Khamis, Disember 29, 2011

Who knows?

Bercerita dengan seorang sahabat yang jauh matang dari usianya, sering menyenangkan. Sering juga membuat saya berfikir panjang selepas itu. Cerita tentang ibunya, seorang wanita Perancis yang bertemu jodoh dengan lelaki berketurunan Jawa di Yogyakarta. Cerita pula bagaimana dia, diumur 15 tahun, bertemu dengan seorang gitaris yang juga berketurunan Jawa, diatas kapal terbang, dan lelaki itu menjadi suaminya 3 tahun kemudian.

Bercerita bagaimana kalau sudah jodoh, 2 manusia dari 2 sudut dunia yang berbeza juga pasti bertemu.

Well...Hal-hal yang sebenarnya kita sudah tau, cuma kadang perlu diingatkan supaya dijauhkan dari rasa resah gelisah.

Saya percaya, kepada jodoh. Kepada takdir. Saya juga menganggap semua orang percaya kepada itu.

Cuma kadang yang membuat saya bingung, kadang orang berkata seolah-olah takdir dan jodoh hanya berlaku kepada hidupnya, dan diluar kendalinya, pasti.

Tapi bila berbicara tentang hidup saya, masa depan saya, yang dipersalahkan adalah saya. Saya yang terlalu memilih, saya yang sombong, saya yang itu, saya yang ini, begitu lah kata mereka.

Kenapa tidak mereka yakin, hidup saya juga seperti hidup mereka, ditakdirkan Allah?

Bukankah Tuhan kita sama?

Dan memetik kata sahabat yang saya ceritakan tadi, (yang, usianya 9 tahun lebih muda dari saya, umurnya belum layak untuk membuat kad kredit, dan sudah beranak satu)...

"Siapa tau, kalau jodoh kamu cowok yang 2 tahun lebih muda, kacukan Jawa-Jerman?"


Benar sekali. Who knows? :p

Jumaat, Disember 09, 2011

#barutau

Male orangutans have been known to display sexual attaction to human women to the point of rape. The cook of noted primatologist Birutė Galdikas was raped by an orangutan. An orangutan tried to have sex with actress Julia Roberts but was prevented by a film crew.

Rabu, Disember 07, 2011

May I Pass Away?

Seorang lelaki menghadiri satu seminar, dengan riak bercerita tentang kegigihannya memotivasikan anaknya untuk mengumpul wang demi majlis jogathon sekolah.

Lelaki ini ingin bercerita, dia memberitahu anaknya, setiap kali ada orang yang lalu, minta je. But instead...he said,
"I told my son, everytime an uncle pass away, ask him for money"


Hmmm...sebab orang mati banyak duit, agaknya?

Selasa, Disember 06, 2011

Go Naked!


Saya beli 'Naked' pallette ini di Sephora Singapore, before the Sephora outlets opened in Malaysia. Sejak itu, sumpah cinta mati tergolek for it, coz it's amazing for wedding makeups, seriously! It's like, this is the only pallette I'll ever need...
Did you know…

■The original NAKED palette sells at a rate of more than one a minute?
■After two years on the market, NAKED remains the beauty industry’s best-selling palette?


Then...

Urban Decay launches 'Naked 2'.




Dan, saya mahu!!

Will have to wait some more tho, dengar cerita Urban Decay will only release this worldwide in February 2012. Bummer!

Photos of Naked2 are taken from BeautyJunkiesUnite.com

Jumaat, Disember 02, 2011

Menjiwai watak

Baru-baru ini, saya mengucapkan tahniah kepada seorang teman, atas pencapaiannya.

Dan dia menjawab,

"Terima kasih, Farina. Berkat doa awak, saya macam ni"

Adudududuhhh manisnya!

But, isn't that ayat iklan PTPTN?

Selasa, November 29, 2011

The Topless Chef (Part 3)

Let's recap.

Bermula dari tweet dari Puan Ull Asfara, who RTed MiraLes who RTed this guy, Juki. Juki twitpicced a photo of Nico cooking in his kitchen. Nico was in Jogja, and was staying in Juki's place, faham setakat ini?

