Jumaat, Disember 31, 2010

Khamis, Disember 30, 2010

20

Still on Piala Suzuki AFF2010.



Tak nampak Jupe (Julia Perez) yang sibuk katanya nak datang pakai coli berlaser untuk merosak konsentrasi team Malaysia.

Yang saya nampak hanya Bepe. Bambang Pamungkas.

Aihhh mas yang seorang ini tambah ganteng aja dehhh.


p/s: Percuma ganteng, kerna bukan pacar saya :p

Hear us roarrrr!!!



Tak payah cerita panjang lebar, if you had even an inch of nationalism in your body, you would have watched the game last nite.

Harimau Malaya totally rocked Gelora Bung Karno Stadium last nite!!!


Sooooooooooooo proud of the boys! *kembang kempis hidung menahan bangga*

Gonna share this article written by 2 of my good friends, Soraya and Bai:

FAN THANKS KHAIRUL FOR “BRINGING BACK THE SEXY MALAYSIAN FOOTBALL” IN FACEBOOK
By Soraya Jamal & Baizura Basri

KUALA LUMPUR, Dec 29 (Bernama) — Goalkeeper Khairul Fahmi Che Mat’s sterling performance not only wooed new fans to his Facebook account but was also ranked fifth in top worldwide trend for social networking site Twitter.

Within one hour, the Kelantan-born goalkeeper climbed from relatively unknown to fifth most popular trend worldwide, beating ”Support Timnas”, which supported the Indonesian football team.

Khairul Fahmi was also most popular topic trend for Twitter in Indonesia.

His Facebook page managed 57,000 hits when this article was written, less than two hours compared with less than 50,000 fans before the match began.

Khairul Fahmi,21, managed to make more than 10 heart-stopping saves from the Indonesian team which attacked from the whistle.

”Thank you for bringing the sexy back to Malaysian football,” said one of his fans in the player’s football page.

Five of top ten worldwide Twitter trends were dominated by 90 minutes match of the second leg AFF Suzuki Cup final at Bung Karno Stadium.

Previously, Twitter was a platform for furious Indonesian fans who accusing Malaysia of unfairly winning the first leg final in Kuala Lumpur while Malaysian fans preferred to show their love and support in Facebook page.

Prolific striker Mohd Safee Mohd Sali received almost 17,000 ”Like” hits on Facebook from 15,000 halfway through the match.

Mohd Safee who scored the first goal during the second leg was also the top scorer of the whole tournament with five goals.

Manchester United player Rio Ferdinand also congratulated the Malaysian team through his twitter account @rioferdy5.

”Congratulations to Malaysia who beat Indonesia in the Suzuki Cup final. I
played against the Malaysian under 23 team 18 months ago. Quite a good team,” he said.

Southeast Asians are major users of Twitter and Facebook with Indonesia
having 15 million tweeters, the third highest after US and Brazil while
Malaysians have the most Facebook ”friends” averaging 230 friends per users.

— BERNAMA




ihiyyyy!

Altho the title of Most Valuable Player (MVP) went to Indonesia's captain, KEKANDA Khairul Fahmi tetapppp MVP di hatiku! He was just magnificent!

Thanks to the Malaysian team for playing a great game, Indonesian team for proving they are a worthy opponent indeed (COngratulations on winning the 2nd leg!), terima kasih kerana menyatukan warga Malaysian bawah satu bendera (sooo love the #iheartMalaysia spirit!), terima kasih kerana sekali lagi mengingatkan saya betapa bangganya saya menjadi anak Malaysia.

dan...

Terima kasih DS Najib Razak sebab besok cutiiiiiii!! Yabbedabedoooo!!!

Rabu, Disember 29, 2010

Wordless Wednesday #1


Pic taken on Sunday, 26th Dec 2010. He passed away the next day.

Not quite wordless, but...

Rest in peace, Bee.

p/s: Miss u lots

Khamis, Disember 23, 2010

Too good


Spent days and nights planning for something, it left me giddy just thinking of it. I was afraid to share it with people, afraid I might jinx it.

It is, afteralll...too good to be true!

Turns out that thing I had planned for is not going to happen. *crushed*

Takpelah.

I am sure Allah has better things planned for me. For us.

Thank God I had hoped for the best and prepared for the worst!


Note: Not gonna break down and cry just yet. It's one of those times that it hurts just to smile but to smile I must!

Jomrias

Good news...



Saya dah ada blog khusus untuk berkongsi hasil kerja-kerja andaman saya!

http://jomrias.blogspot.com/


I know it's still under construction, but I would TRULY, MADLY, DEEPLY appreciate it if you could pass the word around?

Love u lah!

