Khamis, September 30, 2010

Au revoir, Septembre

April 2 tahun yang lalu, seorang teman berkata, "kamu akan menikah di bulan September".


Saya tercengang. First time berkenalan, terus bikin prediksi kapan saya menikah. Hebat! And so I asked, "September kapan?"

He answered,
"ya...kalau nggak September ini, September tahun depan, or the next...or the next"


It has been the third September since I was told I would get married in September, and so far, nothing. Yet.

Selamat Jalan, September. Semoga kedatangan kamu sekali lagi, akan membawa kabar gembira, siapa tau?



Jangan mengejarnya jangan mencarinya
Dia yang kan menemukanmu
Kau mekar di hatinya
Di hari yang tepat..

Jangan mengejarku dan jangan mencariku
Aku yang kan menemukanmu
Kau mekar di hatiku
Di hari yang tepat..

Tidaklah mawar hampiri kumbang
Bukanlah cinta bila kau kejar
Tenanglah tenang dia kan datang
Dan memungutmu ke hatinya yang terdalam
Bahkan dia takkan bertahan tanpamu

Sibukan harimu, jangan fikirkanku
Takdir yang kan menuntunku
Pulang kepada mu
Di hari yang tepat

Tidaklah mawar hampiri kumbang
Bukanlah cinta bila kau kejar
Tenanglah tenang aku kan datang
Dan memungutmu ke hatiku yang terdalam
Bahkan ku takkan bertahan tanpamu

Aku yang kan datang..
Aku yang kan datang..
Aku yang kan datang..
Aku yang kan datang..

Craving

Gosh!

Is it not enough that I gave in to temptation, and indulge sinfully in a Triple Cheeseburger?

Then why, oh why...

Am I now craving for a Carls Jr burger??!

Demmit.

Must. Not. Give. In.
Must. Not. Eat. Huge. Juicy. Burger.




I never thought a photo of Paris Hilton boleh buat aku terliur. Hahahhahahaha...

Rabu, September 29, 2010

I went Triple!



Lihatlah wajah saya penuh bernafsu menerkam Triple Cheeseburger ku!! Hoorayyy!

Peon, aku dah cakap kat bf, pesanan kau tuh.
me: ada org komen di blog. mas harus nyoba triple cheeseburger. Dia bilang, "suruh bf makan sbb nanti die tak dapat menikmati keindahan makanan yang meruntun jiwa raga."
kitt: ahahahahaha
kitt: that's hillarious
kitt: but...hmmm
kitt: no lah.
kitt: life is too precious
me: hahahahhaha! heyyy, it's not all that bad, trust me
kitt: it is not.
me: just additional 1 beef patty and cheese (mikirnya aja udah ngiler)
kitt: im sure, 2 bebeks is not bad too. but again, life is too precious.


Demmmmmm.

Sempat lagi tu perli aku.

Takpelah. Arwah Opah saya pesan, makanlah selagi boleh makan. Mari kita makannn!

nota: Teringat sekali makan buffet dengan sang pacar. He said, "ini makan ke merompak restoran?" (melihat banyaknya pinggan atas meja).

Kejiiiiiiiiiiiiii!

Selasa, September 28, 2010

1, 2, 3!




Biarlah saya berterus terang.

Di Indonesia, sudah lama McD menghidangkan makanan diatas, Triple Cheeseburger. Entah sejak kapan, yang saya ingat sudah agak lama saya dikagetkan dengan kewujudannya melalui banner besar menggoda yang tergantung di depan restoran McD.

Semenjak itu, sering hati merasakan bukan 1, bukan 2...malah 3 beef patties yang disandingkan dengan lapisan keju dan roti yang nikmat! Namun niat itu saya urungkan didalam hati sahaja. Kenapa? Kenapa?

Kerana...

Saya malu.

Iya, saya malu untuk mengajak sang pacar pergi makan di McD, dimana dia akan hanya order Double Cheeseburger sahaja tapi saya nak Triple. Akan jelaslah dihadapan matanya betapa buruk lantaknya pacarnya ini. Walaupun sebenarnya dia dah tau sangat sebab tiap kali makan nasi bebek mesti minta 2 porsi tapi saya tetap juga malu. *____*

Akan tetapi!

Sekarang itu bukan satu masalah lagi! Triple Cheeseburger sudah ada di Malaysia! Saya boleh makan ia tanpa rasa malu dan segan!

Hoooorayyyyyyyy!!!


