Khamis, Julai 29, 2010

Cantiknyaaaaa, macam...

Profile pic di Gtalk:



A: cantiknyaaaaaaaaaa
A: kerudung
me: haaaaa kerudung yang cantikkkkk??!
A: reminds me of....
me: ?




Patut tak, saya rasa terhina sekarang?

Patut ke tidak?

*cry*

The horrifying news that made me cry this morning:

Girl raped in school bus

A school bus driver allegedly raped a 10-year-old girl in full view of other pupils in the bus.

A kindergarten teacher who was passing by heard screams for help and alerted members of the public, who caught the 51-year-old driver red-handed.

The incident took place along Jalan Othman, Petaling Jaya, at 12.40pm on Monday.

It is learnt that the driver had stopped the bus by the roadside and approached his victim. He forcefully undressed her in front of the horrified children.

He then forced himself on the terrified girl.

People who went to the girl’s aid grabbed the man and bashed him up before handing him over to the police.

Source: The Star



BODOHHHHHHHHHHH!!!

Rabu, Julai 28, 2010

Craving for you



Nasi bebek. Nasi bebek. Bebek, dan nasi.

Menyebutnya aja membuatkan saya menelan liur berkali-kali. Bebek, oh bebek...

Pada yang kurang mengerti, bebek=itik in Indonesia.

This Indonesian delicacy is basically plain rice, and fried duck, eaten with some veggies and of course, sambal. But how can I explain about how succulent the duck is, setelah direbus dengan rempah ratus sehingga meresap ke tulangnya, kemudian digoreng garing sehingga daging itiknya crispy diluar, lembut enak empuk didalam, even tulangnya pun cukup lunak untuk dikunyah-kunyah. Dan sambalnya, fuhhhh...sambalnya, pedas sampai ke ubun-ubun, sangat nikmat, highly addictive!

Kejap ya, lap air liur meleleh.

Kata sang pacar, saya cukup sinonim dengan nasi bebek sehingga kalau dia pejamkan mata dan terkenangkan saya sekarang, wajah saya pun dah macam bebek.


It's okay being a bebek, asalkan vogue


How can I blame him tho, when everytime I had a chance to feast on yummilicious nasi bebek, one portion is never enough! Mesti minta bebeknya 2 porsi, that's half a duck in 1 sitting, uols! Hahahahaha...in my defence, bebek jawa itu kecil okeh. Ai suwer!

Since agak susah mencari itik goreng di KL, kalau ada pun versi panggang tapi saya lagi teringin yang digoreng, maka...saya sudah pun membeli itik mentah yang akan saya cuba olah sendiri jadi nasi bebek yang enak dan maknyusss!

Jiayo! (Altho the bf says pasti beda, itik di sini bunyinya "bek bek bek", itik di jawa bunyinya "suwunnnn..." :p)

nota: entri ini terhasil dari kerinduan saya kepada nasi bebek, dan kekesalan kerna sang pacar dengan penuh riak dan takabbur bercerita makan 2 porsi bebek tadi malam. Jeles, kuyakkk!!!

Selasa, Julai 20, 2010

Domestic princess?

Stress lagi, baking lagi.



This time around, it's Peanut Butter and Chocolate Chips Cookies!

Sorry, baru teringat nak ambil gambar when the container dah nak kosong, yang lain semua officemate dah belasah. Yang belakang tak ada choc chips itu is the plain variant, actually the recipe tak suruh taruk chocolate chips but how can I resist??

If I may say, sedap nak mampos, y'all! (kes naik bakul angkat sendiri hahaha) The cookies are so crispy, not too sweet, the peanut butter taste is not overpowering, complemented with the choc chips...ahhh, masalah saya rasanya lenyap dibawa angin lalu the moment I had my first bite.

Yummmmmmehhh!!

And the whole house is filled with the smell of chocolate and peanut butter when I go to bed last nite. Lurve.

Officemates kata, "5 bintang!"


p/s: in case anyone is interested, I do sell this for hari raya. Ngehehehe.

Honey, We Need To Talk...