Rabu, Disember 22, 2010

Suami Muda

Ladies...

Meet, the Younghusbands.

James Younghusband and Philip Younghusband, to be specific. Both are English-Filipino footballers, born in Ashford, Middlesex, England, and now plays for Philippines national team. James is 24, Philip's 23.

I still can't get over their surname (they have brondong built into their names, how cool is that!)


James


Philip


hahahhaa...cerahhhh mata menengoknya!

Brondong material sangat kan, uols?




nota: my bf might kill me for this.

Jumaat, Disember 17, 2010

Hope for the best, prepare for the worst

Arwah Abah selalu pesan,
Hope for the best, prepare for the worst.

Lately bila fikir-fikir balik, if I had done that, I would have been saved from lots of dissappointments.

Contoh mudah:
Tahun lalu bila saya menonton teater muzikal 'Impak Maksima', saya masuk dengan expectation yang rendah, I must admit. Macam...gila ke apakah, filem rempit itu(which, I hated to the core, maaf) dibikin muzikal? Aiyoh! Will the cars start dancing and singing or something? Tapi saya keluar, feeling soooo impressed! Gila kau atas pentas Istana Budaya ada kereta buat drift, wa cakap sama lu!

Tahun yang sama, saya menonton teater muzikal Natrah. The line up, I tell you, boleh buat mata terjojol. Ada Remy yang fresh from his sudden rise thanks to Nur Kasih, ada Maya Karin, ada Sofea Jane, ada Umie Aida, directornya Erma Fatima...woww, woww, dan woww lagi!! Maka saya expect yang terbaik dari teater ini. Tapi hasilnya, saya keluar dewan dengan rasa HAMPA. Lagu macam filem hindustan zaman 70an, meleret2, Maya is so not convincing as the 13 y.o Natrah (she's like 30, for God's sake!), chemistry zero, boring!

Tapi cuba kalau saya masuk dewan tu expect kereta dalam muzikal Impak Maksima memang akan menari tarian sawang (misalnya, misalnya) atau Natrah adalah akan sehopeless filem Razak Mohaideen, pastinya saya akan a) kecewa dgn teater impak maksima b) terhibur dgn teater natrah, yang tidaklah sehopeless filem Razak Mohaideen.

Maaf, contoh saya panjang meleret-leret.

Kesimpulan saya adalah:

Kenyataan dan keinginan memang tak selalu sejalan. Deal with that.

Khamis, Disember 16, 2010

It's time



It's the time of the year. Again.

Closing accounts.

Stocktake.

Audit.

Reports, Board meeting papers, lots of files.

Yadaa yadaa. Orang tak penting memang lah macam ni. Harus membanting tulang.


I know I would be needing a good massage by the time it's all over, probably by March next year. (bleurghhh...lamaaaa lagi!!)

Nevertheless, so far, 2011 promises to be a good year. Can hardly wait!

But before I could sit back, relax and enjoy the coming year...

Kerja dulu ah.

Rabu, Disember 08, 2010

Crushed




Isn't it ironic, when you hold something so tight in your hand, because you are afraid of losing it...

Only to realize you have crushed it with your deathly grip.

Khamis, Disember 02, 2010

Years From Now


What will I be years from now
What will I wear, how will I look
I think too much, I think too much

Sometimes it’s scary over thinking
What you have or haven’t done
You think too much, you think too much

Will the rain smell the same
Will our loosing treacherous game
And the star much shine
The colours seem so blurry

Will I end up all alone
Without a shoulder to cry on

What will I be years from now
I have answered them but none have answered me
And when my time has come
I hope my last seconds in this life will have you
Will have you

Will the rain smell the same
Will our loosing treacherous game
And neglect most people who
Seems so worthy

Will I end up all alone
Without a shoulder to cry on


- Aizat

Saya tak suka!

Nota: This entry is requested by a friend.

I DON'T EVEN LIKE YOU ANYMORE!!!


Insert Icon Pissed Off.

And you, I hope you are feeling better *hugs*

Khamis, November 25, 2010

untitled

Kalau kau mau kuterima kau kembali
Dengan sepenuh hati

Aku masih tetap sendiri

Kutahu kau bukan yang dulu lagi
Bak kembang sari sudah terbagi

Jangan tunduk! Tentang aku dengan berani

Kalau kau mau kuterima kau kembali
Untukku sendiri tapi

Sedang dengan cermin aku enggan berbagi.

Maret 1943

EK Collections


Last Saturday, sempat lagi tolong Ernie buat photoshoot for her ErnieKhairina collection. Sedikit rentetan sejarah, kenal Ernie masa zaman comotgilapakaijersibolabelummengenalapaitulipstickmascaralipgloss kat uniten dulu. Ernie budak MMU, tapi selalu melepak kat uniten sebab her bestfriend from highschool, Faie, is my friend kat uni.

