Khamis, Jun 25, 2009

Komunikasi


I wanted to write this in the comment box of her blog, tapi alih2 dah panjang macam karangan budak Tingkatan 3 la pulak. So I thought, eh ada blog sendiri, silalah gunakan!

In response to this:
saya mempunyai masalah untuk komunikasi yang sangat teruk.... teruk sangat ker?? entah lah saya sangat jeles dengan orang yang mampu untuk bercampur gaul dgn orang dgn senang skali.
contoh nya cik cantik.
bukan nya kenal sgt dgn dia. kenal pun dari cik ayu.
selalu mendengar nama dia je.
skali dapat peluang berjumpa.
rasanya time mula2 jumpa bila dia datang ke konsert kat u dulu.
then menyibuk kan diri ikut cik ayu pegi ke open house ke rumah dia.
di sebabkan terpengaruh dgn kata2 cik ayu yang rugi kalu dia tak gi open house umah cik cantik sbb lasagna sedap...
dia layan semua yang datang.
mmg tuan rumah yang bagus.
tetamu rasa di hargai...
teringat lasagna dia tue.
lepas tue bila dia buat open house lagi mmg ikut cik ayu gak lah...
hhehe.... ABC yang dila buat pun sedap.
see... dia boleh bercampur gaul dgn mudah.
tak mcm aku.

aku menghadapi masalah untuk berkomunikasi
aku tak reti camna nak bercampur gaul atau menambahkan kawan.
lingkungan kawan aku agak terhad.
lepas habes belajar dan bekerja dunia aku hanya di rumah dan di ofis saja dan kadang-kadang berjumpa dgn geng sate minang.
nasik baik lah ader cik ayu yang sudi mengajak untuk ke acara2 keramaian.
kalau tak ... ape yang terjadi kat dunia luar pun aku tatau.

camna lah agaknya aku dapat memperbaiki diri supaya lebih yakin pada diri sendiri ...
confident utk memulakan perbualan.... sampai bila nak macam nie kan.kang tak kawen plak aku.....
hilangkan perasaan malu tak bertempat...
camna nak buat mulut aku nie tak berat sgt bila berjumpa dgn orang...
senyap jer....

urghh.... mood closing melanda.sorang mau tukar department ... sorang lagi mau berhenti... haru biru lah nnt.bila lah nak tukar keje nie!!!


MasyaAllah! Sungguh saya terharu dengan entry kamu, cik!

Tapi ini kisah benar ya...(soundtrack lagu sedih drama slot akasia)

saya dulu kes susah nak bergaul juga, tahap sampai nak pergi mall pun segan, rasa macam orang dok perhati je, dok pandang hina. lama2 pergi mall pun tak nak. sangat2 tak percaya diri! seriyes!

Then bila dah start buat kerja stalker nih (truth is, bermula dari zaman stalk KRU dulu. Heh, heh...jangan gelak! babab kang!!), baru lah muka jadi tebal sikit, belajar make new friends, belajar beramah tamah sikit, belajar yang kawan kepada kawan saya, adalah kawan saya juga. hahaha...(saje je kes nak bagi nampak banyak friends on facebook) and really, being a sheilagank banyak membuat saya bertambah kawan...sahabat sejati, darah abadi :-)

dan eventually I learn to realize semua orang sama je, tak kisah la dia boss ke dia artis ke ataupun pakcik guard. Kan semuanya sama disisi Allah? Eceh. So kalau orang pandang serong, ada aku kesahh?? :p

but really, even to this day I still struggle with self-esteem and confidence issues (saya tau, tu kang mesti ada yang buat muka tak percaya). Kadang act je lebih padahal hati tu Tuhan saja yang tahu.

I'm on the journey of self-discovery and betterment, and I believe you are too.

Btw Cik Yan yang manis, trust me on this, you're easy to befriend with. You're sweet and honest and fun, what's not to like??


p.s: saya sedar entry kamu ada unsur-unsur meminta lasagna. hahahaha...saya ngidam sate minang! peaceeee!

1 ulasan:

Agheh berkata...

lasagna sedap... awat tak ajak aku sekali... hehehehe... aku pun low konpidem... tapi makan tak laa pulak... hehehehe... tgk perut laa... :)

#27

My current favourite writer: Fiersa Besari. Sederhana, cerdas dan mengena. If you haven't read any of his works, you should. ...