After a week, KRu's Ultimatum masih mengungguli cd player kereta saya. Masih! Belum puas lagi nyanyi macam perempuan gila (Fatma, you were right. Of course aku nyanyi macam perempuan gila!) to their classic hits like Mengerti, Ooh! La! La!, '2', Janji Tinggal Janji, Di Dalam Dilema, dan banyak dan banyak lagi!!! Ok, bertenang sekarang.

This morning while listening to Di Dalam Dilema, I realized, one of my earliest misconceptions about men, KRU lah penyebabnya. No, not that I think all men are secretly in a vocal singing group, tak.

They made me think that men like to discuss their relationship problems with their partner, to find a solution.

Hakikatnya, men are not like that!

To those who are not familiar with that song, Di Dalam Dilema, here's the lyrics:
Jika sekali dua kau permainkan kata
Mungkin ku takkan mengendah
Mungkin bisa ku pejamkan mata
Tapi kini terjadi 'tuk kali ketiga
Haruskah ku terus bersabar
Walau timbul rasa curiga

Luangkanlah sedikit masamu
Tak ingin lagi terkurung dalam belenggu
Masanya 'tuk berbicara
Secara seriosa kita
Selesaikan segala sengketa

Ku terpinga... tertanya... di dalam dilemma mu
Ku terpinga... tertanya... di dalam dilemma mu

Jika dulu selalu kau berada di sisiku
Kini ku ingin tahu
Apakah perasaanmu padaku
Masihkah ada cinta seperti yang lalu
Haruskah ku terus bersabar
Walau jiwaku menderita

Di manakah hilangnya mesra
Yang terjalin juga tidak lama dulu
Masanya 'tuk berbicara
Secara seriosa kita
Selamatkanlah cinta kita

Ku terpinga... tertanya... di dalam dilemma mu
Ku terpinga... tertanya... di dalam dilemma mu

Uhh... jika bisa ku selam jiwamu
Apakah... apa bermain di mindamu
Ku... di dalam dilemma...

Dulu setidak-tidaknya berbicara di telefon
Bersopan-santun... kaulah satunya wanita yang ku sanjung
Kini... jangan kata berbicara... khabar pun belum tentu
Dan aku... terkurung dalam belenggu
Terpinga... tertanya... terperangkap dalam dilemma
Walaupun rasa curiga
Berpisah... tak ku rela
Cuba, cubalah, Cuba kita berbicara seketika
Selesaikan segala sengketa yang melanda kita

Luangkanlah sedikit masamu
Tak ingin lagi terkurung dalam belenggu
Masanya 'tuk berbicara
Secara seriosa kita
Selesaikan segala sengketa


Penipuan semata-mata!


Women, on the other hand, feel compelled to talk about almost everything. When men hear these five words, "Honey, We Need To Talk", they inwardly groan. They know it's usually not gonna be pretty. Nor will they get lucky that night. Those words, to them, probably sounds like, "hey sayang, ini tali gantung, pergi gantung diri kat sana gih. We're playing hangman. For every wrong answer, you'll get closer and closer to be hanged". Romantik habes.

Tadi malam, I read in twitter. Lelaki kalau lagi banyak masalah, suka dilayan macam biasa je. Tak perlu ditekan2 dan ditanya2(ok, noted.) Lagi satu, lelaki kalau time2 begitu, mahu dilayani dan ditemani di kamar tidur (LOL! noted jugakk! Tapi belum boleh dipraktekkan! Demmit!)

Since now, talking is a no-no, body language pun belum boleh (sekali lagi, demmit! hahahah)

So c'mon lah, how lah we resolve relationship problems?

Khamis, Julai 15, 2010

Ultimatum

Selepas kejadian beberapa hari yang lalu dimana saya sedar, even after all these years, mendengar lagu KRU masih boleh membuat saya merasa ceria seharian dan lebih muda 15 tahun (imagine, umur saya sekarang, 18...kalau lebih muda 15 tahun? tsk tsk tsk...) saya jadi teringin nak dengar lagu KRU lagi. I have all their cds (of course, KRU posse tegar kot aku!) tapi I can't decide, which one to listen to first.

How I wish, they have a compilation album, sort of like KRUmania, only more recent to include their not so old hits (nak cakap recent macam kurang sesuai?)

Then, last night...