Dah lama actually plan nak help Ernie out, tapi tak pernah jumpa masa yang sesuai. Finally dapat gak cari time Sabtu hari tu walaupun lepas tu saya kena rushing sebab petang tu nak terbang mencari cinta hehehe. Had a great time, Ernie is ever-so-joyah as I remembered! LOL! Tak puas menjoyah hari tu, next time kita sambung lagi ok!


Had the honor to work with Irine Nadia Marcello. Such a sweetheart!




I simply adore her collection okeh! Sopan, stylish, simple, sweet, santun, superb gila apa korang tunggu lagi belilah cepat!

More collections are coming soon. So, support EK collections. 'LIKE' ErnieKhairina collections on Facebook.

psst..shipping fee will be waived for her blog readers =) Code : AARIZ


nota kaki: this is the first time, i have people contacting me just to get the phone number of the model I worked with. Hahaha. Cute, but seriously darling...if you need to get phone numbers of celebs, you're doing it all wrong!

Rabu, November 24, 2010

When distance means so little

Pernah adik lelaki saya pulang dari kolej langsung tanya.

"Kak Ngah, ada kawan baca blog Kak Ngah. Dia tanya tips. Macam mana nak Long-Distance Relationship?"

(Whoever you are, hope you enjoyed the book. And I pray that your relationship still stand strong, amienn)

Hahaha...seriously, I am not sure if I am the right person to ask about this. I know of a friend who once attempted LDR, US and Malaysia. Gila, 12 hours time different! Needless to say, it didnt work out. LDR saya dengan cowok dari negara tetangga. Dan baru setahun jagung. Kang orang kata macam, cakap banyak je lebey. Sok tewu, kata orang Jawa. But I'll just share what little I know, semoga bermanfaat. :-)

Here's the thing.

Distance means so little when someone means so much.



Pernah tengok cerita 'Mohabbatein'? Dalam cerita tu, watak Shah Rukh (Raj) terus mencintai watak Aishwarya Rai (Megha) walaupun Megha dah mati. Kenapa? Sebab, KATANYA, cinta itu tidak bersyarat. When we fall in love, kita tak tetapkan tarikh luput, cinta ini hanya berlaku sekian-sekian waktu, or under certain terms and condition. Kita cinta kerna kita cinta. Semudah itu. Raj tak tetapkan syarat yang Megha harus hidup untuk dicintai. And so he continued to love her, even long after her death.

Begitu juga halnya dengan jarak. There shouldn't be a rule, I love you because you live nearby, therefore you're convenient. Senang nak ajak pergi dating kat kedai mamak atau ajak pergi pasar beli cili.

Under normal circumstances, misalnya kekasih anda tinggal sepelaung je dari rumah, kita boleh dengan senang nak tambat hati dia dengan pakai krim Fair&Lovely tiap-tiap hari, minyak wangi Enchanteur, deodorant Nivea, yang lelaki pakai deodorant Axe(sebab iklan-iklan ini, sebagai contoh, menunjukkan kalau kita pakai produk ni orang mesti bertekuk lutut jatuh cinta kaw kaw tak hengat kat kita).

Kalau LDR, badan kita busuk bau ikan pun dia bukan tahu. Kita pakai baju cantik macam bidadari pun dia tak nampak. So we need to be more creative to keep the love alive.

Couldn't have done this without Sang Pacar's support. Wouldn't want to, either. He knows how many times I just wanna throw in the towel and say to hell with everything! He deals with my countless outburst, excessive demands and childish behavior. Selalu sabar, selalu accommodating, selalu bijaksana. My pillar of strength, he is.

Susah ke LDR? Memang susah nak mampos kot LDR nih! Kalau perasaan tu tak cukup kuat, lupakan je lah niat nak LDR ni. Memang SANGAT menguras tenaga, uang, dan masa. Oh, dan air mata. Communication kena jaga, it's not about quantity but quality. Kena selalu fikir positive, sebab fikir bukan-bukan can be really destructive to a relationship, bla bla bla banyak lagi tips segala macam but it all comes down to just one word.

Commitment.

So, amacam? Boleh?

Jumaat, November 19, 2010

Mohon Tuhan...