So the twitpic menyebabkan keadaan gegak gempita, kehebohan yang luar biasa diantara kami2 sahabat handai di twitter, so much that our friend, Sarah, who's also in Jogja, asked to see the pic yang bikin heboh itu. Saya pun kirim, lewat BBM.

Little did we know, Sarah and Juki are actually really close friends, dah macam adik beradik dah! Tengok je gambar tu dia langsung cam itu dapur siapa! Hahahaha...Sarah langsung bbm ke Juki. Belum apa-apa, Juki dah ajak ketemu. Rupanya Nico and Juki memang dah plan nak jumpa Mamanya Sarah later that afternoon, because her mother is a writer and Nico's a big fan of hers.

Maka, bertemulah mereka di rumah ibunda Sarah (aku cemburu!!)

oh, and Sarah also told them about how everyone went crazy after seeing that photo. Thank God, he just laughed! *malu*

Tapi tapi tapi...


Saya dapat nota cinta dari Topless Chef! Yeayyy!


*joget joget*

Jumaat, November 25, 2011

The Topless Chef (Part 2)

Masih mengenai the Topless Chef

Moi: *send pic thru BBM* Ini nih, yang kamu tanyain. This photo, was what drove us all crazy last nite!

Her: oooooooo okayyyyyy. I understand nowwwww LOL. Dapet foto itu dr mana?

Moi: Dia lagi di jogja. Nginep di rumah temannya. Itu temannya tadi yg ngetwit.

Her: Ooooo....di rumahnya J**i ya? I think it's his kitchen...

Moi: whaaaaaaaaattt??!! OMG OMG OMG Yes! You know J**i?? (ampun, kitchen pun dia cam!)

Her: Bangettttt...he's like my brother!!

Moi: OMG OMG OMG OMG!!! *matahari merah jambu a.k.a pink sun a.k.a pingsan*

Dari cerita tentang the topless chef, akhirnya teman saya ini janjian mau ketemu ntar sore sama J**i, which means she'll be meeting the topless chef himself.

Saya cemburu!!!

The Topless Chef

Pabila muncul foto seorang lelaki sedang memasak dengan berkeadaan separuh bogel, 4 jomblowati jadi gak karuan.

Sengaja tidak saya kongsikan foto itu disini, coz akan menyebabkan semua yang membaca blog saya ini seram sejuk hilang kewarasan keliru terganggu hari biru gimanaaaa gitchuuuu! Sumpah, gegar otak siot.

Cukuplah kalian tahu, the topless chef in question, is him:



Let's just say, tweet2 4 jomblowati ini tadi malam, sungguh bernuansa malam jumaat!

nota: perut dia kotak-kotak wooo! Sluuuuurppp!

Selasa, November 22, 2011

Black&Yellow



Soooooooo proud of Harimau Muda for their terrific game yesterday! Thank you for bringing back the gold. I was literally crying after Baddrol scored the last penalti! And it was made sweeter that amidst the jeering, the boos...we won! Macam tu lah Brave Tigers! Tak perlu menghina-hina, kutuk mengutuk. Just, Aaauummmmmmm!!!

SAYA BANGGA MENJADI ANAK MALAYSIA!


Dan, my Indonesian brothers and sisters were so cool, siap cakap tahniah kat saya padahal bukan saya yang main! hahaha...Thanks for the well wishes!

On a lighter note...check out this tweet from Eross So7:

RT @erosscandra: Mungkin ada baiknya saya menelusuri siapa bapak biologis baddrol..apa mungkin bapak saya..... Mmmm....


Mirip banget, kan? hahahaha



nota: I think Harimau Muda's coach is hot. Hahahaha...yes, seriously!

Khamis, November 17, 2011

The White Banyan

Saya dapat ole-ole dari Jogja!



"The White Banyan-Lahirnya Kembali Beringin Putih", tentang sejarah, mitos dan lagenda di Gunung Merapi, Jogja. Written in 1998 by an incredibly talented FRENCH lady, Ms Elisabeth D. Prasetyo, who is also Sarah's mom, merangkap Eross's mother in law. Percaya gak sih, for Serat Centhini, she actually translated naskah dalam bahasa Jawa kuno yang sangat rare itu ke bahasa Perancis, then to Indonesian language again? Hebat bukan main, kawan.