I FOUND IT!
*lompat-lompat katak*


They actually have just released a Double CD compilation called "KRU Ultimatum", ada 32 lagu (16 on each cd) and it practically has all KRU hits in it!!

Yang pasti, perjalanan saya ke office pagi tadi ditemani lagu-lagu masa lampau yang terlampau.

Ultimate, u ols!

Isnin, Julai 12, 2010

Bye bye World Cup

Piala Dunia dah berakhir. Another 4 years until it comes back to bring us together to stand apart. Meanwhile, life takes on its usual rythmn. Selamat datang tidur malam ku yang nyenyak dan tidak dihiasi wajah-wajah kacak Lionel Messi dan Ike Casillas...mahupun mimpi buruk Ref masa Germany vs England tu mati kena bunuh depan mataku, oh oh oh!

Spain won, I guess everyone know that by now. Walaupun saya dah tak rasa apa-apa semenjak Argentina kalah, bagi saya disaat itu WC2010 berakhir *nangissampaimatabengkak*

Tapi ternyata, ada juga pengubat duka...


Messi and Uncle Maradona Sheilaganks, uols!!!



hahahhahahaha comel gila. Sepp skett!

Ahad, Julai 11, 2010

Choosy-woosy

"Kau bila nak kawin?...memilih sgt la ko nih!"

That, was the message that greeted me early Sunday morning in my Facebook inbox. Needless to say, I am of course, not the slightest bit amused by it.

Saya, malas nak cakap banyak lah.

Saya berdoa, suatu hari nanti, bila saya dah berumahtangga, saya tak akan jadi salah seorang manusia macam ni, who thinks being single is a disease and it is their responsibility to find the cure.

As to answer that question of bila, Allah sahaja yang tahu. So why don't you do me a favor, tanyalah Dia.

Unless of course,



Ikea dah ada jual bedroom partners yang sesuai untuk saya yang 'memilih sangat ni'.

Thanks anyway, for your concern. But give it to someone else who needs it more, ya.

Jumaat, Julai 09, 2010

Pernah aku tertanya...

Funny how simple things in life can just make you happy, all out of a sudden?

This morning, first sinar.fm played this song...




Mengerti by KRU!!!


Hahahaha. Saya sangatlah excited sampai lenguh pipi tersenyum dan berkarok di mobil tadi. Like, oh budak SSP mestilah sangat tahu, I was crazy about KRU kot dulu!!! And this was the song yang telah membuat hati saya terpatri buat mereka, back in 1993!

Dan saya masih hafal, dan boleh sing-along word to word, even the rapping part. Hah! Feeling muda, nokk.

Then I switched over to hot.fm sebab sinar tengah discuss masalah rumahtangga orang...ini pulak tengah on air!


Langkah Seiringan (Exist)

Di kala ku keseorangan
Kenangan pun datang menjelma lagi
Terbayang saat-saat nan manis
Ketika bersama dahulu

Tak tertahan menanggung rindu
Disaat ku berjauhan dari mu
Wajahmu selalu datang menjelma
Membuat teguhnya cintaku

Oh sayangku, hulurkan tanganmu
Bersama kita bergandingan
Berdua menuju arah
Bahagia

Melalui liku-liku kehidupan
Pahit manis kita hadapi bersama
Semoga kita berdua
Berbahagia...



Sorry, can't find a decent video for it.

I bet rakan-rakan sebaya saya pasti ingat lah zaman kehangatan lagu ni. And this was like from, 1991? Hahaha...that's almost 20 years ago, demmit. Hahahahaha... ol skool!

These, somehow add some springs in my steps, and a huge huge smile on my face. What a great start for the coming weekend.

And I am not going to let anything ruin my day!!
(or at least, I shall try)

Have a Happy Weekend everyone!

Khamis, Julai 08, 2010

Pressing the Help Button


I need help.

Can someone tell me where I could find myself?

If finding my TRUE self is near impossible, can someone at least, give me a hint on where to find my OLD self?

Not this jaded one I am right now, certainly.

Oh but I wouldn't trade the experience and the *ehem* maturity that I have accumulated.

Anyone able to help?

Help, I need somebody,
Help, not just anybody,
Help, you know I need someone, help!

