Selasa, Februari 08, 2011

Kisah Pertualangan ke Bromo (Part 4)

Once, I told a friend I have always wanted to go to Taman Safari in Prigen. He said, "why?? itukan buat anak-anak kecil??!"

Heh! Dia tak tahu ke aku ni muda di jiwa sokmo?! :p

The best thing bout this place, kita boleh drive thru in our own vehicle, while the animals are left to roam freely within its compound, and we can feed them. Eh, most of them. Harimau dan Singa tolong jangan dikasi makan, kecuali kalau memang berniat kehilangan lengan ye kawan-kawan?



Before masuk Taman Safari, banyak gerai jual buah-buahan dan sayuran sebagai makanan haiwan. Beli sesikat besar pisang (we ate half of it) dan seikat lobak merah, rp20rb. Mbok jualan sayur tu offer sebaldi pisang free je purchase with purchase, tapi humang aih takpelah makcik, terima kasih!

We just couldn't resist to do 'America's Next Top Model' dengan sekawanan carrots itu!





Altho...kamon lah, ada carrot, ada pisang, and a bunch of sexy babes (dirty minded is more like it lah!), of cozzz there'd be some raunchy photos with the carrots and bananas as props. And no, I've no intention of sharing them here! Hahahha...


Pisang yang tidak berdosa


1st stop, Llama!

If you're still wondering menatang apa Llama ni, you might have missed this entry.


Saya punyalah excited, carrots banyak ni nak bagi makan ni! Dah la dia datang dekatttt gila dengan kita macam nak cemolot. Ternyata rakan-rakan seperjuangan saya yang lain takut nak beri haiwan ni makan, Shamam mula-mula konon macho alih2 dia yang jerit lebih-lebih hahaha. Takpe Llama, you've got a friend in me! And so I fed them, one by one, penuh rasa kasih sayang...

Then one of them just spit all over me! Eurghhhhhhhhhhh!!!


Gambar sejurus sebelum Llama ini meludah ke atas saya! Euwww, euwww dan euwww lagi!


Abang Llama ku sayang, tak pernah ke orang ajar, do not spit on the person who fed you??!! Eurrrrrghhh!!

There's even bits and pieces of chewed carrots in the spit. Hahahahaha...dan tak perlulah saya bercerita tentang baunya!

Tak ada yang ambil gambar lepas kejadian, sebab semua terkedu. hahaha...Dalam banyak-banyak orang, kenapakah saya yang kena sembur? Dah la found out later that it's rare for Llama to spit at humans. Adakah kerana saya makhluk rare? Ataupun kerana carrot tu tak sedap? Atau...(dan yang paling mungkin) saya berbau macam kuda therefore you treat me like one of you?


Our supir, Pak Lukito joked, "Ini hewan giginya keren yah. Klo dia manusia pasti udah jd aktor komidi". Hehehe...And so he was given the nickname, Llama komidi.


Muka penuh ketenangan sambil menahan nafas. Bau Llama!


Next, kita masuk enclosure beruang.



Pak Lukito awal-awal warning, masuk kandang beruang dok diam-diam ye, kalau beruang tu mengganas dia boleh pecahkan cermin! Ok ok kita layan je tengok beruang sombong ni. Kenapa saya kata dia sombong? Sebab semua beruang ni membelakangi jalan! Tak dapat ambil gambar muka dia.

Then harimau benggala! Owh so cute!! Diorang bergurau senda macam kucing kat rumah saya je. This photo below, rimau tu tengah ready nak ambush kawan dia. Huuuu comel rasa nak bawa balik buat bantal!



See how close we got to the tigers! Lea tak puas hati. She said, "aku nak dia macam datang kacau-kacau kereta ni. Bukak lah tingkap, kita cakap Hi!" Hahahaha...saikooo! Kepala hotak dia Hi, mentang-mentang aku dok tepi tingkap. Kalau tadi kena ludah Llama, kang tak pasal-pasal kena baham rimau! eiii idok le!


Entry for lion enclosure.


Steady Singa Jantan ni, wa cakap lu. Dia sekor, bini/gundik/wanita simpanan/selingkuhan/girlfriend/pemuas hawa nafsu got Six!



Anddd...still you choose to satisfy yourself on your own? Kasiannnn dehh loe!


Dannnn bermacam macam macam jenis haiwan lagi! Mari kita lihat siapa yang kenaaaa!



Ye, saya memanggggg tak serik :p



Babi ahhh kau! hahaha okay that's lame!



Cheetah



I couldn't resist feeding this cute guy. Kalau nak ludah pun, ludahlah, I rela! :p



Tang bagi makan kat monyet ni, I think we shocked both Pak Lukito and Soraya. Tak semena-mena saya dan Shamam buat bunyi monyet berserta gayanya juga! "uk uk ukkkk..." Hahahaha...you should see Soraya's face masa tu! Pricelesssss!!! Pak Lukito bilang, "Nyet, kayaknya di dlm mobil ini masih ada teman-teman kamu" LOL!


Hyppo 1 and 2






This is seriously cool. At first we thot jalan tu tiba-tiba banjir kereta tak boleh lalu demmit, rupanya dia memang buat in such a way yang kita kena lalu air, and these badak berendam is just right there beside the car! Awesome!


Dan banyak dan banyak dan banyak lagi!!! We seriously had lots of fun in Taman Safari, mungkin juga berkat kena ludah dengan Llama.

Next up, "Ariel & Luna"!

To be continued...

2 ulasan:

ull berkata...

Jap jap. Mecamana ariel luna bleh masuk itinerary? *sambil berlagak konfius*

Lissa Ahmad berkata...

bestnye safari ni.. haha

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...