Isnin, Ogos 30, 2010

Memory bersama Trini

I am not sure how many times have I retold the story of the "Fiji" nickname came out. In case, in case masih ada yang belum tahu (atau, lupa)...sahabat saya Cik Peon ni lah yang mula panggil saya dengan nama tu. Alkisah, kami ke saringan acara lumba lari di Sukan Komanwel 1998, semuaaaa orang dok sokong peserta dari Australia. Merasakan itu tidak adil, we (Peon, Ude and I) decided to cheer for the underdogs. Maka, saya menyokong Fiji, Ude sokong Tonga, dan Peon sokong Trinidad dan Tobago. And we started to call each other by the name of the country we supported.

Sadly, only my nickname stuck! Ciss sekali lagi.

Tak pasti ini tindakan sweet sangat ke kurang asam ke, but she shared a picture of us from way back then in her blog! Arghhh!


Ciss, ciss...dan cisss sekali lagi!!


Sampai hati dia berkongsi foto sewaktu saya belum mengenal makeup?! hahahah...How come she still looks the same now, despite the fact that dia dah beranak satu?

To do myself justice, here are some of our 'better-looking' memories:


Sevilla, Spain



Alhambra, Spain



Paris, France



Madrid, Spain


Motif entri ini tiada lain selain untuk menunjukkan, style dan penampilan kami semakin matang bersama usia, sekian Terima Kasih. Hahaha...

Rabu, Ogos 25, 2010

itu ada jawabnya



Setiap kemarahan yang terpacul,
setiap herdik yang timbul,
setiap garangnya kata,
setiap bengisnya suara,
percayalah itu kasih jawapannya.

Biar aku marah yang menunjukkan kau salah, yang kau rasa hiba.
Yang bikin kau tunduk dengan kelalaian kau.
Yang bikin kau hampa kerana tidak menepati permintaan perhubungan.

Tapi percayalah, hakikatnya bukan kau yang tidak sempurna, tetapi aku.
Aku yang kekurangan sini dan sana, kerana itu lagak ku begini.
Kau cukup sifatnya dari mata aku,
dari hati dan jiwa,

Kerana kau ku angkat setinggi - tingginya, sempurna setiap adanya.

Aku tak mampu menulis puisi cinta buat kau,
kerana hebatnya kasih kau,
Aku tenggelam dengan perkataan ku sendiri.
Tidak ada satu perkataan pun yang mampu menggambarkan hebatnya kasih.
Walau perkataan mula.

dan saat ini kau tiada, aku lemah menagih kewujudanmu.

Pulang cepat, please.
Aku rindu.


[Source]

Isnin, Ogos 23, 2010

Cookies for sale!

Hey guys,

Sorry for the late info, am selling home-made hari raya cookies this year, we have various kinds for you to choose from:

1. Peanut Butter & Choc Chip Cookies
2. Pineapple Tart
3. CocOrange Cookies
4. Almond & Ovaltine Cookies
5. Choc Chip Cookies
6. Mazola Cookies
7. English Shortbread Cookies

Price ranges from RM25 to rm35 sebalang which contains +/- 50 to 75 pieces (depending on the size of the cookies.)

Since most of you people reading this are my friends, if you're interested, call me!

And yes, I do make most of them myself so maafkanlah kalau kita jumpa kat mana-mana, badan saya pun dah bau macam tepung. Gebu macam tepung, itu sudah sejak azali.


Much love, muah muah.


p/s: The word farina comes from the Latin "farina" meaning meal or flour. hahaha...bet you didn't know that!

Khamis, Ogos 19, 2010

How I became a Rhino




Girl: I wanna diet.
Boy: Why?
Girl: Gemok macam javanese rhino dah nih!
Boy: Ehhh...javanese rhino mana ada gemok.

(The girl bertukar menjadi Ultraman)

Girl: WRONG ANSWER! Gimana sih jadi pacar?? Harusnya bilang dong...'Nggak, gak kayak javanese rhino sama sekali kok. Ihhh, kamu cantik mosok kyk javanese rhino sihhh'. Gitu dong.
Boy: errr...anuu...itu...ehmmm...yah, klo emang ngotot mau mirip javanese rhino, kan saya cuman bisa bilang, gak, javanese rhino gak gendut.

(The girl moncong dah panjang sedepa Asap keluar dari telinga.)


That was how I became a javanese rhino. Sekian.

Rabu, Ogos 18, 2010

The Cute Rhino


Sekadar gambar hiasan

Boy: Kamu gak usah diet deh.
Girl: Tapi kan saya gak mau lebih gendut dari kamu. Jadi, either saya harus kurusan, atau kamu makan yang banyak biar gendut.
Boy: I will take the 2nd option. Biar saya yang lebih gendut. Pokoknya, AWAS kalau kamu kurus!