Majulah McD untuk negara!

p/s: kata teman sekerja, makan Triple Cheeseburger bukanlah simbol buruk lantak, akan tetapi ianya tanda keadilan kepada perut yang tiga lapis ini. Jadi tiap lapis dapat jatah yang sama. Hahahaha...adil dan saksama, bukan?

Jumaat, September 24, 2010

Dying


Can we go back to the days our love was strong?
Can you tell me how a perfect love goes wrong?
Can somebody tell me how to get things back
The way they use to be?

Oh God give me a reason
I'm down on bended knee

Khamis, September 23, 2010

I hate you

Jid shared this poem from the movie '10 things I hate about you' in her blog, and it just hits me how apt this poem is to my life, right this moment. (Dont you just hate it when every love songs and every poem seems to be written about you?) Thanks for sharing, babe!

And yes, ini buat KAMU


I hate the way you talk to me
and the way you cut your hair.
I hate the way you drive my car.
I hate it when you stare.

I hate your big dumb combat boots and
the way you read my mind.
I hate you so much it makes me sick.
It even makes me rhyme.

I hate the way you're always right.
I hate it when you lie.
I hate it when you made me laugh,
even worst when you make me cry.

I hate it when you're not around and
the fact that you didn't call.


But mostly I hate the way I don't hate you,
not even close, not even a little bit,
not even at all.


Woi, Woi...Buzz Lightyear woi!!



This, was where I was last weekend.

Cuapeknya poll.

Selasa, September 07, 2010

Geng Surau

Eh eh, korang...tengok tak cerita Geng Surau kat Astro Oasis, pukul 7.30 mlm, sepanjang bulan puasa? Tapi dah habis dah Ahad lepas. Tengok tak? Kalau tak tengok, rugi woooo! Senak perut ketawa, tengok sambil kunyah kurma waktu berbuka! Mendidik, tapi tidak menggurui. Lawak tahap nak guling-guling dari London ke Timbuktu, tapi tak cliche atau slapstik.


Good job ah, Geng Surau!

Tapi sebenarnya bukan nak cerita pasal Geng Surau ni...bukan, bukan.

Ada 1 ayat dalam cerita ni, sampai sekarang tak boleh nak lupa. They were listing out the downturns of being bujang. Ada satu yang TAK BOLEH BLAH:

"Kalau hidup bujang, paliiiiiiing parah, kalau ada jerawat kat belakang badan. SIAPA NAK TOLONG PICIT??!!!"

Hahahahhaa. Gila tak terpikir!!



Jerawat dimuka, kupicit sendiri,
Jerawat dibelakang, siapa yang tahu?

*sob sob*


Nota: Untunglah saya tiada masalah jerawat dibadan. Hahahaha.

Jumaat, September 03, 2010

Something smells fishy...

I sometimes read tweets from people about the Hari Raya Hamper they received. Biskut raya, coklat, bakul, riben, all the works. Great! Alhamdulillah :-)

Tapi, semua itu cliche *yawn*

Come to CSR, we get 'different' kind of goodies!

Lets see what have I received this year from our customers:
1. ikan terubuk masin
2. belacan Sarawak
3. ikan kering
4. air kordial berperisa pink guava
5. kurma pelbagai saiz dan rupa (ini juga, biasa)

Tapi nothing beats what I got today:


SEEKOR IKAN BAWAL FRESH!


Hahahahahahaha...terbayekkk!!

The C word

Nasib orang PJJ (percintaan jarak jauh, tuan tuan dan puan puan. Bukan Pendidikan Jarak Jauh ya), jarang dapat bersua muka. Thank God for skype and webcams and emails and chats and twitter and you know what else, we've come a long way since zaman orang dolu-dolu bercinta pakai kirim telegram, atau kirim pakai burung merpati, atau surat cinta kertas kaler pink taruk bedak banyak-banyak biar wangi (I believe this has stopped since orang pedajal start taruk antrax dalam surat. Imagine, surat cinta kanda-dinda kena tahan, sebab ingatkan ada antrax. Pedih).

Anyho,

I have this sort of ritual, with the pacar. Like I would email him a photo of what I was wearing on that day (especially kalau pakai lawa lah, most of the day pakai uniform warna hijau hingus tu buat pe). I know. Perbuatan ini sangat ol skool. But at lease I use EMAIL, so current lah, kan? Kan?