Tambah awesome lagi, dalam satu buku ini ada 4 bahasa, English, Indonesian, French and Japanese. 4 in 1!


Dapat juga buku comel 'Petualangan Sapu Jagat' hasil karya adik2 Sanggar Giri Gino Guno, di Bantul, Jogjakarta. This book tells the legend of Kyai Sapu Jagat, the palace gardener during Penembahan Senopati's reign in Mataram, who sacrificed himself for the king and ate 'Telur Dunia' which was given by Nyi Roro Kidul to Senopati. Combined dengan lukisan2 lucu, buku ini juga diisi dengan 2 bahasa, Indonesian and French. CUTENESS!


Yang paling mahal, I got the author's autograph as well!! If you have difficulty reading that, it says...
"To Farina Jamal,
The White Banyan is dead, but many young trees on the Merapi are growing again and will tell a new story"

Termasuk yg ini, Sarah has kindly given me 3 of her mother's books, namely "Centhini-Kekasih yang Tersembunyi", "Merapi Omahku" and now THIS! Have been looking high and low for this book since I read the review, tapi tak jumpa. Gembiranya di dalam hati!!! Was so excited when I got it, rasa macam nak loncat2! Hahaha...ye, saya memang nerd. Books make me happy.

My favourite quote from the book,

“Kalau orang pinter diberi satu, akan minta dua. Tapi kalau orang bodoh diberi satu, akan disyukuri.”

-mBah Marijan



Thank you so much Sarah! Makasih Tante Elisabeth! Makasih mbak Ayukelopak yang dah sudi bawa pulang! Love!

Khamis, November 10, 2011

Macam pernah ku liat...Tapi dimana yah?

Read a tweet about Universitas Airlangga. Googled 'Airlangga'.

Here's what Wikipedia came out with:

Airlangga (also speltErlangga) (991 in Bali, Indonesia – 1049 in Java) was the only raja of the Kingdom of Kahuripan, which was built out of the rubble of the Kingdom of Medang after the Srivijaya invasion. Airlangga means "he who crossed the water", the name described his life story; born in the court of Bali and during his youth crossed the Bali Strait to stay in Java and later ruled the kingdom in East Java.


Wiki also came up with this pic:


The deified statue of King Airlangga depicted as Vishnu mounting Garuda, found in Belahan, collection of Trowulan Museum, East Java.


I thought...hmmm...wait. That looks familiar.

AHAAA!


Didn't even realize what statue that was. Now i know. :-D

Isnin, Oktober 31, 2011

Suiiiiiiit suuuuiiiiiiiitttttt!

Entah ke'pede'an datang dari mana...

Saya gatal tangan kirimkan link previous entry kepada Sang Pokalis pojaan. I never did that before, never even told any of them that I actually have a blog pun. Saya. Seorang. Pemalu.



Messages:
---------
FJ: http://jomcakap.blogspot.com/2011/10/kisah-seorang-groupie-terlampau.html
FJ: :p
Duta507: Hahahaha.. Buaaaggguuuuuussshh.. Bisa ajaaaaa niiii :p i told yu.. U guys are our heroooooeessss.. B-)
FJ: Hahaha...it's little compared to how ur songs have inspired us all these while...chielaaaaaaahh!!
Duta507: Suiiiiiiit suuuuiiiiiiiitttttt :D


*sengih macam kerang rebus*


Saya takde gambar dengan Sang Pokalis, aci tak taruk pic dgn Duta tecik? Hehehe


Siapa tengok interview So7 di Melodi semalam? Saya terharu biru bila tengok huhuhu...to anyone who missed it, boleh tengok di www.tonton.com.my ya! And don't miss so7 in Fuhhh! Selasa ini jam 11 malam.