Sheila On 7 - Hari Bersamanya

Hati telah terganti, tapi tak ku hindari
Tibalah saat ini bertemu dengannya
Jantungku berdegup cepat
Kaki bergetar hebat
Akankah ku ulangi merusak harinya

Mohon Tuhan untuk kali ini saja
Beri aku kekuatan untuk menatap matanya
Mohon Tuhan untuk kali ini saja
Lancarkanlah hariku
Hariku bersamanya

Kau tahu betapa aku lemah dihadapannya
Kau tahu betapa lama aku mendambakannya



hiks. :-D

Isnin, November 15, 2010

Natural ways to get rid of acne scars

Yatt, si bakal pengantin bertanya. Do you know how to get rid of acne scars? So here's an entry for u dear, hope this helps!




1. Getting rid of acne scars with Lemon Juice

It is a natural bleach and it helps in lightening the scars and blemishes of the skin. Apply on skin twice a day for 15 minutes.

2. Getting rid of acne scars with Rosehip Seed Oil.

This is a special kind of oil used in cosmetics and is extremely useful in reducing acne scars. Simply massage the oil on the scars for 15 minutes twice a day.

3. Getting rid of acne scars with Ice Cubes.

This is a very simple home remedy to remove the scarring, but I have to warn you, it can be a little painful. You need to rub the ice on the scars for 15 minutes everyday.

4. Getting rid of acne scars with Aloe Vera.

Aloe Vera Gel/Juice really comes in handy when applied of fresh wounds as it prevents the formation of permanent scarring.

5. Getting rid of acne scars with Tree Tea Oil

Apply Tree Tea oil on your skin everyday and leave it one for 30 minutes. It works like magic.

6. Getting rid of acne scars with Honey

I saved this for last because this is by the far the best home remedy for acne. Believe it or not. I'll tell you what exactly to do with honey. You need to do this right before you go to bed at night. Apply honey on the surface of infected are and cover it with band aid. In the morning once you wash your face, you will see a miracle. My vote for it.

Things you should do before you try any of these techniques:

Always wash your face with Glycerin based soap and warm water. Pat your face with the towel until the water dries off, and then you can follow any of the techniques you want.

My recommendation is to try all techniques everyday, and there is no way on earth you could say that you still have acne scars on your face.

These are by far the some of the most popular ways to get rid of acne scars in a completely natural way. There is no need to go the doctor for every little problem you have because there are natural ways of avoid looking at another doctor's face ever again.

And stay away from over the counter medicines, they only make matters worse.

Source: Ezinearticles

Atau, cuba cara tradisional Melayu!

Menghilangkan Parut di Muka
Jerawat yang sudah kering akan meninggalkan parut di muka. Ada beberapa cara unuk menghilangkannya.

1. Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan dengan sedikit air. Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. Keesokkannya, cucilah menggunakan air suam.

2. Kisar timun dan tapiskan airnya. Tampalkan hampas timun pada muka. Biarkan setengah jam. Kemudian cuci bersih dengan air suam.

3. Rendam beberapahelai daun senduduk, sedikit cekur dan segenggam beras. Kemudian giling hingga lumat. Sapukan pada parut muka dua kali seminggu.

4. Tumbuk sepuluh helai daun sirih muda. Tempelkan pada muka terutama pada bekas jerawat. Setelah kering, cuci muka dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu.



And here's one khusus untuk bakal pengantin:

Mengekalkan Seri Wajah
Wajah pengantin menjadi tumpuan ramai pada hari pernikahannya. Untuk menyerikan lagi, cubalah petua ini :-

Goreng secawan beras tanpa minyak sehingga kekuningan. Kisar sehingga lumat. Campurkan dengan sedikit putih telur, air limau nipis dan satu sudu teh air kunyit.
Tempekkan pada muka kecuali bahagian mata. Insya-Allah, wajah akan berseri pada hari persandingan


Selamat Mencuba!

A Fruitful Weekend

Alhamdulillah, the 2 events I was involved in last weekend berjalan lancar.

Hari Sabtu, saya buka gerai di Majlis Perasmian Sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia 2010, thanks to Miss Chee Chung's help. Dia tolong saya dapatkan gerai, tolong jaga gerai, dan tolong tutup gerai serta bagi saya goodie bag best! Thanks babe!

Saya jual cupcakes, dadih, lollipop dan brownies, and yang paling laris manis adalah brownies resepi Cik Naemah Depp. Hahaha...memang terbayek, nokk. The highlight of the event for me personally, is when Sharifah Shahirah, who was there to host TV9's show "Nasi Lemak Kopi O" datang gerai borong 20 keping brownies sekaligus. Havoc!

Lepas dia borong, saya pun tutup kedai. Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan.



Semoga Allah balas budi baik akak, dan dimurahkan rezeki, Kak Shira. Brownies tu kalau makan dengan teh Lipton memang terbayek!



Stars of the Show. Ipin, Kak Ros dan Upin. LOL


Hari Ahad pula, the whole family organized a Charity Jumble Sale in Shah Alam. Tengok gambar je dah boleh bayangkan macam mana punya riot!




