Isnin, Oktober 11, 2010

Jom Rias!

I know, I am more than a month late in doing this. Having said that, saya yakin you all tetap maukan tips mekap Triple M (mudah, meriah, murah)> hahaha, kan kan? Sengaja saya cakap macam tu, sebab nak kurangkan rasa bersalah dalam hati. Adapun the delay is caused by, well...saya tak akan menipu. Memang saya malas.

Anyway, I will try to do a tutorial with minimum use of tools, assuming not everyone ada a whole set of makeup brushes at home, and to show yang pakai jari pun boleh! kui kui kui...Forgive the quality of the photos, these were just taken using my BB Gemini.

Saya terpaksa bertungkus lumus mengumpulkan bertan2 keberanian untuk menampilkan wajah bogel saya tanpa dilitupi sebutir bedak sekalipun!



And this, is how I actually look without any make up. *cringe* Kulit warna tak sekata, parut jerawat dulukala, lingkaran hitam bawah mata, you name it, I have it. Kerana ketidaksempurnaan inilah maka saya menjadikan diri sendiri sebagai model dalam ini cerita. Sebab dalam majalah selalu ada step-by-step make up techniques tapi makwe yang dia pakai memang dah cun gila so tak aci lah bai!

Nota:
1. Sebelum bersolek, go through these 3 steps. Cleanse-tone-moisturize!
2. Kalau kulit kusam, nampak macam kelabu asap sket2, time to exfoliate. And please ladies, exfoliate lah at lease seminggu sekali. You'll find that your skin will have a better 'canvas' to hold to. (Kalau kulit berjerawat, seeloknya elakkan exfoliation or at least, not directly atas jerawat tu ya)


Make up base. I find that this is an essential item for me, untuk memastikan makeup saya kekal lama. Saya gunakan MAC (sila rujuk gambar) simply because, I have it in my makeup bag. Silakan kalau mahu, gunakan produk lain yang ada di pasaran. I think Revlon has come out with one too? Jujur, saya tak tahu keberkesanan produk brand lain sebab dari awal memang menggunakan MAC, sebab ini brand terbaik kalau nak mengandam orang. Cara saya adalah by mixing these 2 together, then sapu je pakai jari.

Menatang ni, basically gunanya to prepare the skin for what you're going to put over it next, namely foundation. It fills in large pores, wrinkles and fine lines to create an even surface so that anything you pile over it, won't flake off or look uneven.


Muka sesudah diselaputi makeup base.



Concealer. Ada macam-macam jenis dan tekstur. Pilihlah yang bersesuaian dengan kulit dan keperluan. Macam saya, saya perlukan ia for lingkaran gelap bawah mata yang kawaboogan tuh, tapi saya tak boleh gunakan terlalu banyak, sebab takut jadi cakey dan merekah2, plus tak baik taruk banyak sgt product di kawasan bawah mata yang sensitif itu. Just heat the product a bit with ur fingers (supaya penyapuan sekata dan lebih tipis) then pat it on the parts yg kamu nak camouflage.


Foundation. Saya cuma menggunakan 2-way cake Foundation Miyami (Dark) in these photos.

Nota:
If you feel you need extra coverage, you could
1. use liquid foundation, or stick foundation (If you use these, remember...Blend blend blend!) then top it with Pressed or Loose Powder.
2. Still tak cukup? Liquid, then 2 way cake.
Untuk penyapuan liquid foundation, saya lebih suka menggunakan jari sebab sapuan lebih rata, and you'll end up using less product to cover your face. Plus, bila pakai jari, kita boleh rasa sendiri agak-agak rasa macam dah berbiji-biji kulit tu, time to exfoliate!



Shading. To tell you the truth, saya jarang shading kalau nak make up simple, and you might think it is tedious but it is not. There are several ways of doing it, boleh pakai foundation, blusher, bronzer...for this time, I use MAC Harmony blusher (a brownish color) applied with angled brush blush right underneath my cheekbones, along the jawline, along the hairline as well as tepi hidung biar hidung saya yang macam bawang ini boleh kelihatan lebih mancung. Kalau tak mau, you may skip this step.


Melba (left) and Harmony (right), both by MAC.


Angled Blush Brush



Blush. Saya SELALUNYA menggunakan MAC Melba blusher. The color is somewhat peachy pink, which would look great on our Malay skin tone, doesn't matter if you are fair or hitam manis! However, dalam tutorial (ecewah) ini, saya tak gunakan Melba coz it was in my handbag pastu kat bawah so malas nak pergi ambil. Substituted it with Body Shop Mineral blusher, I wasn't so please. Kat bawah ni contoh gambar, both Anis and I pakai blusher yang sama.

