Selasa, Mac 15, 2011

Kisah Pertualangan ke Bromo (Part 6)

Finally!!!

Ini adalah kisah sambungan dari entry terakhir saya tentang Bromo which was like, a month ago!

On the way back from Tretes to Surabaya, kami singgah tengok Lumpur Lapindo. Sebenarnya nak singgah otw ke Bromo, tapi tengok Shamam dan Lea tengah lena beradu time tu, malas nak ganggu.

What is Lumpur Lapindo?


The Sidoarjo mud flow or Lapindo mud, also informally abbreviated as Lusi, a contraction of Lumpur Sidoarjo (lumpur is the Indonesian word for mud), is a mud volcano in the subdistrict of Porong, Sidoarjo in East Java, Indonesia that has been ongoing since May 2006. The biggest mud volcano in the world was created by the blowout of a natural gas well drilled by PT Lapindo Brantas, although company officials contend that it was caused by a distant earthquake.

At its peak Lusi was spewing up to 180,000 m³ of mud per day, but it still averages approximately 30,000 m³ (1 million cubic feet) of mud per day. It is expected that the flow will continue for the next 25 to 30 years.Although the Sidoarjo mud flow has been contained by levees since November 2008, resultant flooding regularly disrupts local highways and villages. Further breakouts of mud are still possible.


Kalau dulu, hanya ada 1 pusat semburan, now got 2! Imagine, 16 desa dah tenggelam dibawah 'tasik' lumpur ni, and it's still growing! Bukan sahaja kawasan perumahan, daerah ini juga merupakan kawasan perindustrian, and so banyaklah kilang-kilang yang ditenggelami lumpur menyebabkan ramai juga yang hilang mata pencarian. Right now they estimate kedalaman lumpur disini dah mencapai kedalaman 10m!


When we first saw tempat semburan lumpur ni masa nak naik Bromo, I just said to Lea, "tu" sambil menunjuk ke arah semburan itu, Minah ni terpisat2 la bangun, berdecak kagum sebab dia ingatkan tu letusan Bromo. hahahha...alahai, gila anti-klimaks kot!


Aksi YB melawat kawasan



They've tried to find a use for the mud but to no avail. Takleh guna untuk bina rumah, bercucuk tanam ke...not even as beauty mud mask! Jadi makin membuak-buaklah lumpur tu tanpa bisa ditahan lagi.


Many people lost their jobs and houses gara2 bencana alam ini. Some of them cari duit dengan entertain tourist yang datang nak tengok Lumpur Lapindo ni. Ada yg jualan makanan, ada yg jual vcd tentang rentetan peristiwa trageri ni, ada yg sekadar jaga parking, apa saja demi sesuap nasi. Lapindo has been instructed to pay compensation to the people affected by this tragedy, yet not all can produce proof of ownership of land or house in that area, in other words, rumah setinggan. Jadi merekalah masyarakat yang paling terjejas, dah la rumah pun hilang, kilang tempat mereka bekerja pun tenggelam. *sad*


Check out the benteng. Tinggi gila, and the area is HUGE! Luas sangat sangat.


Tak tahu kenapa we decided to buat aksi cover album kumpulan rock kangkang.


I have to say this, Surabaya is really, really hot! Bak kata Soraya, you can feel your skin sizzle! After 2 days berada dalam suasana dingin di Bromo dan Tretes, the heat was quite a shock to us. Ini lah sebab kami dalam dilema waktu packing for this trip. Ada Bromo, yang sejuknyaaa sampai tahap beku. Ada Tretes, yang sejuk manja-manja gitu. Then ada Surabaya, yang panasnya sampai ke ubun-ubun. Kena packing untuk 3 musim!

Untuk menyamankan keadaan tubuh dan hati, kami pun singgah ke Masjid Nasional Al Akbar atau biasa disebut Masjid Agung Surabaya yang merupakan masjid kedua terbesar di Indonesia, selepas Masjid Istiqlal di Jakarta.



Singgah sholat zuhur dan asar ye, bukan sekadar singgah untuk posing je weh. Altho, it looks that way, I know. :p


Sumpah tak tahan tengok aksi Soraya laksana memakai dhoti. Hahahhaa...


By this time, perut dah berkeroncong minta diisi. Kami pun meminta Pak Lukito membawa kami ke tempat iga (ribs) penyet yang tersohor, Iga Penyet Leko!


Rupanya they have a few cawangan, and the one we went to on Jl. Manyar Kertoarjo (hope I got this right) is new. Gambar dan tandatangan artis2 terkenal Indonesia menghiasi dinding.


Wajah-wajah kelaparan


Mangsa Nafsu Rakus Manusia



Wajah Kepuasan



Gendang gendut tali kecapi, perut dah gendut, nak kata apa lagi! But seriously, iga penyet kat sini memang sedappppppppp! (meleleh air liur mengenangkannya kembali) If you're ever in Surabaya, make sure to make your way here.

Next entry, Sempoerna House, Rawon Setan, Zangrandi ice cream dan... *jeng jeng jeng!!* Gasp!! Ada apa dengan Gang Doli??!

to be continued...

3 ulasan:

lea berkata...

gang doliiiiiii

awesome blossom berkata...

hahaha, mmg ada gaya YB melawat kawasan

Cah Ayu berkata...

rawon menyetannnnnnnnnnnnnnn!!

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...