When I was younger, so much younger than today,
I never needed anybody's help in any way.
But now these days are gone, I'm not so self assured,
Now I find I've changed my mind and opened up the doors.

Help me if you can, I'm feeling down
And I do appreciate you being round.
Help me, get my feet back on the ground,
Won't you please, please help me.

And now my life has changed in oh so many ways,
My independence seems to vanish in the haze.
But every now and then I feel so insecure,
I know that I just need you like I've never done before.

Help me if you can, I'm feeling down
And I do appreciate you being round.
Help me, get my feet back on the ground,
Won't you please, please help me?

When I was younger, so much younger than today,
I never needed anybody's help in any way.
But now these daya are gone, I'm not so self assured,
Now I find I've changed my mind and opened up the doors.

Help me if you can, I'm feeling down
And I do appreciate you being round.
Help me, get my feet back on the ground,
Won't you please, please help me, help me, help me, oh.


Sangat poyo lah Farina. Mesti je nak ada lagu tema, kan?


Lessons from Twitter:
The lessons of a Taurus is to learn not to make value judgments on others.
Other lessons of a Taurus is to respect other peoples will and to recognize that love is not about possessing another person

Rabu, Julai 07, 2010

Boy-lingual?

I have been told, that when girls say, "Terserah", it actually means "Go ahead and try, kalau dah puas hidup!" Saya mengaku, saya pun pernah melakukan ini. Saying one thing but meant something else completely. Don't shoot me, I am just a girl! I am being true to my gender discrimination!

I am, one of those girls who doesn't understand girl talk. More so when a guy uses it.

But guys are supposed to be straightforward, right? They are supposed to say 'Yes' when they mean 'Yes', and 'no' when it's a no.

Right??

Wrong!

They too, say "I'm okay, beneran gpp" when they meant "I'm jealous, you bloody idiot!"

And they use all those smiley annoyingly cute icons to emphasize how okay they are, when they are obviously not.

Here's the thing. Most girls, like it when their guy got jealous, within reasons, of course. Kita pun rasa macam, dihargai dan gak sanggup kehilangan. Ada feel macam, ohhemmgee, sayang juga awak kat saya eh? Hahaha...*gedik mode on*

Tapi jangan lah cakap pergi cakap,

"Silakan, awak boleh keluar dengan mana-mana lelaki yang awak nak. Saya tak kisah"

I, for one, hate that to the core. Saya bukan untuk barang untuk diberi kesana kemari. Therefore, kalau tak nak, tak suka, tak perlulah nak push me towards another direction. When a woman gives you her heart in earnest, it is in YOUR responsibility to take care of it, to ensure it will always belong to you. She loves you, for God's sake!

Main point is, jujur aja kenapa sih, payah amat?

Isnin, Julai 05, 2010

1, 2, 3...

Tidak tidaklah sama di saat kau merasakan
Rasa marah padaku dan rasa benci kepadaku
Marah-marah menyakitkan tapi bisa dimaafkan
Benci dari dalam hati sangat sulit dihapuskan

Bolehlah kita selalu berbeda
Asalkan selalu ooo...

Satu setia, Dua bersama
Tiga menyayangi dan mencintai
Satu setia, Dua bersama
Tiga menyayangi dan mencintai

Coba cobalah ingat perjalanan kita ini
Jatuh dan kebahagiaan selalu asyik 'tuk dilalui
Mari mari mendekat, mendekat tuk menyatukan
Hitam putih perbedaan selalu indah di jalani

Asalkan selalu ooo...

Satu setia, Dua bersama
Tiga menyayangi dan mencintai
Satu setia, Dua bersama
Tiga menyayangi dan mencintai

5_0_7



Owh wow. Loving this number!

Pagi...

Pagi...
Pintu langit dibuka untuk rezeki...
Bisa kulihat terang sekali...
Segala usaha di bumi.

Pagi...
Silau sekali...
Cintamu menerangi.

Mungkin kamu sebuah penemuan baru...
Bak lampu...
Menyinari kalbu.

Atau mungkin kamu pecahan bintang di langit...
Harapan kembali bangkit.

Walau hadirmu cuma sedikit.

by Fira Basuki

Cinta di Dalam Gelas

FINALLY!!!

