Rabu, Februari 09, 2011

Kisah Pertualangan ke Bromo (Part 5)

Still Day 2!

Matahari sudah mula melabuhkan layar (ecewahh!), badan pun dah sengal, badan pun dah bau llama+kuda, maka kami menuju ke tempat dimana tubuh bakal direhatkan malam itu. Tretes!

Sejujurnya kami pun tak berapa tahu soal Tretes ni, tak pernah dengar. Tempat ni lebih kurang macam Cameron Highlands, sejuk nyaman je. Tempatnya dilereng Gunung Welirang. The original itinerary of that tour group that we were supposed to follow listed it (they end up going to Malang instead of Tretes in the end), baru lah kitorang macam, owh, nama yang menarek! Tretes. Menetes. Merembes. eh...eh... :p

Macam ni lah rupa paras hotel kami, Inna Tretes. Maybe it's just me but I feel the place looks nicer bila tgk live, serious! Very charming.



Sekali lagi kami diupgrade dari kamar standard (Published Rate rp750rb, Internet rate rp275rb) ke kamar deluxe (Published Rate rp900rb, Internet rate rp350rb) at no additional cost! ihiyyyy!!


The rooms are HUGE!



Lepas mandi (I seriously need to get rid of that smell of llama's spit!), sholat, kita cari makan!
Shamam had Iga bakar, I chose Iga penyet (Iga=ribs), Soraya ambil ayam bakar, Lea gila tak original, dia order Char Kuew Teow walaupun gila babs kena kutuk dengan semua orang (woiii! Nak char kuew teow pergi Penang lahhhh!) and we all shared gurame bakar.




Masa makan tu, semua pekerja resto tu asik tengok kitorang je. Mula2 macam, eh kenapa pulak ni? Lama-lama pasrah. Nasib orang cantik memang selalu begini, diperhatikan dimana jua berada. hahaha...

Then one of them asked Shamam, "dari Malaysia ya, Mbak?". When she said yes, dia punya muka atak senyummm! Later when I went to the counter to pay, the boss again asked me the same question. I asked him, "Jarang sangat ke Malaysians sampai ke sini?"

"Lhoo...bukannya jarang mbak! Malah gak pernah!"


Pergh! Sumpah bangga jadi orang Malaysia pertama menakluki kedai pakcik ni! Lantas saya minta diskaun. Dapat. Hahaha..makasih pakcik! Niat dihati memang nak promokan kedai pakcik ke seluruh warga Malaysia, tapi maaf, saya lupa nama kedainyaaa!!

Luar kedai ni banyak gerai-gerai jual jagung bakar, sate, ronde, angsle...perut dah kenyang, tapi fikir macam, alah sayangnya tak layan ronde ke, angsle ke dlm kesejukan malam macam nih.

I had angsle, the rest shared jagung bakar masin manis.



Tengok muka pun dah tau, Angsle tu sedap gilaaaa!



Even the jagung bakar is marvelous!



Then came a couple of street musicians or Pengamen. Saya paksa nyanyi lagu 'Sheila on 7', they sang "Kita". Feel sungguh makan angsle sambil layan lagu so7.

Balik hotel langsung terkapar tidur, Soraya ajak borak lama-lama dia cakap sorang diri hehehe...amponn!

Day 3

Lepas Subuh tergerak hati nak buka tingkap. Subhanallah...

This is the view that greeted from my bedroom window! Terus sms Shamam kat bilik sebelah. Semalam sampai dah malam, tak nampak view langsung! Goshh! Cantikkkk!! This is Mt. Arjuna atau nama jawanya, Gunung Arjuno.



For breakfast, Shamam and I had Nasi Rawon, lengkap dengan condiments seperti keropok, telur masin, sambal belacan, tempe goreng, dendeng, tauge...Soraya makan nasi goreng, Lea bakmi goreng...dan kami sepakat dalam hal ini, Breakfast di Inna Tretes memang terbayekkkkkkk!!! Rasa macam nak menjilat mangkuk!


Shamam and her Nasi Rawon. Yang lain tak sempat nak difoto dah habis


It was then that we realised, selain kami berempat, hanya ada 1 couple dan anak je penghuni hotel ini. Itu pun pagi-pagi dah checkout. Ternyata, we had the place almost just to ourselves, again!

One of the best things bout this hotel, ada kolam renang yang airnya bersumber dari mata air gunung. In other words, segar dan SEJUK! Diberi nama Sumber Tirta, saya buat deduction it means "sumber kehidupan" hahaha...

Some people believe, mandi air mata air ni, boleh awet muda. Tengok je lah hasilnya!


CALON wakil Malaysia ke Olimpik untuk Sukan Renang Berirama







Habis tegang semua yang patut dan tak patut tegang. Only Shamam dan saya je crazy enough to attempt the pool, yang lagi 2 celup kaki je dah menjerit. Hahaha...kecoh ah korang!


Soraya buat percubaan aksi Bawang Merah mengorat anak raja


We didn't get to spend much time in Tretes, nor do any activities but somehow, all of us fell in love with this place! After Bromo, Tretes is exactly what we needed to get back to our senses. Maybe it's the air, maybe it's the water...but we all vowed we'll have to come back for more!

to be continued...

3 ulasan:

Cah Ayu berkata...

tetiba rasa rugi tak bergambar seperti sor. sumpah lupa nak foto lepas berdandan cantik utk ngorat anak raja!

next! sampoerna house!

ull berkata...

Mbak, ronde & angsle itu apakah ye?

Lissa Ahmad berkata...

sorrrrr, chomellllll!

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...