Rabu, November 24, 2010

When distance means so little

Pernah adik lelaki saya pulang dari kolej langsung tanya.

"Kak Ngah, ada kawan baca blog Kak Ngah. Dia tanya tips. Macam mana nak Long-Distance Relationship?"

(Whoever you are, hope you enjoyed the book. And I pray that your relationship still stand strong, amienn)

Hahaha...seriously, I am not sure if I am the right person to ask about this. I know of a friend who once attempted LDR, US and Malaysia. Gila, 12 hours time different! Needless to say, it didnt work out. LDR saya dengan cowok dari negara tetangga. Dan baru setahun jagung. Kang orang kata macam, cakap banyak je lebey. Sok tewu, kata orang Jawa. But I'll just share what little I know, semoga bermanfaat. :-)

Here's the thing.

Distance means so little when someone means so much.



Pernah tengok cerita 'Mohabbatein'? Dalam cerita tu, watak Shah Rukh (Raj) terus mencintai watak Aishwarya Rai (Megha) walaupun Megha dah mati. Kenapa? Sebab, KATANYA, cinta itu tidak bersyarat. When we fall in love, kita tak tetapkan tarikh luput, cinta ini hanya berlaku sekian-sekian waktu, or under certain terms and condition. Kita cinta kerna kita cinta. Semudah itu. Raj tak tetapkan syarat yang Megha harus hidup untuk dicintai. And so he continued to love her, even long after her death.

Begitu juga halnya dengan jarak. There shouldn't be a rule, I love you because you live nearby, therefore you're convenient. Senang nak ajak pergi dating kat kedai mamak atau ajak pergi pasar beli cili.

Under normal circumstances, misalnya kekasih anda tinggal sepelaung je dari rumah, kita boleh dengan senang nak tambat hati dia dengan pakai krim Fair&Lovely tiap-tiap hari, minyak wangi Enchanteur, deodorant Nivea, yang lelaki pakai deodorant Axe(sebab iklan-iklan ini, sebagai contoh, menunjukkan kalau kita pakai produk ni orang mesti bertekuk lutut jatuh cinta kaw kaw tak hengat kat kita).

Kalau LDR, badan kita busuk bau ikan pun dia bukan tahu. Kita pakai baju cantik macam bidadari pun dia tak nampak. So we need to be more creative to keep the love alive.

Couldn't have done this without Sang Pacar's support. Wouldn't want to, either. He knows how many times I just wanna throw in the towel and say to hell with everything! He deals with my countless outburst, excessive demands and childish behavior. Selalu sabar, selalu accommodating, selalu bijaksana. My pillar of strength, he is.

Susah ke LDR? Memang susah nak mampos kot LDR nih! Kalau perasaan tu tak cukup kuat, lupakan je lah niat nak LDR ni. Memang SANGAT menguras tenaga, uang, dan masa. Oh, dan air mata. Communication kena jaga, it's not about quantity but quality. Kena selalu fikir positive, sebab fikir bukan-bukan can be really destructive to a relationship, bla bla bla banyak lagi tips segala macam but it all comes down to just one word.

Commitment.

So, amacam? Boleh?

8 ulasan:

Lissa Ahmad berkata...

aku dulu pun LDR. alhamdulillah, sekarang dah anak 2. :P

KITT berkata...

Kamulah,sayang....yang membuat hubungan ini sempurna, meski jarak jauh

Farhana berkata...

I love this entry! how true... nicely said Farina :p

Along berkata...

NAK RT ENTRY NI (sekali dengan komen komennye :P)

I miss being in a LDR, frankly speaking :)

batchiwa. berkata...

Its me.
U lend the LDR book to me, and now writing a post about it.
Thank uuuuuu! Im flattered ;p

He's been in Jordan for almost 3months now. 6hrs time diffrnt.
We're doing okay i guess :)

Thanks to skype, fb mobile(utk org takde BBM).
He's so far yet so close.
Dekat dlm hati katanye. And he said, Allah is always there for Allah knows the best.

So, ape-ape jadik redha jelah.
Sabar plg penting.
I think ive giveup for like more than 10times but yet he's still there for me. Sabarnye dia Allah je yg tahu.

Eh terpnjg plak.
Again, thanksssss :))

Hanin Farhana berkata...

love this one, Farina.. had been in LDR for almost 3-4 years and now he's my husband.. my LDR was antara darat dan laut.. hahahah!

Irda Idris berkata...

Nicely said my dear... Alhamdulillah, macam 1st comment tu, aku pun dulu LDR jugak, for almost 3 years, skg dah ada 2 anak pun.. Kena sanggup berkorban apa saja (duit, time & ect) to make it work.. Yup, Thanks to the technologies we have nowadays.. it makes we feel very close although the distance is thousands of miles away.. To those that currently having a LDR, good luck.. hard times now, but insyaALLAH wonderful times later..

yatt berkata...

hmmm.. i never thought i could survive LDR but here i am..

Wasnt the best experience so far but it does test how strong our commitment to each other and how much we put our faith in Him..

all the very best to us!

#27

My current favourite writer: Fiersa Besari. Sederhana, cerdas dan mengena. If you haven't read any of his works, you should. ...