Selasa, Oktober 06, 2009

Resepi : Risoles

AMENDED

So many people requested for this recipe when they came over for Raya. I actually got it from Google, but most of them complained that they don't understand it as the recipe is in Indonesian! Hahaha...i guess a good command of the language does come in handy.

It is actually the ONLY thing I made during that openhouse (besides the raya cookies yang korang tak makan tu kan) so I am happy with the warm reception it received! hahaha. Bangga tak hengat.

And so I present to you, as requested....




Risoles Ayam

Bahan kulit:
150 gram tepung gandum
2 butir telur
275 ml susu cair segar
1 sudu teh garam
(kalau consistency adunan terlalu pekat untuk dibuat dadar, tambah sedikit susu. Dadar haruslah tidak terlalu tebal dan tidak terlalu tipis, supaya tak koyak bila digulung)

Bahan isi:
200gm daging ayam, direbus dalam 600 ml air (dipotong dadu selepas direbus)
3 sudu makan mentega
1/2 buah bawang besar, dicincang halus
3 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan susu tepung, dilarutkan dalam 300 ml stok ayam (gunakan air rebusan ayam tadi)
25 gr lobak merah, dipotong kotak kecil, rebus
25 gr kacang pis *I substitude lobak and pis with frozen mix veggies. Works just as great, and I love the colors provided by the veggies!*
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk pala (nutmeg powder)

Bahan utk menyalut
100 gr tepung roti
2 butir telur (dicairkan dengan sesudu air)

Cara Membuat
Buat isi, tumis bawang besar csampai harum. Masukkan tepung gandum. Kacau sampai menggumpal. Tambahkan susu cair sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga licin.
Tambahkan ayam, mix veggies, garam, lada hitam, dan nutmeg powder. Kacau sampai meletup-letup. Angkat dan dinginkan.

Kulit, Aduk bahan kulit jadi satu lalu buat dadar satu per satu. Ambil selembar dadar. Letakkan 1 sendok makan penuh adonan isi. Bungkus bentuk segitiga, empat segi, hexagon pun boleh kalau suka.

Gulingkan risoles di dalam telur, lalu di tepung roti. Goreng hingga kecokelatan di atas api sedang.

Inti risoles boleh juga diganti, satu lagi resepi yang pernah saya siapkan adalah Risoles Smoked Turkey and Cheese.



Bahan-bahannya:
Mayonaise
1 sudu susu pekat
Smoked turkey, dipotong 2
Kepingan keju, dipotong 2
Telur rebus, dihancurkan
Italian Herb/Thyme/Parsley cincang atau serbuk (optional)
Garam dan serbuk lada


Cara membuat:
Mayonaise di campur susu pekat manis, cuba rasanya, jika mahu lebih manis boleh tambahkan susu pekat manisnya, dan kalo suka yg lebih masam boleh tambah mayo nya. Beri Italian herb atau parsley cincang, garam dan lada hitam sesedap rasa, ketepikan.

Ambil 1 kulit, susunkan semua bahan isi (smoked turkey, telur hancur, mayonaise dan keju). Bungkuskan seperti melipat envelope atau popiah.

Gulingkan risoles di dalam telur, lalu di tepung roti. Goreng hingga kecokelatan di atas api sedang.


MAKANNNNNNNN!!!

8 ulasan:

Linda berkata...

heheh,dah print n nak buat kat umah

Cah Ayu berkata...

hmmm.. aku makan setahun sekali pon takpe kot..

hahahahhaah

dasar pemalas :P

Raina Wulan Guritno berkata...

"It is actually the ONLY thing I made during that openhouse"

dah tu lasagna yg sedap tu siapa masak???

f a r i n a berkata...

mak ah. hahaha.

Lissa berkata...

tengs! aku kene buat ni... tak dapat makan hari tu. leleh air liur mak

Along berkata...

setuju dengan shamam, tapi bkn sbb along malas (mcm dia),tp sbb xkan sesedap kamu buat.


tralala~

Cah Ayu berkata...

hahahaha yang penting equally tak masak :P

Naemah berkata...

akan dicuba satu hari nnt... SATU HARI NANTI
heheh

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...