Selasa, Oktober 25, 2011

Kisah seorang groupie terlampau

About 1 week before So7 coming to town. Hari-hari dok menghitung hari, sebab 3 out of 4 wifeys nak ikut. Yeayy! Tak sabar nak jumpa diorang! Everyday dok chat pasal apa plan kita nanti di kl, nak shopping gi mana, nak tengok apa. Bapak2 pergi kerja, the ladies pergi shopping lah apa lagi! hahaha...

Tengah syok layan bbm dengan Aie, suddenly...

The phone rang.

Tengok skrin hp...nama 'Duta So7' yang terpampang. Dalam hati, biar betul?!! Angkat dengan hati berdebar. Jangan-jangan dia tersalah dial kot.

"Hello?"

"Hello, bisa bicara dengan Makcik Farina?" Ok sah. DUTA SO7 call aku wowowowowwww! Sebelum ni memang pernah dia call, tapi sebab nak cakap dengan wife dia yg tengah jalan2 dgn aku, tu je. So ye. Agak teruja kali ini.

Saya mempunyai kesukaran untuk ingat exactly apa yang dia cakap, sebab jantung berdetak kencang seperti genderang mau perang! Hahaha...over tau. Saya ingatkan saya dah jaded, tak sangka bila penyanyi pujaan telefon, saya masih kelam kabut tak tentu pasal! Basically, intinya since So7 was coming to perform for Konser Fiesta tu, they wanted to meet the press, to promote their album. Dan nak jumpa SG Malaysia juga. Jadi he asked if I could help.

Maka bermulalah adventure saya yang tak ada background dlm bidang media sama sekali ini, mencari contact dengan pihak radio, tv dan suratkhabar. Terima kasih Puan Ull dan Encik Adie juga sudah banyak membantu! Tentang gath dengan SG Malaysia, saya serahkan kepada crew sgmy yang dah memang otai dalam hal-hal macam ni.

Hati sangat senang, bila media pun excited nak jumpa So7. Siapa kata mereka dah takde nama di sini? Cuma sekali sempat patah semangat sebab 1 magazine ni said no. Tapi takpe, kau lah rugi dowh! Aku memang takkan beli lah majalah kau lagi! *emo*


Lokasi pertama kunjungan kami, Astro untuk interview dengan Radio Era. Thanks to my friend Lynn who introduced me to her friend Faraa who in turn helped me to get this interview! Dah seminggu bertwit dengan DJ Ira interview so7 ni, baru pagi sebelum interview tu Puan Ull tanya saya, itu bukan ke Zarith, kawan Ilijuai?

OMG. It is her!

Kisahnya, Zarith or Ira ni, pernah la jadi groupie so7 sekali dengan kitorang waktu muda-muda dulu! Time tu dia sekolah lagi kot, tak sangka besar jd dj radio hahaha. And it's really a fun interview sebab Ira pun kenal dan memang minat dgn so7, jd suasana pun happening je! I laughed so much time ni!


For good old times sake!


We reminisced about kenangan hampir 10 tahun lalu, Ira nampak hantu di Hotel Eastin. Sampai sekarang we still talk about kejadian 'Hantu Spiderman' tu. Hahaha...and Duta still ingat!

Esoknya, kami ke Sri Pentas. Di sini ada 4 interview yang sudah diatur, dengan wartawan suratkhabar Kosmo, rancangan TV Melodi dan Fuhh, serta radio HotFM. 4 dalam 1 lokasi, senang.

Yang tak senang adalah, masa nak gerak ke Damansara, kereta Unser mak saya yg saya bawa, mengalami kerosakan. Culprit adalah bateri rasanya. Seb baik ada brother tolong jump kan kereta. Setelah difikir2, saya dan kawan-kawan yang berkonvoi 3 kereta ini balik ke rumah, ganti kereta. Nanti mak boleh panggil AAM tolong datang betulkan dirumah, since she's covered.

Di rumah, saya kenalkan mak pada keluarga besar so7. Terharu bila Duta salam mak, cium tangan dan berkata, "Saya Duta, tante. Temannya Farina. Maafkan, saya sudah banyak ngerepotin dia." *nangis terharu* Pakkal lah dah bapak 2 anak, kalau tak agaknya time tu jugak mak saya pinang dia buat jd menantu! Hahahaha...

