Rabu, Ogos 18, 2010

Padang Bulan

Oh, how much I just adore Andrea Hirata's writings. Sedih, lucu, sendu, sadis, dan jujur.

And yeayyy! I finally got my hands on his latest dwilogy!! *loncat-loncat*



Yang dah pernah baca tetralogi tulisannya sebelum ini, "Laskar Pelangi', 'Sang Pemimpi' (oh oh oh btw, DVDnya dah keluar di Indonesia!), 'Edensor' dan 'Maryamah Karpov'...pasti mengerti frustasi saya dengan ending di Maryamah Karpov. The good part is, this new dwilogy took off where Maryamah Karpov ended! Yeay!

Dan tak perlu menunggu untuk mengumpul dwilogi ini satu persatu, the books are 2-in-1! Haaa...depan buku lain, belakang buku lain. Cukup beli 1 jilid sahaja! Irit!

In Padang Bulan, several new characters were introduced. One of them is Enong, yang sewaktu kecil bercita-cita menjadi seorang guru bahasa Inggeris, namun cita-citanya terhambat akibat kecelakaan yang menimpa ayahnya sewaktu umurnya 14 tahun, menyebabkan Enong dan adik-adiknya menjadi anak yatim. Being the eldest in the family, dia lah yang harus memikul tanggungjawab mencari nafkah (maafkan ayat saya yang skema). Setelah segala upaya telah dilakukan untuk mencari pekerjaan, akhirnya dia terpaksa akur dgn nasib, yang menjadikan dia wanita pertama menjadi pendulang timah. So so sad.

Seorang lagi, M.Nor. He is an eccentric character, wont spoil it for anyone who actually intends to get these books!

Just finished the 1st book, Padang Lalang last night. I laughed until my stomach hurts, cried sampai hingus meleleh-leleh...Serentak! Emosi yang sangat confusing. My brother in the next room must be wondering what was happening to his sister, kejap ketawa terbahak-bahak, kejap nangis teresak-esak, kejap bunyi macam javanese rhino tengah nak mengawan. Sungguh mengerikan.


Tak sabar nak start on the 2nd book today!

1 ulasan:

awesome blossom berkata...

aaahh dah keluar buku baru? kena carik ni.. thanks for the heads up!

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...