Novel Terbaru Andrea Hirata: Dwilogi Padang Bulan & Cinta di Dalam Gelas


PADANG BULAN menceritakan Enong yang bertekad untuk belajar bahasa Inggris dengan ikut kursus di Tanjong Pandan. Enong tahu, umurnya akan menjadi tantangan paling besar karena dia harus bersaing dengan anak-anak muda.

Sementara itu, Ikal terpukul oleh penolakan ayahnya. Cintanya kepada A Ling sudah bulat, namun ternyata ayahnya menolak mentah-mentah. Sementara, A Ling juga entah di mana. Akibatnya, Ikal merasa otaknya sedikit terganggu dan memutuskan untuk mencari pekerjaan ke Jakarta, menjadi pegawai berseragam yang memiliki uang pensiun seperti yang diinginkan ayah dan ibunya.

Tepat sebelum nakhoda kapal mengangkat sauh, Ikal berubah pikiran. Ada yang belum tuntas ia selesaikan. Ia harus kalahkan Zinar dalam tanding catur!

CINTA DI DALAM GELAS bertutur tentang tugas berat di pundak Ikal. Dia harus membantu Maryamah memenangkan pertandingan catur saat 17 Agustus nanti. Maryamah, yang menyentuh bidak catur saja belum pernah, harus mengalahkan juara catur selama dua tahun berturut-turut yang sekaligus juga mantan suaminya. Namun, lebih dari itu, jenis kelamin Maryamah menjadi tantangan berat untuk bisa mencebur ke dalam pertandingan penuh harkat bagi kaum lelaki ini.

Bagi penonton yang pro maupun kontra, usaha Maryamah jelas sebuah suguhan yang sangat menarik. Begitu pulakah dengan Maryamah?

sumber: mizan.com


I have written this time and time again, I am, a huge fan of Andrea Hirata's work. HUGE!

Jadi kabar bahawa dia sudah mengeluarkan bukan satu, malah 2 buku baru membuat saya meloncat-loncat gembira bak kera.

Tak sabar nak baca!!!

Jumaat, Julai 02, 2010

Winning the War


girl: I will always remember,you said once, sometimes, war is needed to balance things up. this is sort of like a war, against life challenges
boy: iya kali ya
i think, this is a battle. not war. it's ok to lose a battle.
yg penting, win the war

girl: yeah well, as the commander, we should try, to win the war, with minimum lost
fight every battle as if our life depends on it
hahaha
boy: hahahahaha
I'll give you an illustration
you have 3 divisions of army
1. very strong
2. strong
3. weak
while i have 3 divisions too,
1. very strong
2. strong
3. weak
How do you win the war?
girl: wait
you are not warring against ME!
boy: haha
pls answer
how do you win the war
girl: i will let my weak division fight ur very strong. my very strong fight ur strong, then my strong fight ur weak
boy: see?
sometimes, to win the war, we have to let go something. It's not about winning the battle, it's about winning the war.

Khamis, Julai 01, 2010

2nd Half

Sedar tak sedar, separuh 2010 pergi.

Yikes!

My first thought was, what the heck have I done in these 6 months?? *panicking*

Then I realized, not much. But I have been blessed. For it could have been worst. Alhamdulillah.

Selamat Pagi, Tuhan Pemberi Rezeki,
Pencipta Belahan Hati,
Terima kasih memberiku peluang hidup satu hari lagi.

Tak mahu sedih-sedih lagi, ok? Jom kita enjoy!

Kusungkurkan tubuhku dihadapan-Mu, tuhan.....
memanjat pada-Mu, wahai penguasa semesta
Kumohon pada-Mu, wahai sang maha sempurna
Kirimkan rahmat dan pertolonganmu pada sang bidadara
Beri dia sayap, agar dikepakkan menembus langit
Menggapai segala angan yang menjelma dihatinya..
Tuhan..kutahu ku banyak meminta-Mu
Izinkan aku menghiasi mimpi-mimpi indahnya,
Menjadi bayang-bayang di hari harinya
Yang ‘kan selalu membilas air matanya
Biarkan...ku membalas cintanya..

#27

My current favourite writer: Fiersa Besari. Sederhana, cerdas dan mengena. If you haven't read any of his works, you should. ...