Dah ganti kereta, kami melaju ke Damansara. Singgah TTDI makan, then rombongan kami berpisah. Saya bawa bapak2 ke Sri Pentas, yang lain bersama ibu2 ke Curve dan Ikea.


Terlupa nak ambil gambar interview dengan Yati, reporter dari Kosmo. Bila Phen from Fuhh interview, baru teringat nak snap photos. Sangat impressed dgn so7, tiap nak start a different interview, diorang akan ganti baju. "Biar terlihat beda," katanya. Bila fans tengok hasil interview tu nanti, takde lah tau time nya sama. Walaupun tiap interview ambil masa dalam 15 minit je, tapi diorang perticular tentang hal ini. Respect!

Dan satu lagi, tiap kali mereka ganti baju, baju yang dipakai sebelum tu dilipat elok-elok untuk disimpan. Bukan macam saya, kalau baju dah pakai main konyok2 je peruk dalam bag! hahaha...termalu sendiri.


With Izza from Melodi. Berkali2 dia kata, dia sangat respect dgn so7, walaupun dah senior tapi memang best dan sempoi! And the answers that they gave, memang padat dan cerdas! Lagi satu dia kagum fans sendiri yang boleh arrange dan bawa so7 untuk datang promo bertemu press, belum pernah lagi sebelumnya orang buat, katanya. Alhamdulillah, it's a new experience for me too. And i couldn't have done it without my darah abadi's help.

Salah satu jawapan Duta yang sangat saya ingat,"Di saat kami jauh dari rumah, Sheilagank Malaysia selalu bisa membuat kami merasa seperti di rumah sendiri". Sweetness.


Last interview for the day, with Amyrah di HotFM. Thank you Zura sebab tolong pujuk boss nya, sebab selalunya Sabtu memang dikhususkan untuk orang pilih dan tujukan lagu, tapi demi So7, dia slotkan juga waktu 1 jam untuk interview so7. Thank you so much!


Lepas interview hotfm, sambung balik buat performance akustik untuk Melodi. They sang the 2nd single from the latest album, Berlayar, which is Pasti Ku Bisa. Dah macam buskers dah aku tengok! Again, they showed their professionalisme this time. Tak kisah pun perform walaupun kat laluan orang lalu lalang, really proud of them! Produser untuk rancangan Nasi Lemak Kopi O kebetulan lalu time ni, terus offer for them to appear in that show on the very next day. Menarik, sayangnya dah ada acara yang diatur oleh pihak penganjur konsert. So we had to decline.

Last promo while they were in KL, is interview kat Suria FM for their breakfast show. Happy juga lah, I managed to get all 3 radio stations yang memang saya dah aim dari awal. I couldn't accompany the boys this time around, but big thanks to Shamam, Tini and Liza yang sanggup keluar rumah subuh2 to send them for their interview! Korang memang wonderwomen!



Pics courtesy of Encik Wan, producer breakfast show di suria fm. Thanks boss!

Dan kemudian mereka pun pulang ke tanahair sendiri. :-(

Terima kasih, atas kepercayaan kalian, atas pengalaman yang aku dapat, dan atas waktu-waktu yang indah. Bersenang-senanglah, kerna waktu ini akan kita banggakan, di hari tua...sebuah kisah klasik untuk masa depan.

Dan saya, akan selalu bangga, untuk meneriakkan pada dunia, bahawasanya, saya adalah seorang Sheilagank!

Saya rindu...

Thanks to Sheilaon7, saya jadi kenal their wonderful wives who have eventually become my bestfriends!



Can't thank them enough for letting me into their lives, for listening to all my problems and worries, for being my extended family nun jauh di Yogyakarta.

Right now. I really miss their company and laughter.

Kangen. :'(

Isnin, Oktober 24, 2011

Ku Bahagia!

A kind-hearted friend came from Indonesia last Friday, bearing gifts!! Best sangaaaat!

Lots and lots of makeup!!



Ada bronzer Dior, lipliner Dior, eyeshadow Dior, Bodyshop, Shisheido, Sisley and a couple european brands yg saya tak ingat, lipstick Sisley, lipglosses Revlon dan Rouge Baiser from Paris, fake eyelashes Shu Uemura. Super madness!