Alhamdulillah, kita berjaya melepasi target kutipan hampir 2 kali ganda! Semuanya akan disalurkan untuk tujuan amal. Syukur sangat-sangat!

InsyaAllah, kalau diberi rezeki, kudrat dan peluang, kita buat lagi event macam ni, time tu korang datang lah eh borong banyak2? hehehe...

Terima kasih kepada semua yang telah menyumbangkan tenaga, darah, keringat, barang2, wang ringgit mahupun doa. Tanpa anda, siapalah kami. Ecehh.

Jumaat, November 12, 2010

Bazaar Hari Kanak-Kanak Sedunia

Esok, Sabtu 13 November, Cik Chee Chung telah bermurah hati menawarkan saya peluang berniaga di Bazaar sempena Sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia 2010! Proceeds from this sale will also be used to help our friends in need up north.

Yours truly will be selling brownies resipi istimewa Nekmah Depp, dadih, ice cream Malaysia, ermm...cupcakes, maybe. (Ideas, anyone?)



Jemput hadir beramai ramai

Sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia Peringkat Kebangsaan 2010

Tempat: Komplek sekolah wawasan USJ 15,
Persiaran Kewajipan.Subang Jaya Selangor
Masa: 8.00 pagi hingga 1.00 petang

Dirasmikan oleh Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat
YB Dato'Sri Shahrizat Abdul Jalil

Khamis, November 11, 2010

Charity Jumble Sale!

Simpati dengan nasib baribu-ribu mangsa banjir di Utara Semenanjung Malaysia?





Here's your chance to lend a helping hand.

We're having a jumble sale selling pre-loved items; clothes, books, kitchen utensils, handbags, toys, and lots lots more! There'd also be food (yours truly might be whipping something up too!) and drinks and LOTS OF FUN!

So make your way to

Event: Charity Jumble Sale
Date: 14th November 2010 (Sunday)
Time: 9am till late
Place: 14, Jalan Canggung 11/2F, 40100 Shah Alam, Selangor.


We welcome any form of donations in form of things and cash too. If you have tonnes of pre-loved stuffs lying around in the room, here's a good place to get rid of them. Not only you'll be clearing up the space in your overstuffed cupboard for new things *wink wink* you'd also be doing something good! You could send it to the abovementioned address, or you can give me a call to arrange for pick up. Yes, I would happily pick the stuffs up from your home. It's the least I could do for the tens of thousands people displaced by the floods up north.

100% hasil jualan akan digunakan untuk membantu mangsa banjir di Utara tanahair.

For more info, drop me a comment or email me at farinajamal@gmail.com. Kalau ada yang nak berganding bahu tolong jadi tukang jual on that day itself pun best jugak. Jom lah nanti saya belanja nasi ayam Pak Mal nak? (serius sedap, tak tipu punya!!)

Thanks korang!


p/s: Would really appreciate if you could spread the word in your blogs too. Dari kerendahan hati yang terdalam, saya ucapkan terima kasih!

Khamis, November 04, 2010

Coffee or Tea?


Pernah tak, berhadapan dengan senario, dimana orang-orang berkata begini
"aku tak faham betul la perempuan macam tu! eh, buat pe lah cari suami macam tu? cuba cari macam suami aku, penyayang, pengasih, open minded..."

atau

"boyfriend kau tu tak senonoh betul la! rambut panjang mengerbang, tengok pun aku tak selera! cuba macam boyfriend aku, kemas je, wangi lagi"

atau

"OH EMM GEE! ITU KE TUNANG DIA??!! Eiiii, I tak taste lah macam tu! Dompet tipis, macam mana nak belikan I macam-macam. Tunang I lagi best, walau tua tapi poket penuhhhh, puassss I, nokkk!"

atau

"Weh, lu biar betol beb? Awek lu macam tu, gemok gedempol macam tong?! Nak bawak naik motor, motor lu pun tak kuat la dol! Lu tgk awek gua. Sikit punya slim daaa. Potongan model. Macam ni baru jalan sebelah pun tak malu! Lu patutnya cari yang macam awek gua!"


I think, you get the idea now. Kenapa tiba-tiba saya nak cakap pasal ni? Sana sini, orang dok teriak, be yourself, be an individual, accept me for who I am apa menatang jadah lagi lah, and I support that. Everyone deserves to be accepted (or not) for who they are. Tapi kenapa, bila tang taste dan selera, ada yang merasa semua orang harus streamline supaya mengikut kehendak pasaran?