Di hari yang lain, the boy saw a pic of the girl
Boy: Kok, kurusan?
Girl: Gok oh!
Boy: Ya udah, as long as kamu gak kurus
.
Ahhhh. Such bliss.


Boleh makan melantak tak hengat, ihiyy!


Note: To the boy, see the pic? Javanese Rhino. Kan samaaaa??!

Padang Bulan

Oh, how much I just adore Andrea Hirata's writings. Sedih, lucu, sendu, sadis, dan jujur.

And yeayyy! I finally got my hands on his latest dwilogy!! *loncat-loncat*



Yang dah pernah baca tetralogi tulisannya sebelum ini, "Laskar Pelangi', 'Sang Pemimpi' (oh oh oh btw, DVDnya dah keluar di Indonesia!), 'Edensor' dan 'Maryamah Karpov'...pasti mengerti frustasi saya dengan ending di Maryamah Karpov. The good part is, this new dwilogy took off where Maryamah Karpov ended! Yeay!

Dan tak perlu menunggu untuk mengumpul dwilogi ini satu persatu, the books are 2-in-1! Haaa...depan buku lain, belakang buku lain. Cukup beli 1 jilid sahaja! Irit!

In Padang Bulan, several new characters were introduced. One of them is Enong, yang sewaktu kecil bercita-cita menjadi seorang guru bahasa Inggeris, namun cita-citanya terhambat akibat kecelakaan yang menimpa ayahnya sewaktu umurnya 14 tahun, menyebabkan Enong dan adik-adiknya menjadi anak yatim. Being the eldest in the family, dia lah yang harus memikul tanggungjawab mencari nafkah (maafkan ayat saya yang skema). Setelah segala upaya telah dilakukan untuk mencari pekerjaan, akhirnya dia terpaksa akur dgn nasib, yang menjadikan dia wanita pertama menjadi pendulang timah. So so sad.

Seorang lagi, M.Nor. He is an eccentric character, wont spoil it for anyone who actually intends to get these books!

Just finished the 1st book, Padang Lalang last night. I laughed until my stomach hurts, cried sampai hingus meleleh-leleh...Serentak! Emosi yang sangat confusing. My brother in the next room must be wondering what was happening to his sister, kejap ketawa terbahak-bahak, kejap nangis teresak-esak, kejap bunyi macam javanese rhino tengah nak mengawan. Sungguh mengerikan.


Tak sabar nak start on the 2nd book today!

Selasa, Ogos 10, 2010

Sugeng Ramadhan!


Negara mawa tata, desa mawa cara
Tata krama agawe lancar ing kerja
Sugeng siam panjenengan sedaya
Kulo gadah lepat nyuwun pangapura

Ngantuk ngadep padhiyan
Aja klenthir marang pujian
Sugeng wulan Ramadhan
Nyuwun apunten sedaya kalepatan

Ngundhuh wohing panggawe
Manungsa ngunduh pokale dewe
Luput kulo aja digape
Luwih sekeca sampeyan laleake

Taqabalallahu Minna Wa Minkum
Mugi amal ibadah kita sadaya katampi




In short,

Selamat Menyambut Ramadhan, bulan keberkatan!

Mohon maaf zahir dan batin!

Ahad, Ogos 08, 2010

Laughter is the best medicine

I love how my bestfriends just know when I needed company. That spiritual bond thingy people keep talking about, tau? Haa, macam tu lah. Since I don't keep in touch religiously with my bestfriends, kadang setahun 4 kali je jumpa, and we don't chat often either, so that bond still surprise me sometimes. Macam tau-tau je apa yang ada dibenak saya, without me having to say it.

That's how I felt when one of my bestfriends, Faie, called, and just say, "Woi, jom lepak? Aku jemput kau lagi 30 minit." Just when I was feeling sad and blue and sikitttt lagi nak layan soundtrack Lagenda Budak Setan *gila pathetic*

Lepak with Faie, also means I get to see this girl!


Hannah yang comel!


Faie warned me, Hannah sangat cepat pick up so I will have to watch my words. Of course, being my uni mate, Faie sangat tahu kebolehan saya untuk menggunakan kata-kata nista dengan penuh kreatif dalam percakapan sehari-hari, so the warning was somewhat necessary. Yang tak necessary, is her gelaktakbolehblah bila saya memilih kata-kata yang lebih sopan, seperti, "Eh tak baik sangat lah dia" as oppose to my usual, "Eh, dia keji si*l" Hahaha. Saya enggan dijatuhkan hukuman atas kesalahan mengajar Hannah kata-kata tak elok, okeh!

As Faie and I gossiped and laughed, Hannah looked at us in wonder. Suddenly, she started laughing, for no apparent reason. Tak berhenti-henti pulak tu. We were confused.

Then it hits me. Wait. The laugh, sounds familiar. No way! She has got to be kidding me!


She was mocking MY laugh!!


Faie watched in horror. "Farina!! Apa kau dah ajar kat anak aku??!"

