Isnin, Disember 21, 2009

Bermimpilah, kerana Tuhan memeluk mimpi-mimpimu...



I watched Sang Pemimpi last week! On the day it open in the Indonesian cinemas!

HURRAH!


Dalam Sang Pemimpi, Andrea Hirata bercerita tentang kehidupan ketika SMA (high school). Tiga tokoh utamanya adalah Ikal, Arai dan Jimbron. Ikal- alter egonya Andrea Hirata. Arai-saudara jauh yang yatim piatu yang di sebut simpai keramat karena anggota keluarga terakhir yang masih hidup dan akhirnya menjadi saudara angkat dan Jimbron-seorang yatim piatu yang terobsesi dengan kuda dan gagap bila sedang antusias terhadap sesuatu atau ketika gugup.


Dan saya amat suka lakonan adik ini, Rendy Ahmad who played Arai Remaja.

He's the shiznit!

He captured the exact essence of Arai, seperti mana yang digambarkan dalam buku, dan seperti mana yang saya bayangkan dalam angan-angan. Nakal, pintar, penuh idea, tidak kacak tapi penuh karisma. I loike!


Banyak yang bertanya, how's Ariel in Sang Pemimpi? Well, pendapat saya, dia tidaklah mengecewakan. I find it hard at first to adapt to seeing him wearing baju kampung, selekeh...but after a while he is believable. But to compete with Randy who played the younger version of Arai is not an easy task, not even for an accomplish actor, apatah lagi a beginner like Ariel. Rendy is sooooo damn good ok! Good try tho, Ariel. Now I am more looking forward to 'Edensor', since that will be the story about Arai dan Ikal serta kehidupan mereka di Paris. Hahaha...so dari awal sampaiiiii habis, ada Ariel. Yeayyy!

I cried at some parts, despite having read the book before, much to Encik Pacar's amusement. Sedih siot! For me, scenes dengan Ayah Ikal memang buat air mata tak mahu berhenti. Kalau tengok sendiri mesti dah pause layan nangis puas-puas baru sambung balik.


I so miss my dad :-(

And again I cried when Jimbron bid farewell to his 2 bestfriends, giving them tabungan kuda to support their life in Jakarta. Touching!


Maudy Ayunda who played Zakiah Nurmala. Memang dia cantik!


And this, was sang by Rendy Ahmad himself, to woo the love of his life, Zakiah Nurmala. I can't help but swoon. *sigh*

Fatwa Pujangga



T'lah kuterima suratmu nan lalu
Penuh sanjungan kata merayu
Syair dan pantun tersusun indah, sayang
Bagaikan madah fatwa pujangga

Kan kusimpan suratmu nan itu
Bak pusaka yang amat bermutu
Walau kita tak lagi bersua, sayang
Cukup sudah cintamu setia

Tapi sayang sayang sayang
Seribu kali sayang
Ke manakah risalahku
Nak kualamatkan

Terimalah jawapanku ini
Hanyalah doa restu Ilahi
Moga lah Dik kau tak putus asa, sayang
Pasti kelak kita kan bersua


My verdict: MUST WATCH!

10 ulasan:

Cah Ayu berkata...

ah.. hampir teringat janji kita untuk menonton bersama sewaktu hari rilis.. ah...

hehehe

Along berkata...

ah cant wait for u to have their DVD so dat i could pinjam it from u? :D

.l.a.d.y.i.r.m.a. berkata...

wooo... sgt tak sabar melihat ariel.....

shidot berkata...

alamak k.farina..mcm mana bleh tgk dulu nie..dvd ke?? aiyoo kt mana beli..kena carik nie

Am berkata...

u flew to indo to watch the movie?
wow....bukunya ada?

Cah Ayu berkata...

along, ape wait2 dvd. buy for urself la kat jogja nnt.

eh, jadi ikot kan? :P

awesome blossom berkata...

aahhh, laskar pelangi pun tak tertengok lagik!

f a r i n a berkata...

ayu: masih ku ingat juga, wahai sahabat. maafkan aku ya gak nonton bareng...

along: hehehe. next year!

yan: then aku yakin perasaan kamu akan melonjak waktu scene pertama ariel, graduation day. haha...gile!

shidot: no, dear. I happen to be in indonesia last week. DVD lambat lagi lah keluarnya.

bolo: yah kmrn aku tak confirm km betul2 mau ke tidak, maka tak beli. maaf babe! hehe..takde lah fly semata2 sang pemimpi, tiket dh beli br perasan it opens while aku kat sana.

fatma: oh u must! nak pinjam dvd? :-)

kerabatASTANA berkata...

nice movie..rilly lovin it!
btw,saye mohon menciplak fatwa fujangga nya yaa~
nnti saye link it to ur blog sbgi balasannya..
btw,nice to noe ade kipassussamati nukilan andrea hirata..
:D

Jos berkata...

Kapan ya anda membuat resensi film Malaysia yang bagus dan patut ditonton di sini?

Apakah anda tahu mengapa sekarang film dan lagu-lagu artis Malaysia makin sulit ditemukan di Jakarta?

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...