Love, LOVE, LOVE!!!



Sisley products: eyeshadow and rouge lipstick



Terima kasih Puan Sarah Candra for the most thoughtful gifts! Love u! Come back to KL soon!

Rabu, Oktober 19, 2011

Excited!!

Things I am looking forward to this weekend:


Meeting this lil boy for the very first time! He's not as tiny as in the pic anymore tho. Can't believe it took me 8 months to finally get to see him! And his mom, I've only met her ONLY once before and we've became good friends since, can't wait to meet her again too!


There. That's a more recent pic of him, taken from his mom's fb. Tak tahan nak gigit pipi Pitu!


Nak jumpa mereka semua! Last jumpa Adel, Aisya dan Ayman was in Sept 2010. Lama sudah, okeh! I miss them so! And my bestfriend Aie and her son Ael, tho I last saw her in May (or was it June? Lupa dah) but it's always great to be able to meet them!

Dan, yang paling penting...


Tak Sabar Woi Nak Melompat Lebih Tinggi dengan darah abadi saya!!!


*jingkrak-jingkrak*

Yang belum mendapatkan tiketv untuk Konsert Muzik Fiesta Celcom 2011, boleh dapatkan di semua cawangan Rock Corner atau hubungi saya. Rm20 sahaja!

By the way, Sheilaon7 will be going on live interviews on these radio stations:

Friday, 21 Oct 2011 - Radio ERA, 10pm
Saturday, 22 Oct 2011 - Hot FM, 4pm
Monday, 24 Oct 2011 - Suria FM, 7.30am.

Don't forget to tune in!

Jumaat, Oktober 14, 2011

Konsert Celcom Fiesta Muzik Sukses 2011



Where?Stadium Merdeka, Kuala LumpurWhen?23 oktober 2011

Starts 4.45pm till 11.30PM
Who?


SHEILA ON 7




GODBLESS



DEWI PERSIK

Lain-lain artis termasuk Monata, serta 2 artis dari Malaysia, Kumpulan Jinbara dan Kristal.
Tiket-tiket boleh didapati di semua cawangan ROCK CORNER pada harga RM20 SAHAJA!

Isnin, Oktober 10, 2011

Not enough...



To love somebody naturally
To love somebody faithfully
To love somebody equally
Is not enough, it's not enough
It's not enough

To love somebody secretly (And never touch)
To love somebody honestly (And always trust)
To love somebody tenderly
The tender touch is not enough
It's not enough

Love hurts you sometimes
It's not so easy to find, no
Searchin' everywhere, you turn and swear (Ahh-ahh-ahh)
It's always been there

To love somebody foolishly (Can happen once)
To love somebody hopelessly (It hurts so much)
To love somebody equally
Is not enough, it's not enough
It's not enough

Love takes a little time
It's not so easy to find, no, no
Searchin' everywhere, you turn and swear
It's always been there

(Guitar Solo)
Standin' there....

Oh!

And if it don't come easily
One thing you must believe
You can always have trust in me
'Cause my heart will always be, yours honestly

Yeah! Love hurts you sometimes
Not so easy to find, no-oh
Searchin' everywhere, you turn and swear (Ahh-ahh-ahh)
It's always been there, standin' there
Love hurts you sometimes
It's not yours, it's not mine, no-oh
Love is only to share
You turn and swear (Ahh-ahh-ahh) it's everywhere
Standin' there (Ahh-ahh)
'Cause it's always been there



-Van Halen

Khamis, Oktober 06, 2011

My First

Setelah beberapa kali saya attempt untuk menderma darah tapi gagal atas pelbagai alasan, akhirnya pada umur 29 tahun ini, saya sukses! I'm officially a blood donor!

LIHATLAH DUNIA!!!





1st time. Sebab tu jakun. hahahahaha

Rabu, September 28, 2011

My Jakarta (Updated)


Bunderan HI


Just last week, a friend, an Indonesian, asked me, what do I like about Jakarta? Then 2 days later, spoke to my cousin who said "taubat nak pergi Jakarta! Dengan traffic jam nya, dengan pollution nya, eiii...cukup lah sekali!"

