Sabtu, April 18, 2009

Things You Must Have In Your Toiletteries Bag (dan lain-lain)

1. Cleanser-Toner-Moisturizer because the last thing you want, is tertinggal perkara-perkara ini dan terpaksa membeli atau meminjam skincare teman sekamar anda dan skincare itu kurang sesuai hingga menyebabkan jerawat bermaharajalela atau kulit anda alergi sampai berdarah-darah (this, happened to me before. Maka, ingatlah kawan-kawan!!!)
2. Deodorant. Supaya, quoting Naem, 'Tidak berbau seperti bawang'.
3. Sunblock. It's hot in Jogja, trust me. Unless you like being tan and ur skin does turn to a beautiful tan shade instead of merah macam lobster masak, then you can skip this.
4. Berus gigi & ubat gigi. Boleh juga diskusi dengan roommate, bawa 1 je ubat gigi dan kongsi sesama anda. Pernah saya pergi holiday dan semua orang assume the others ada yg akan bawa last2 semua tak bawa, kena pergi beli ubat gigi pula. So, discuss. Berus gigi, tolong jangan share!
5. Sabun
6. Syampu dan PERAPI rambut (Peon, I know you'll like this...hahaha)
7. Sikat rambut. Walaupun yang bertudung, jangan biarkan rambut mengerbang bagai jembalang disebalik tudung ayu itu. Yang tidak bertudung, apatah lagi! Soraya lebih advance kerana dia berniat membawa pengering rambut juga. Hebat!
8. Lotion. Kalau saya, Vaseline kerna ia serba guna. Boleh as lotion, pelembab rambut, lipbalm, after-sun lotion, macam-macam!
9. Perfume. If you are like me, who'd feel naked dan gak pede kalo gak pakai perfume, then this is an absolute must! Preferably something yang berbau light dan fresh, use EDT or cologne sebab biasanya bila dah berpeluh-peluh and you're using EDP, nanti baunya menyengat dan kurang menyenangkan. (terima kasih Soraya atas peringatannya. hehehe)
10. Cotton pad/cotton bud
11. Eyecream. We'll probably be travelling a lot and sleeping less, so ini harus untuk mengurangkan kantung bawah mata kelihatan bengkak hitam dan sembab. Produk cadangan: Garnier Roll-On Eyegel.
12. Kalau anda pengguna contact lens, jangan lupa solution and the contact lens holder.

If you want to travel light, sila jangan angkut sebesar-besar botol syampu/perapi/sabun/pencuci muka dan sebagainya. Get those travel-size kits, atau pun guna semula botol-botol syampu kecil yang dapat di hotel-hotel (ibu saya mempunyai hobi kiasu iaitu angkut semua botol2 itu pulang setiap kali menginap di hotel) then isikan botol2 itu. Lebih kecil, ringan dan praktis.

Okay, dah mandi dah wangi, harus berdandan lebih rapi dan berketrampilan (eceh!) so...you're going to need there:
1. Foundation. Saya cadangkan, jenis 2-way cake, lebih senang dibawa.
2. Blusher. This is a must for me, kalau tak nanti nampak pucat macam Edward Cullen (wahhh!)
3. Lipstick/gloss/balm. Also an absolute must for me.
4. The rest, eyeshadow, eyeliner, mascara...terserah kepada penilaian individu.
5. Make up remover to remove all the gunk at the end of the day.

Lain-lain
1. Pantiliner
2. Sanitary Pads if it's the time of the month for you
3. Nail clipper. Please make sure you do not carry this in your hand luggage, it's considered a sharp object, kena confiscate nanti.
4. Ubat-ubatan, misalnya panadol, minyak angin minyak cap kapak, plaster, ubat luka, pil chi ki tek aun dan yang seterusnya ini keperluan bagi saya, ubat selsema dan alergi.

Things you must have in your handbag
1. Wallet (berisi wang rupiah dan credit card dan...you get the idea)
2. Handphone. Biasanya sesampai di sana saya akan membeli simcard Indonesia, lebih irit dari roaming!
3. Camera
4. Tissue
5. Facial blotter
6. Hand sanitizer
7. Sunglasses
8. Glasses (bagi yang rabun seperti saya)
9. Small notebook & pen
10. Sanitary wipes and feminine wipes

Oh, kalau anda berniat untuk mencuci pakaian di sana, saya cadangkan, jangan bawa sabun cuci dari rumah. Serbuk putih itu mungkin akan menimbulkan tandatanya dan syak wasangka. Hehe...

Puri Anggraini ada kolam renang. So kalau nak berendam, jangan lupa bawak your itsy bitsy tiny winy yellow polkadot bikini.

Ok. setakat itu sahaja yang dapat saya fikirkan. Kalau ingat, akan saya tambah lagi dari masa ke semasa.

So apa lagi, start packing!!!

Tiada ulasan:

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...