Jumaat, Disember 17, 2010

Hope for the best, prepare for the worst

Arwah Abah selalu pesan,
Hope for the best, prepare for the worst.

Lately bila fikir-fikir balik, if I had done that, I would have been saved from lots of dissappointments.

Contoh mudah:
Tahun lalu bila saya menonton teater muzikal 'Impak Maksima', saya masuk dengan expectation yang rendah, I must admit. Macam...gila ke apakah, filem rempit itu(which, I hated to the core, maaf) dibikin muzikal? Aiyoh! Will the cars start dancing and singing or something? Tapi saya keluar, feeling soooo impressed! Gila kau atas pentas Istana Budaya ada kereta buat drift, wa cakap sama lu!

Tahun yang sama, saya menonton teater muzikal Natrah. The line up, I tell you, boleh buat mata terjojol. Ada Remy yang fresh from his sudden rise thanks to Nur Kasih, ada Maya Karin, ada Sofea Jane, ada Umie Aida, directornya Erma Fatima...woww, woww, dan woww lagi!! Maka saya expect yang terbaik dari teater ini. Tapi hasilnya, saya keluar dewan dengan rasa HAMPA. Lagu macam filem hindustan zaman 70an, meleret2, Maya is so not convincing as the 13 y.o Natrah (she's like 30, for God's sake!), chemistry zero, boring!

Tapi cuba kalau saya masuk dewan tu expect kereta dalam muzikal Impak Maksima memang akan menari tarian sawang (misalnya, misalnya) atau Natrah adalah akan sehopeless filem Razak Mohaideen, pastinya saya akan a) kecewa dgn teater impak maksima b) terhibur dgn teater natrah, yang tidaklah sehopeless filem Razak Mohaideen.

Maaf, contoh saya panjang meleret-leret.

Kesimpulan saya adalah:

Kenyataan dan keinginan memang tak selalu sejalan. Deal with that.

Tiada ulasan:

Happiness Is The Truth

Been a while since I felt so deliriously happy to the point that I fell like telling the whole world how I feel, and why. But, having been...