Contoh. Kalau teh harus menjadi teh, dan kopi tetaplah kopi. Tapi, semua orang DIPAKSA untuk menyukai kopi. Dah tu, siapa nak minum teh?? Tak ke kecik hati teh tu?!Lepas tu, kalau aku nak minum teh ke, makan serdak teh ke, apa kau kesah?

Terima je lah setiap orang berbeza-beza, dan selera juga berbeza. Tolonglah jangan anggap sebab kamu suka macam tu, semua orang pun kena ikut. Tak best langsong kot.

Saya pun tak tahu, orang faham ke tidak apa yang saya bebel ni. Bebelan ini bukan berasal dari mendengar orang mengata pacar saya lepas tu saya bengang, tidak. Bebelan ini lahir bila rimas dengar orang lain memartabatkan kekasih pilihan hati sendiri sehingga tidak memberi ruang kepada orang lain berbahagia dengan pilihan masing-masing. Naaak sangat orang cari kekasih macam kekasih dia, kang orang caras baru padan dengan muka lu. Eh eh tapi tak baik doakan hal yang tak baik. Maaf, saya doakan kamu berbahagia.

But then again, tak faham pun tak mengapa sebab saya tak mahu paksa so bye!


Nota 1: saya sayang pacar saya. Apa adanya. Tapi saya legaaaaa kalau orang rasa pacar saya bukan taste mereka. Kang susah saya nak berkungfu mempertahankan buah hati saya plak. (and I will, if I must)

Nota 2: Saya suka Cham (coffee + tea)

Jumaat, Oktober 29, 2010

Doaku...



Jika kau memintaku untuk merasakan perihmu, aku tak akan mampu.
Jika kau memintaku untuk mengurangi sedikit saja bebanmu, aku tidak kuat.
Jika kau memintaku menjadi saksi atas dukamu, aku tidak akan tahan.

Seluruh kata yang kupahami terlalu sederhana untuk melukiskan lukamu.
Seluruh air mata yang kumiliki tidak dapat mewakili kehilanganmu.
Ah aku begitu malu padamu; yang bisa aku lakukan cuma sebuah doa…

Tepian Lembah Sungai Isar
26.10.2010

Ferizal Ramli


Doaku buat Mentawai.

Doaku buat Merapi.

Doaku buat Indonesia.

Doaku buat kita semua...

Aminn, aminn, aminnn.

Jumaat, Oktober 22, 2010

What's in my makeup bag?

I read in THIS blog, where she shared what she keeps in her make up bag, so I thought it would be fun (for reasons even I couldn't fathom) to share what's in mine. Hehehehe...

Tadaaaa!!!



In clockwise order:

1. Miyami Two-Way Foundation with UV Protection (03-Dark)
The ever so trusted bedak. Saya tak tipu bila saya kata saya hanya menggunakan bedak ini. I must admit, I used to be one of those girls who spend a lot of foundations and powders, but not anymore! Love the coverage, love the staying power, and most of all, love the price!

2. MAC Plushglass in Fulfilled
Sebenarnya warna original tak macam yang korang lihat ni. Sebab selalu pakai this lipgloss on top of another lipcolor which transfered to the wand, maka warnanya pun bertukar. Nevertheless, I love it. Love the cooling minty feel when applied, love how it makes my lips looking oh-so-sexy and full macam Angelina Jolie! Hahaha...

3. Loreal GlamShine in Fire of Passion
Beli kat Loreal warehouse sale. RM17 masa sale. Sekarang menyesal tak sudah tak beli banyak-banyak because lipstick ni dah nak habis dan I cant seem to find it anywhere anymore. Sedih! Sheer finish with just right amount of color, perfect for day-to-day pakai kat office atau acara santai, dan murah. Hahaha...rasa macam sayang gitu nak pakai MAC hari-hari :p

4. MAC Aplified Lipstick in Cosmo
Lipstick untuk acara rasmi. This, when coupled with the Plushglass, stays on forever!

5. MAC Powder Blush in Melba
Blusher tercinta!

6. Rosebud Lip Balm in Mocha Rose
Love the slight hint of color, the smell of cocoa (which, can be overpowering for some. Tapi saya suka!), the texture. Saya tak tipu ya...I have used this on my hand as lotion, even on my face gara-gara travel lupa bawa moisturizer. Ok je!

7. The Body Shop EDT in Oceanus
Jujur, jarang pakai perfume ini. I just kept it in the makeup bag, in case rasa macam masyam semacam, or in case, like today, lupa nak pakai perfume! Saya lemah kalau tak pakai perfume, rasa serba tak kena gitu.

8. Maybelline Great Lash Mascara in Very Black
Ini baru dapat semalam. Hehehe. Baca review semua memuja2 mascara yang satu ini, jadi minta mak tolong belikan di Canada. Kat Malaysia tak dijual. Baru pakai sekali je, not enough to form a valid opinion.