Dan saya, who have been to Jakarta for more times than I care to share, belum serik dan belum puas lagi ke situ. Saya tau banyak orang Malaysia yang belum apa-apa dah seram sejuk memikirkan hiruk pikuk Jakarta, makanya ramai yang memilih untuk ke Bandung, yang kononnya sejuk dingin, syurga shopping. For me personally, I prefer Jakarta than Bandung, dan saya tahu ramai yang bingung. Kenapa??

So I'd like to share 2 perkara yang saya suka tentang Jakarta! :-D

1. The shopping. Hahahhaa tipulah kalau saya kata, ini bukan tarikan utama untuk saya. Setiap kali memikirkan Jakarta, pasti sudah terbayang-bayang Pasar Tanah Abang, the BIGGEST textile market in Southeast Asia!


Pasar Tanah Abang


Kalau tak silap, Pasar Tanah Abang terbahagi kepada beberapa bahagian. Ada Metro Tanah Abang yang menjual baju-baju secara borong pada harga yang muraaaah, (if you come to Metro, try not to come on Monday. Isnin hari stok baru masuk dan juga hari stok dikirim kepada pelanggan mereka di seluruh pelusuk Indonesia, so there'll be lots of activities going on, huge HUGE parcels going in and out and all over the place, it's really hard to walk let alone see what might interest you), Jembatan Tanah Abang, Blok A dan B of Pasar Tanah Abang. Biasanya kalau supir taksi tanya, Tanah Abang di mana? Bilang aja Blok A, he'll know where to take you.

Nahh, masalahnya begitu sampai, you wouldn't know where to go. Kalau tak salah, ada 12 tingkat bermula dari B2 sampailah tingkat 10! Ada whole floor khusus buat kain2, ada juga untuk baju2 Muslimah (Ini di Tingkat 5. Kalau masa tak cukup, saya sikat tingkat 5 je), even 1 floor that houses a foodcourt, TENABANG, and they have sooooo many warung to choose from, it'll make your head spin!

Kenapa saya lebih suka Pasar Tanah Abang compared to Pasar Baru di Bandung? Well. Satu, saya rasa seleksi di TA lebih menarik minat saya. Dua, barangan di sini jauh lebih murah. Tiga, di Tanah Abang kurang orang Malaysia pergi, maka saya tidak langsung dicop sebagai orang Malaysia berdasarkan rupa dan penampilan saya, which means saya biasa mendapat harga lokal disitu. Jimat masa dan tenaga untuk tawar menawar. Empat, sebab dah selalu ke sana, tokey kedai pun dah kenal dan tahu apa yang saya suka. Lima, although kawasan diluar Pasar Tanah Abang ni memang macet cet cet, once you get inside, it's actually quite pleasant and not congested. Got aircond some more!

The easiest way for me to get here, is by ojek. What is ojek, I know you might ask. It's basically a motorcycle taxi, the best way to beat the famous Jakarta traffic.

Tukang Ojek


You usually need to haggle on the price 1st before you hop on the bike. Sekarang dah ada khidmat Tukang Ojek Professional, http://www.go-jek.com/eng/. Tinggal di telefon, GO-JEK calculates all fares by distance and is agreed upon upfront.

Itu kalau pergi. Time pulang, nak balik dengan barang berbondong-bondong tu, takkan nak naik ojek? Nah...saya naik bajaj! (read: Ba-jai)



Before you say, "skerinya naik bajaj!", imagine 5 adults sitting together at the back of that thing. Boleh bayangkan? Nah. Saya sudah hadapi itu di New Delhi, maka naik bajaj sendiri di Jakarta terasa seperti satu kemewahan :p

Bosan belanja ke pasar? Jangan risau. Jakarta adalah kota dengan paling banyak mall di dunia!



Okay...mesti dah ada orang yang geleng geleng kepala and tertanya-tanya, takkan sebab shopping je suka Jakarta?? Ada lagi...

