanita bujang terlalu menaruh kepercayaan kepada pasangan temu janjinya sehingga membuatkan dia menceritakan terlalu banyak kisah tentang dirinya.

Mereka sebenarnya sedang memberi dan melonggokkan maklumat kepada lelaki terbabit - terlalu banyak. Apa yang selalunya diluah wanita: "Saya kini berasa tenang sebab dia adalah rakan baik saya. Saya boleh bercerita dengannya tentang apa sahaja."

Hakikatnya, wanita sedang berada dalam keadaan gelisah dan bimbang sehinggakan mereka menceritakan segala kisah hidup mereka. Cuma, kadang kala kisah hidup mereka itu bukanlah satu kisah yang menarik untuk dikongsi bersama.

5. Tidak membenarkan lelaki bercakap.

Cara anda bercakap atau berbual kala keluar berpacaran sepatutnya seperti perlawanan tenis iaitu ada komunikasi dua hala. Tetapi, sepatutnya lelaki diberikan kuasa untuk bercakap lebih banyak daripada wanita. Tiga kali lebih banyak daripada wanita seperti nisbah 3:1.

Lelaki bercakap, bercakap dan bercakap kemudian barulah tiba giliran anda pula untuk meluahkan kata-kata. Namun, anda boleh menjawab pertanyaannya setiap kali si dia selesai berkata-kata.

Dan, kemudian anda juga boleh memulakan perbualan dengan bertanyakan soalan tetapi pastikan ia tidak lari daripada topik yang sedang diperbualkan.

Jangan pula terus bertanya: "Adakah awak ingin berkahwin? Apa perkara yang disukai oleh bekas teman wanita awak?" Ingat, jangan sesekali lakukan perkara itu. Sebaiknya, mulakan perbualan daripada topik atau cerita yang sedang dibualkan.

6. Lupa menjaga tingkah laku dan adab sopan.

Kunci utama pada satu temu janji yang berjaya adalah senyuman. Tawan hatinya dengan pandangan mata. Biarkan dia 'memimpin' pentas pertemuan itu dan anda hanya menyuntik perkara-perkara kecil yang dapat membantu menghangatkan suasana.

Contohnya, andai si dia memesan pencuci mulut dan anda berkongsi menikmatinya, katanya: "Inilah kek coklat paling enak dan saya gembira awak memilihnya."

Tingkah laku dan adab sopan, itulah kuncinya. Kebanyakan orang tidak menitikberatkan tentang perkara itu atau sengaja buat-buat lupa setiap kali keluar temu janji dengan si dia.


Source: Utusan Online
Thanks to Ismail (bukan nama sebenar) for pointing this out! Hahahaha...and thanks for the advice! :p

25 perkara mesti bawa ke Jogja

As requested by ahlil-ahlil rombongan, berikut adalah senarai barang-barang yang saya rasa harus di bawa ke Jogja:
Source: Nekmah's blog, saya tolong elaborate jek