Itu je yang ada dlm bag mekap saya.

So tell me, what's in yours?

Blockbuster!

If you are me, and by ME I mean a reformed makeup products addict, (eceh, reformed katanya) how can you not be excited, when your mom buy you this??

Behold...

Love how it's shaped like a shopping bag. Comel gila kan


Which opens to this...

98 beautiful eyeshadow colors!


And then, this...


Hamek kau. They have EVERYTHING in there! Eyeshadows, lipglosses, blushers, mascara, pencil eyeliner, gel eyeliner, pencil lipliner, make up aplicators, even a mirror! Wheeeeee!!!

Nama set ini Sephora Collection Endless Color Blockbuster.

Saya dah tak sabar nak main mekap-mekap!!!

Khamis, Oktober 14, 2010

Jom Rias! extended



Right. I went through my previous entry, and realised I did miss some things out.

Satu,
menjawab soalan Izza tentang kening, here some tips on how to draw on your eyebrow (saya mengelat, saya ambil ini dari wikihow)


1. Choose an eyeliner or brow pencil in a color close to your hair color.
2. Hold the pencil and line up the inside edge of your eye to the outside of your nose. Place a dot on that line on your brow bone. This is where your eyebrow will start.
3. Hold the pencil and line up the outside corner of your eye to the outside of your nose. Place a dot on that line on your brow bone. This is where your eyebrow will end.
4. Hold the pencil and line up the middle of your pupil to the outside of your nose. Place a dot on that line on your brow bone. This is where the highest part of the arch in your eyebrow will go.
5. Using dots, rough out the line that your eyebrow will take. The natural shape of an eyebrow has a slight arch in it.
6. Using tiny feathery lines, fill in your eyebrows. Using many tiny lines will result in a more natural look as it emulates eyebrow hairs.

Untuk kemaskan kening, you can use eyebrow gel atau pun Vaseline je. Just put a teeny bit in between your fingers to warm it up a bit before applying it to your brows.

Kedua, saya lupa menyebut tentang eyeshadow primer. These days, I almost never, put on eye make up without eyeshadow primer on first. Basically it prep your eyes for smoother, longer-lasting, and crease-proof eyeshadow. Selalu orang mengadu, warna eyeshadow tak nampak lah, creasing by mid-day lah, warna eyeshadow hilang lah...semua sebab tak pakai primer. Even the cheap eyeshadows can last longer on your eyelids if use correctly. Saya guna MAC.


Yang paling famous sekarang and semua orang dok bercerita is Urban Decay Eyeshadow Primer Potion, which sadly belum ada dipasaran di Malaysia as of now. The nearest you can buy them is in Sephora in Singapore.

I am yet to see the generic brands kat Malaysia jual eyeshadow primer, (correct me if I am mistaken) tapi kalau tak nak splurge, anda boleh gunakan Vaseline juga (ini tips dari tok guru saya). If you are using primer, try tapping the color onto your eyelids to pack in the color, macam tekan-tekan sikit, instead of sapu je macam penyapu. Hehe.

Right, that's all for now folks, ciao!

Isnin, Oktober 11, 2010

Jom Rias!

I know, I am more than a month late in doing this. Having said that, saya yakin you all tetap maukan tips mekap Triple M (mudah, meriah, murah)> hahaha, kan kan? Sengaja saya cakap macam tu, sebab nak kurangkan rasa bersalah dalam hati. Adapun the delay is caused by, well...saya tak akan menipu. Memang saya malas.

Anyway, I will try to do a tutorial with minimum use of tools, assuming not everyone ada a whole set of makeup brushes at home, and to show yang pakai jari pun boleh! kui kui kui...Forgive the quality of the photos, these were just taken using my BB Gemini.

Saya terpaksa bertungkus lumus mengumpulkan bertan2 keberanian untuk menampilkan wajah bogel saya tanpa dilitupi sebutir bedak sekalipun!



And this, is how I actually look without any make up. *cringe* Kulit warna tak sekata, parut jerawat dulukala, lingkaran hitam bawah mata, you name it, I have it. Kerana ketidaksempurnaan inilah maka saya menjadikan diri sendiri sebagai model dalam ini cerita. Sebab dalam majalah selalu ada step-by-step make up techniques tapi makwe yang dia pakai memang dah cun gila so tak aci lah bai!