So today, akak berangan la kan email gambar, sebab gedik dah pakai baju raya (oh btw, you do NOT, want to know how many pairs of baju kurung I have for this raya!)

This was how the conversation ensued
kitt: cantiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik beneran!
kitt: exactly like what is in my mind about gadis melayu
me: what is it about gadis melayu?
kitt: lemah gemulai
kitt: berbaju kurung
kitt: chubby
me: hahaha
me:
chubby???!!


Orang dah melayang-layang dah, kembang kuncup bontot dipuji cantikkkkk, alih-alih...

CHUBBY.



Pasrah.

Khamis, September 02, 2010

My Beauty Profile

While Anis and Bolo have both shared their beauty profile in July, I was stumped when it comes to mine. Macam, alah...aku pakai over the counter products je mostly. Neutrogena, Garnier, even Mustika Ratu...ada orang ke nak tau? Hahaha...

But, ada satu kecintaan hati saya, yang ingin saya kongsikan dengan pembaca (chielahh, macam pengacara jemputan Nona layaknya)

I recently switched to Cetaphil Gentle Skin Cleanser semenjak baca dalam buku, bahawa kebanyakan pencuci muka yang ada dipasaran membersihkan lebih dari yang sepatutnya. Bukan setakat kotoran degil atau sel kulit mati, pencuci muka biasa juga menghilangkan lapisan pelembab semulajadi kulit, yang boleh menyebabkan kesan penuaan lebih jelas terlihat pada kulit.

Seram.

The book suggested using Neutrogena or Cetaphil, and since I have tried Neutrogena before (Just for the record, I had no problem with it. Saja je nak try something new!) so I opted for Cetaphil.

This is what it says about the cleanser in the website:
As gentle as it gets.

Cetaphil® Gentle Skin Cleanser is great for daily makeup removal. Originally formulated for dermatologists, this cleanser is gentle on your skin and sensitive to your skin’s needs. Cetaphil® Gentle Skin Cleanser will not strip the skin of natural protective oils or emollients, or disturb the skin’s natural pH balance. Recommended for years by dermatologists, it is fragrance-free and non-comedogenic. Cetaphil® Gentle Skin Cleanser is gentle enough for children, teens and adults.


I absolutely love it!

I love the fact that after cleansing, my skin looks moist and dewy, even without moisturizer. Even confident enough to go out with my bare face sans makeup. Lurveee that this can be used 2 ways, with or without water. This is my personal opinion, but I think the skin (again, skin. Not me) does look younger. Lebih plump (the skin! kalau saya memang plump dari dulu), firm dan yang paling penting, healthy.

Paling penting, murah meriah. Sebotol 237ml berharga kurang dari RM25 di Farmasi Guardian. Kalau nak beli botol besar, lagi murah. 2 botol of 473ml is about, RM75, kalau tak salah. Kalau salah, Selamat Hari Raya, MAAF ZAHIR BATIN! :-D

p/s: Terfikir untuk membuat entri "Tips make up untuk berhari raya", since 1 Syawal pun tak lama lagi. Would anyone be interested if I do write such entry?

Rabu, September 01, 2010

1st


On Merdeka's Eve

moi: Saya cuti tau, besok.
lui: Kok gak bilang-bilang sih?
moi: Yahh...kirain kamu tau dong, kan Hari Kemerdekaan Malaysia, kemaren 17 agustus Hari Kemerdekaan Indonesia kan saya tahu dong...:-)
lui: Iya tau, cuman gak ngeh. Happy Independence Day, my dear.
moi: I still remember, tahun lalu...Hari Merdeka kamu marah besar kerna saya pulang telat. Eh, kita bukannya pacaran tahun lalu pas bulan puasa juga kan?
lui: errmmm...iya sih.
*dua-dua diam. sebenarnya tak ingat tarikh jadian*
lui: Happy 1st Anniversary ya.


Semudah itu.

It's been a year, and I pray for many more years to come.

Saya berdoa, hubungan Indonesia-Malaysia bisa seperti hubungan kita, gaduh-gaduh manja, cakar-cakar harimau, tarik-tarik rambut guling-guling atas tanah (eh, eh...)

But at the end of the day, we know we cannot live without each other.

Love u, monyet.


p/s: the conversation above has been stripped bare of almost all words of endearments. Hahaha...in case you think we actually are THAT formal to each other :p

#27

My current favourite writer: Fiersa Besari. Sederhana, cerdas dan mengena. If you haven't read any of his works, you should. ...