1. Duit. Rasanya secara standar, Rp3juta harus ada dalam tangan, untuk travelling expenses, accomodation plus shopping sakan. (Please note, as of yesterday, exchange rate for 1juta Rupiah was RM333. Kepada yang belum menukar duit, sila berbuat demikian hari jumaat ini. Kenapa jumaat? Biasanya sebelum weekend market turun sikit.)
2. Passport (sila check, tarikh mati passport adalah sekurang-kurangnya 6 bulan selepas tarikh pulang, untuk mengelakkan sebarang masalah dengan pihak imigresen. Kalau disedari passport anda dah hampir luput, cepat renew. Sehari siap dah)
3. Print out tiket dari AirAsia. Kepada gank AirAsia 23-26, would appreciate if you guys could email me your tickets? Bukan apa, sekadar tindakan berjaga-jaga seorang Penghulu Wirawati berjaya. hahaha
4. IC
5. Credit Card.
6. ATM Card (pls check with your respective banks, adakah kartu ATM anda boleh digunapakai diluar negara)
7. Baju-baju cantik (jumlah baju tergantung kepada si pemakai. At least 1 baju sehari please. Bukan setakat takut bau-bau kurang enak, tapi yang paling penting...nanti nampak semuaaaa gambar baju sama, we wouldnt want that, would we?)
8. Celana cantik. Ini tak perlulah satu celana sehari. Standar nya, celana boleh diguna ulang. Kalau anda kurang selesa mengguna ulang pakaian, sila cuci. Tak perlu memberatkan bag pakaian anda.
9. Baju tidur. Menurut saya tak perlulah tiap malam ganti-ganti baju tidur, 2 pun cukup lah.
10. Undergarments. Erm. Ini suka hati lah nak yang cantik ke yang besar gabak ke yang pakai buang ke yang lacey2 ke (kepada yang berniat untuk menambah ahli keluarga, saya cadangkan fikir masak2 undergarments pilihan anda. Ini penting!)
11. Sepatu dan Sandal. Sepatu, untuk saat-saat nak buat larian Amazing Race berlari ke hutan belok ke pantai kemudian ganti sandal untuk manja-manja main air di gigi air. Atau boleh tiru macam saya yang akan membawa sepatu Crocs yang boleh dibawa ke mana sahaja. Please make sure sepatu anda comfy, the last thing you want adalah blisters yang menyakitkan dan membuat anda hilang mood untuk berjalan. Tak payah la sebab saya kata perlu ada sepatu lalu anda fikir nak cantik lalu terus beli sepatu baru, tapi akhirnya keras macam batu. Lu fikirlah sendiri~~
12. Stokin. Hahaha...sila jangan guna ulang 1 pasang stokin sahaja sepanjang trip. Nanti pengsan satu bas! Sekurang-kurangnya, 3 pasang.
13. Sweater. Please take note, Dieng Plateau adalah sumpah dinginnnnn ngin nginn! (tapi tak perlulah bawa jacket bulu2 kambing, sweater sudah mencukupi.)
14. Tudung dan anak tudung buat yang bertudung. Kalau boleh, variasikan tudung anda supaya tidak nampak sama je digambar.
15. Plug Adapter. Ini penting. Indonesia uses a 2-pin plug system. Nanti nak charge hp/kamera/laptop tak boleh pula. Which brings me to...
16. Charger for your handphone, camera, laptop (kepada yang membawa.) Kepada yang menggunakan battery AA untuk kamera, saya cadangkan bawa juga satu set spare batteries. The last thing you want is for the battery to run out sewaktu sedang berposing hindustan di tengah ladang teh.
17. Extra SD card. Terutama jika anda memang sedar kenarsisan diri. 1GB, tidak mencukupi.
18. Tuala. Kebarangkalian besar ini sudah disediakan di hotel. Tapi boleh juga bawa towel kecil buat mengelap muka setelah beriadah panjang memanjat Borobudur.
19. Kunci dan mangga bagi bag.
20. Sebatang pen. Untuk mengisi entry card, mencatit number telefon cowok ganteng, minta signature artists keren dan sebagainya. Sebatang marker juga digalakkan.
21. Extra bag. Hahaha...secara kita selalunya pergi 1 bag, balik 3 bag, ini amat penting. Andai kata bag anda nanti tak muat waktu pulang, usah gusar usah bimbang, kita cari kotak.
22. Shopping bag dari kain. Bukan sahaja ia lebih fashionable dari bag plastik, malah kita juga membantu membendung penggunaan bag plastik. Let's do our part in preserving nature, shall we?
23. Baju hujan pakai buang. Selain dapat mengelak diri dari dibasahi hujan yang turun bagaikan mutiara, juga boleh digunakan sebagai alas meja, alas punggung, extra shopping bag, extra tudung, wow...banyak sungguh kegunaannya! Nota: baju hujan pakai buang kegemaran saya adalah yang dijual di 7-11. Bukan sahaja harganya paling murah (RM2), ia juga ada potongan lengan yang best dengan getah di pergelangan tangan so air tak boleh masuk. Brilliant brilliant brilliant!
24. Kain batik atau kain sarung. Banyak kegunaannya. Boleh jadi sejadah, tuala, selimut, make shift bantal, kain tudung. Must bring!
25. Telekung. Paling penting. Gembira gembira juga, tanggungjawab kepada Allah jangan dilupa.

Next entry: Apa yang patut ada dalam toilleteries bag anda.

Selasa, April 14, 2009

Ada Apa Dengan Perth - Part 3

Mandurah Bay. Disini ada kenangan yang tak dapat dilupakan: kena saman di Perth!

It's true to say that Mandurah is one of the most thriving regional cities in Western Australia.
Approximately 74kms south of Perth, Mandurah is blessed with a unique blend of coast, bushland, industry and inner-city living. A tourist's paradise, Mandurah is also the capital of the Peel region and considered the gateway to the South West.
Mandurah is abuzz with large numbers of residents and visitors daily, although history reminds us this is nothing new. In fact, the name Mandurah was actually derived from the Aboriginal word, "mandjar", meaning the "meeting place".














For more info, click here

nota: kes malas nak menulis panjang lebar. hehehe.

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...