Isnin, Januari 03, 2011

Congrats/Congrates?



Source: Dictionary Reference

Ahhh...ini topik kesukaan ramai orang. Kebelakangan ini selalu sangat tengok orang menyingkatkan kata "CONGRATULATIONS" menjadi "Congrates". *shivers*

Entahlah, daripada zaman sekolah, setahu saya, kalau nak memendekkan kata "Congratulations", kita gunakan perkataan "CONGRATS".

Serius tak tahu kenapa huruf 'E' tu muncuk di tengah-tengah! Setelah saya belek, tenung, renung dan bedah, tiada huruf 'E' dalam perkataan 'Congratulations', kan?

Jadi wahai manusia, jangan lah memandai-mandai nak tambah huruf 'E" ditengah-tengah tu, entah datang dari mana-mana tah, sesuka hatiiiiii je eh!

It's Congrats, people. Not Congrates.

nota: kalau susah-susah sangat, cakap je TAHNIAH.


Terima kasih Cah Ayu for sharing the source. Ngehehehe.

7 ulasan:

Lissa Ahmad berkata...

hahaha, "CONGRATES" for the hilarious entry.

Lynn berkata...

THANK YOUUUUUUUUUUU!!! Congrates eh! hahaahaha! (I cringed just typing that LOL!)

Tanpa Nama berkata...

it's definitely my pet peeve too!! don't understand it either. tak penah ajar kat sekolah rasanya sebut congrates nih!

peonate berkata...

haha ade few other words yg aku tak tahan dgr

1) That's mean (that means)

2) Keep touching !!! (keep in touch)

lain2, nanti aku tanye zeff die pakar identify bende² ni haha

f a r i n a berkata...

Peon: the more you drop, the more it drops? hahaha (lawak internal)

Auwwwhh tapi kita ada lawak wild boar adalah sejenis haiwan liar!

peonate berkata...

ahahahahaah wild boar takleh tahan
naseb baik tak kene tinggal bas nanti kene tinggal flight hahahaha

ade lagi : "To respect each other, that..that... that is a good"

"To kerate (sp?)" (to create)

"Who's being said that?" wahahahhah

tak igt laa aku kan ade buat list dulu, ade lg kat umah nanti aku korek²

norhayati abdullah berkata...

undergrade for undergrad? hahaha lol...

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...