Nota:
1. Sebelum bersolek, go through these 3 steps. Cleanse-tone-moisturize!
2. Kalau kulit kusam, nampak macam kelabu asap sket2, time to exfoliate. And please ladies, exfoliate lah at lease seminggu sekali. You'll find that your skin will have a better 'canvas' to hold to. (Kalau kulit berjerawat, seeloknya elakkan exfoliation or at least, not directly atas jerawat tu ya)


Make up base. I find that this is an essential item for me, untuk memastikan makeup saya kekal lama. Saya gunakan MAC (sila rujuk gambar) simply because, I have it in my makeup bag. Silakan kalau mahu, gunakan produk lain yang ada di pasaran. I think Revlon has come out with one too? Jujur, saya tak tahu keberkesanan produk brand lain sebab dari awal memang menggunakan MAC, sebab ini brand terbaik kalau nak mengandam orang. Cara saya adalah by mixing these 2 together, then sapu je pakai jari.

Menatang ni, basically gunanya to prepare the skin for what you're going to put over it next, namely foundation. It fills in large pores, wrinkles and fine lines to create an even surface so that anything you pile over it, won't flake off or look uneven.


Muka sesudah diselaputi makeup base.



Concealer. Ada macam-macam jenis dan tekstur. Pilihlah yang bersesuaian dengan kulit dan keperluan. Macam saya, saya perlukan ia for lingkaran gelap bawah mata yang kawaboogan tuh, tapi saya tak boleh gunakan terlalu banyak, sebab takut jadi cakey dan merekah2, plus tak baik taruk banyak sgt product di kawasan bawah mata yang sensitif itu. Just heat the product a bit with ur fingers (supaya penyapuan sekata dan lebih tipis) then pat it on the parts yg kamu nak camouflage.


Foundation. Saya cuma menggunakan 2-way cake Foundation Miyami (Dark) in these photos.

Nota:
If you feel you need extra coverage, you could
1. use liquid foundation, or stick foundation (If you use these, remember...Blend blend blend!) then top it with Pressed or Loose Powder.
2. Still tak cukup? Liquid, then 2 way cake.
Untuk penyapuan liquid foundation, saya lebih suka menggunakan jari sebab sapuan lebih rata, and you'll end up using less product to cover your face. Plus, bila pakai jari, kita boleh rasa sendiri agak-agak rasa macam dah berbiji-biji kulit tu, time to exfoliate!



Shading. To tell you the truth, saya jarang shading kalau nak make up simple, and you might think it is tedious but it is not. There are several ways of doing it, boleh pakai foundation, blusher, bronzer...for this time, I use MAC Harmony blusher (a brownish color) applied with angled brush blush right underneath my cheekbones, along the jawline, along the hairline as well as tepi hidung biar hidung saya yang macam bawang ini boleh kelihatan lebih mancung. Kalau tak mau, you may skip this step.


Melba (left) and Harmony (right), both by MAC.


Angled Blush Brush



Blush. Saya SELALUNYA menggunakan MAC Melba blusher. The color is somewhat peachy pink, which would look great on our Malay skin tone, doesn't matter if you are fair or hitam manis! However, dalam tutorial (ecewah) ini, saya tak gunakan Melba coz it was in my handbag pastu kat bawah so malas nak pergi ambil. Substituted it with Body Shop Mineral blusher, I wasn't so please. Kat bawah ni contoh gambar, both Anis and I pakai blusher yang sama.

Sample pic: Using MAC Melba blusher



Nota:
Please, please...whichever blusher you use, bila beli tu kan kadang dia bagi brush kecik cemetot tu? For your own sake, BUANG. Do not attempt to apply blusher with that miniscule brush. Tu yang nanti macam ada line-line merah atas muka tu. Go and buy a fluffy blusher brush instead. Please.


Eyeshadow


1. Gunakan warna cerah as highlight, right underneath the eyebrow. Then take your primary eyeshadow color (I am using gold), apply it with your fingers, di seluruh kelopak mata.


2. Gunakan cotton bud, sapu sedikit eyeshadow di penjuru kelopak mata, making somewhat like a V shape.


3. Gunakan jari, ambil eyeshadow berwarna brown, and blend it on top of the black tadi, bring it along the crease.


4. Blend, blend, blend!


5. Line your eyes, and apply mascara. Kalau bermasalah Lingkaran hitam bawah mata, try not to line under your eyes with dark colors, akan menyerlahkan lagi masalah itu.


6. Tips untuk mata yang kelihatan letih, line your waterline using a white eyeliner.

Lipstick

Apply lipstick, lipgloss.


SIAP!!!


phewww. Finally.

In case I miss anything, in case you have questions, just shoot it in the comment box, i shall try to answer them all. Thanks ladies!

#27

My current favourite writer: Fiersa Besari. Sederhana, cerdas dan mengena. If you haven't read any of his works, you should. ...