Hahahahahhaa. Maafkan akuuuuuuuu, Faie!!!

Well hmm, the good news is, Hannah also picked up how I sometimes close my mouth with my hand when I laugh, which is good, right? The bad news is, well...Hannah gelak tak berhenti-henti. Sampai dah nak balik pun masih gelak lagi. Hahahahahaha.

Haish Hannah ni tak baik, mari kita belajar control gelak supaya lebih ayu dan anggun. Nanti baby dalam perut mama dengar, dia pun gelak macam tu, how?? Oh yes yes, Faie broke the good news, she's 10 weeks pregnant! Hannah nak dapat adik yeay! I'm getting someone else to corrupt, yeay! ^______^


Wedding Faie, 3 years ago. The rest of the girls in the photo, Anis and Aida, dah kahwin and have a daughter each.
Oh, sila simpan saja soalan, "Habis kau, Farina, bila lagi?" itu, terimakasih :p

Karena ku yakin, kau hanya untukku



Pertama kali dengar lagu ini, masa Final Idola Cilik last April, di rumah Duta di Yogyakarta. Pertama kali juga tengok rancangan mencari bakat yang finalnya sampai 4 jam. Pulak tu, they have like, 2 parts of final. Haa camne tuh? 1st part, the finalists would just sing. Dah la finalisnya ada 2 je! That episode je dah 4 jam. Then come next week, another 4 hours show, just to announce the winner.

Pelik tapi benar.

Maka sampai bercambah akar dari bontot kami, duduk didepan TV menunggu detik Duta menyanyi, dari jam 3 sampai hampir jam 7 malam, dan ternyata, his performance with Winda, Uci & Oni came last, just before they announce the result.

This song, "Untukku", adalah lagu asal salah satu lagenda musik Indonesia, Chrisye.

SUMPAH SAYA SUKA LAGU INI!!!


Untukku (Chrisye)

Kemana langkahku pergi
S'lalu ada bayangmu
Ku yakin makna nurani
Kau takkan pernah terganti

Saat lautan kau seberangi
Janganlah ragu bersauh
Ku percaya hati kecilku
Kau takkan berpaling

Walau keujung dunia, pasti akan kunanti
Meski ke tujuh samudra, pastu ku kan menunggu
Karena ku yakin, Kau hanya untukku

Pandanglah bintang berpijar
Kau tak pernah tersembunyi
Dimana engkau berada
Disana cintaku

Walau ke ujung dunia
Pasti akan kunanti
Meski ketujuh samudra
Pasti ku kan menunggu(3x)

Karena ku yakin, kau hanya untukku
Karena ku yakin, kau hanya untukku
Hanya untukku


*sigh, sigh, sigh*

Cair.

Maka dengan ini, saya melantik lagu ini sebagai lagu rasmi majlis perkahwinan saya yang entah kapan itu. Hahahahhaaha.

Amaran keras: Awas kalau ada yang merampasnya serta menggunakannya dahulu dimajlis perkahwinannya sebelum saya, kalau saya dengar...saya bakal mengamok dan memecahkan sistem PA di majlis perkahwinan anda sebelum menghabiskan lauk ayam goreng berempah sehingga ke cebisan terakhir! *takut tak? takut tak??!*

Roller Coaster



The Roller Coaster Ride of Life
By Bill Cottringer for Al Siedlecki

Up and down and all around;
Down and up, back again.
Never a smooth or easy ride;
Life’s sudden emotions
Are a roller coaster ride.


Getting motion sick
From the ups and downs;
Birth and joy,
Death and distress,
Pleasure and pain
But no apparent gain.

Oh what a damn mess!
Hard to not lose hope
That the good and bad
Really do balance out
At the very end;

Just better to enjoy the joy
In the enjoyment you have
While it lingers and lasts,
Savoring every last moment,
Knowing very well
It won’t last forever,
But will return instead.

The joyful secret is always—


When?

Probably soon or maybe not.

Change of Profession



I HAVE JOINED THE 'CUCI' CREW!


Mak kata, nasib baik berdiri sebelah Afdlin. Nampak kurus sikit. Hahahahahahaha.

Selasa, Ogos 03, 2010

Kamu

Kamu
Tentu saja ada kamu
Dan justru
Yang membuatku gila melulu

Kamu tahu?
Cinta itu
Satu-satunya yangtidak pernah aku rencanakan dlm hidupku

Jatuh cinta padamu
Seperti pagi yang terang, membangunkanku

Dan boleh saja kamu mengambil rutinitasku
Tukar dengan duduk di sampingmu
Menghadap pantai dan malas-malasan melulu

Ingat itu
Aku cinta kamu
Dan cuma kamu
Yang bisa mengubahku


by Fira Basuki


and I shall always be grateful for you...

#27

My current favourite writer: Fiersa Besari. Sederhana, cerdas dan mengena. If you haven't read any of his works, you should. ...