2. The food. Glorious, magnificent food. Bebek goreng, batagor, iga penyet, ketoprak, bakso, mie ayam, sate kambing, nasi padang, nasi gila, tahu gejrot, siomay...ho mai ho maiii...the list goes on and on and on! The last time I was there, my boyfriend and I went to this street foodcourt in Menteng, and I ordered soooo many things sampai dia tercengang. Habis pulak tu, licin licau!

ok. jadi lapar nih!


Iga Penyet & Iga Goreng Tepung...aku kangennnnn kalian!! (FYI, Iga=ribs)



Iya, saya suka shopping dan saya doyan makan. Don't judge me please :p


Additional info:

A lot of people selalu tanya, where to stay in Jakarta?? Just like KL, it could be hard to find hotel yang mesra poket, berlokasi baik dan kondisinya memuaskan (Read: not a whorehouse)

Jadi disini saya list out some of my favorite hotels, semoga membantu:

1. Studio One Residence, Jalan Talang Betutu



Walking distance from Grand Indonesia Mall, altho I have never really done it. Biasanya I would just walk down the road about 100m from the hotel, ada Pos Ojek. Hahaha...naik ojek je, malas nak jalan kaki weh! At Rp300rb per nite (approximately RM110), saya suka hotel ini sebab bersih, saiznya lumayan, katilnya selesa, tight security (you get chip-embedded cardkey, so u can only go to the floor where your room is) dan dekat ke Tanah Abang juga. Naik ojek ke Tanah Abang, rp10rb saja. What I dont like about this place pulak, it's located in a residential area, tak ada tempat makan nearby the place. The breakfast provided is basically coffee and bread with butter. And altho dekat nak mati dengan GrandIndonesia, kalau nak jalan kaki balik hotel malam2 hari agak skeri juga.

Stayed here a couple of time, boleh book online here http://www.studio-one.co.id/

2. Formule 1, Menteng



It's heaven if you are a foody like me!!! At around 5pm, right smack sebelah hotel ni gerai-gerai makanan mula dibuka sampai pagi pagi buta. Time tu rasa macam semuaaaa pun nak makan! I ordered siomay, sate padang with nasi impit, sate kambing with rice, tahu gejrot, teh botol, es alpukat...yumm!

Eh salah, harusnya cerita tentang hotel. I was informed that this building used to be a mall, Menteng Plaza. Bila gulung tikar, tukar jadi hotel pulak. Hehehe...satu malam di hotel tu, cost me Rp355rb (about rm130). What I do like about the hotel is the location. Dekat nak kemana-mana! Senang nak cari makan (ini penting wooo!). Bilik nya bersih, dan selesa. Cuma kecil sikit dari Studio One Residence. And the room I stayed in, katilnya ada sedikit goyang. Di ground floor ada Starbucks, jadi malam-malam boleh lepak sini sambil usha orang lalu lalang. Not far away ada Dunkin Donuts.

Nak book online, boleh di sini www.hotelformule1.com

3. Take's Mansion, Jl. Kebon Sireh



Probably one of Jakarta's best kept secret hehehe never heard of the place before until I came across it in www.booking.com. Great location, I actually walked from the hotel to Bunderan HI di waktu matahari tegak atas kepala. Hahaha...when I check my pedometer, jaraknya lebih kurang 3km. Gigih! Tapi kalau naik taksi pun senang je.

Rooms for as low as Rp240rb (about rm90), I stayed in a Studio room yang lengkap dengan kitchen bagai! And it costs me rp290rb (dalam rm105) per nite. Ada juga apartment 2 bilik lengkap dengan kitchen, sesuai untuk rombongan 4 orang dan lebih.

Saya suka hotel ini sebab, murah, dekat ke Tanah Abang (naik bajaj dlm rp10rb), dekat nak kemana-mana, the room was HUGE, senang cari makan, it's facing a main street jadi tak dodgy, breakfastnya enak, ada swimming pool sum more altho I didnt get a chance to use it. What I dont like about it is, the room wasn't as clean as I hope it would be.

Not sure about the rates now tho, I took a look at their website and it seems to have been revamped, with new rates too. Nevertheless, it's still worth to check out www.takesmansion.com

yah, semoga bermanfaat! :-D

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...