Sabtu, November 07, 2009

Day 1 and 2 - Enjoying Jakarta

9 hari di ibu negara Indonesia.

Banyak yang bertanya, buat apa sebegitu lama di situ? Best ke pergi Jakarta?

Yang paling ditanya, tak takut ke? Nanti kena sweeping ke apa ke? Even my mom was sceptical. No such thing happened, Alhamdulillah. Not that I expect anything would :-) We were treated with nothing but upmost respect.

Alkisahnya...

Day 1, 24th October 2009


Tiket berharga RM75 return membawa kami terbang ke sana! Terima kasih Air Asia! Muah Muah!



"you'll never walk alone..."



Flight kami from KL arrive in Jakarta about 2.30pm, then menunggu flight Naem dari Singapore yg sampai jam 3pm. Dijemput Bimo, teman abang Aie, tuan rumah kami sepanjang di Jakarta. She suggested kami berkelana dulu keliling Jakarta sebelum ke rumah, sebab rumahnya agak jauh jadi nanti kalau nak keluar lagi, malas.

So first stop, Grand Indonesia!


Dinner at Food Louver, the food court in Grand Indonesia Shopping Town. Mall yang uber-keren di tengah bandaraya Jakarta. Sangat besar sampai 10 hari pun tak boleh jajah setiap inci. Haha. The guy beside me is Bimo, our driver for the first 2 days. Selama di sana, berganti supir sebanyak 3 kali. If you come to this mall, please do check out the food court. Cool sangat!



Interior design Grand Indonesia direka dengan theme2 berbeza di setiap pelusuk. Ada train station, ada jambatan gantung, ada Marakkesh garden, ada Japanese garden, rasa macam nak ambil gambar di setiap sudut!





Which, we did :-D



A short trip to EX mall, where Hard Rock Cafe is situated. Beli merchandise.




Posing orang kaya. Hahahaha.



Dah berkali-kali ke Jakarta tapi inilah pertama kali berkunjung ke Monas! Malam minggu dipenuhi warga Jakarta, feels like every inch of the ground is covered by people.



The National Monument (Indonesian: Monumen Nasional (Monas)) is a 422 ft (128.7 m) tower in Central Jakarta, symbolizing the fight for Indonesia's independence. Construction began in 1961 under the direction of President Sukarno and the monument was opened to the public in 1975. It is topped by a flame covered with gold foil.



Turis sinting.



Roti bakar Eddy yang legendary. Warung tepi jalan yang sangat terkenal sehingga sudah membuka francaise di beberapa sudut kota Jakarta. Selain berjualan roti bakar, ada bubur ayam, pempek, siomay, sate...macam-macam ada!



With food like this, how can they not be legendary? *yummm!*


Day 2, 25th October 2009

Breakfast makan Yamin! hue hue hue...

According to Aie, it's similar to Mie Ayam, cuma bezanya kalo Mie Ayam pakai kecap masin, Mie Yamin pake kecap manis.

Yang penting, eunakkkk!!



Ditambah pula dengan Sate Ayam. Yes, we had sate for breakfast. :-D



Makan 7 orang tapi macam kenduri sekampung. Astaga. Licin licau macam menjilat pinggan! *geleng kepala*




Rombongan ke Mangga Dua. Semangat!


Selanjutnya, destinasi idaman setiap wanita, ITC Mangga Dua! Hahaha...no photos here, coz we all went crazy, tapi masih terjangkau dek akal. Damage on me, only 2 bags, and 3 tops. See? Not so crazy, kan kan kan?

For lunch, hoka-hoka bento yang ku rindui!

Done with Mangga Dua, meredah kemacetan bandaraya Jakarta, menuju ke Pondok Indah Mall. Beli CD, buku-buku...


Dan minum air tebu yang semanis saya. :-p



End of day 2...to be continued...


pics courtesy of Im and Naem. Thanks babes!

Tiada ulasan:

#27

My current favourite writer: Fiersa Besari. Sederhana, cerdas dan mengena. If you haven't read any of his works, you should. ...