Sample pic: Using MAC Melba blusher



Nota:
Please, please...whichever blusher you use, bila beli tu kan kadang dia bagi brush kecik cemetot tu? For your own sake, BUANG. Do not attempt to apply blusher with that miniscule brush. Tu yang nanti macam ada line-line merah atas muka tu. Go and buy a fluffy blusher brush instead. Please.


Eyeshadow


1. Gunakan warna cerah as highlight, right underneath the eyebrow. Then take your primary eyeshadow color (I am using gold), apply it with your fingers, di seluruh kelopak mata.


2. Gunakan cotton bud, sapu sedikit eyeshadow di penjuru kelopak mata, making somewhat like a V shape.


3. Gunakan jari, ambil eyeshadow berwarna brown, and blend it on top of the black tadi, bring it along the crease.


4. Blend, blend, blend!


5. Line your eyes, and apply mascara. Kalau bermasalah Lingkaran hitam bawah mata, try not to line under your eyes with dark colors, akan menyerlahkan lagi masalah itu.


6. Tips untuk mata yang kelihatan letih, line your waterline using a white eyeliner.

Lipstick

Apply lipstick, lipgloss.


SIAP!!!


phewww. Finally.

In case I miss anything, in case you have questions, just shoot it in the comment box, i shall try to answer them all. Thanks ladies!

13 ulasan:

Lissa Ahmad berkata...

wah! love this! tapi betul la, aku paling malas nak exfoliate.

any good exfoliate product that u can rekemen?

f a r i n a berkata...

Seriously, aku pakai mustika ratu! Hehe. Namanya Peeling Mundisari. I use that once a week, followed by Masker Bengkoang, also by Mustika Sari. Aku suka sebab grains dia not too big, yet not too small so I cud still feel like I am really exfoliating. Another one aku pakai Neutrogena, this is gentle enough to be used on daily basis.

peonate berkata...

wahh menariknya tapi disebabkan saya hanya cuci muka itu pun sekali aje pagi2 takde tone or moisturize apetah lagi exfoliate hehe

maka nya, entry ni best sbb aku tgk gamba2 ko aje... hehe nak buat sendiri tak reti or malas sebenarnye

mygoldpen berkata...

farina, kening mcm mne? klu jenih yg xcukur/trim kening cam aku ni, any tips?

~Am berkata...

yeay.....finally :))

yang eyeshadow colourful2 tu macam mana pulak nak buat?

f a r i n a berkata...

izza: aku pun tak cukur kening juga. hehe. Tapi kamu minta tips untuk apa ya? Tips macam mana nak melukis kening, atau tips macam mana nak nampak kening lebih kemas teratur?
Kalau yg pertama, practice! hehehe. boleh pakai pensil kening, boleh pakai eye brow powder.
Kalau yg kedua, aku biasanya taruk a lil bit, teeny weeny bit of Vaseline, just to make it lebih kemas. Sapu guna eyebrow brush.

Bolo: That, is purely creativity!

papaIndah berkata...

Wow!

Thanks to you , now I know how to look pretty.
:P
Kejelitaan adalah hakmilik setiap insan (yg tau menggunakan mekap)

mygoldpen berkata...

thanks farina..ape2 tips tuk kening pn boleh sbb memang clueless bab2 kening ni..hehe..tq..

Ernie Khairina berkata...

i like!

yes how about yg tak reti buat kening ni? aku tak cabut kening, so aku pakai lukis je =(

haha..aku ada lagi concealer maybelline yg kita beli tu (eh, ko sarankan aku beli tu)

nak lagi tutorial nghee

f a r i n a berkata...

ernie: hahaha, since aku dh tak ingat concealer maybelline tu, it's prolly time to ditch it! must have been years already since then! plus kamu buat aku malu, ada plak mintak tutorial walhal makeup kamu selalu perfect je! LOL

f a r i n a berkata...

ramai pulak tanya pasal kening, ni petua mak saya. every morning bangun tidur, use your ibu jari, and trace the brows, make a shape like the way you want it. memang slow lah nak nampak kesan, but eventually memang kening berbentuk cantik, kata mak saya. hahaha...tak rugi mencuba, kan?

Ernie Khairina berkata...

it's prolly time to ditch it!- haha nampak sangat kedekut aku ni =P

ok aku bercita2 nk kening pjg, setiap pagi akan ku sapu

ad|nda berkata...

ehhh bab2 mekap ni.. eehhh sukaa!!! like!! like!! tq2... nanti nak usha lagi.. hihi

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...