Isnin, Mac 28, 2011

Kisah Pertualangan ke Bromo (Part 7 - FINAL!)

Next stop...House of Sampoerna.

Situated in "old Surabaya"‚ this stately Dutch colonial-style compound was built in 1862 and is now a preserved historical site. Cited as the top tourist destination in Surabaya, the complex offers a museum, an art gallery, a cafe as well as souvenir shops. It also provides a City Sightseeing bus for free with a tour guide speaking English. Check out the timing for the museum's main attraction: hundreds of girls hand-rolling Indonesia's most prestigious cigarette, Dji Sam Soe, using traditional equipment. They do it at an unbelievable speed.


2 BEAUTIFUL ladies hard at work.
They have this replica of the stalls you can find around Indonesia, selling cigarettes. We took turns berlakon jd penjual rokok kretek. With the kipas and all, I think we managed to look like a cross between penjual rokok and mak ayam plus tukang bakar sate.


Ahhhh...the Golden Throne!


Sayangnya, we came too late to catch those cigarette rolling girls in action. Apparently their workshift ends at 3pm, we were just like, 15 minutes late. Even if we had managed to see them, we weren't supposed to take any photos. Menurut petugas di House of Sampoerna ini, ada sesetengah pekerja yang kurang senang foto mereka diambil, maka langkah melarang fotografi di area pabrik (kilang) adalah untuk menjaga sensitiviti pekerja, katanya. However, I'm sharing this pic which was taken during my previous visit there. (Perhatian: gambar ini diambil secara curi)

These ladies, worked at an incredible speed! Laju gila b**i infiniti!!! I kept on asking my travel companion, ini bener gak sih? Bukan mesin kan? Hahahaha...Rasa macam tengok movie in fast forward mode!



Kalau di Jogja ada Dagadu, di Surabaya ada Sawoong, brand pakaian/hiasan asli Surabaya, dan hanya ada di Surabaya. Di tingkat atas museum, ada area menjual barangan Sawoong. Secara kami ini sudah 2 hari jauh dari toko-toko per'shopping'an, bila nampak tempat nak mengabiskan duit, macam kerasukan setan! Bak kata Lea, "kedai adalah lambang kehidupan!"


We're born to shop!


If you think we're done shopping, memang salah besar lah! Next, we head to Jl Genteng Besar, where the whole street is lined with kedai cemilan dan oleh-oleh.




Hamik kau. 10 set sambal bu rudy sebagai oleh-oleh untuk kawan2. Sukses membuat semua yang merasa langsung kecanduan. Hahaha...sambal ni memang terbayek, wook! All of us left with a huge box of oleh-oleh each! *happiness*

Later, we met up with my colleague and her sister in Tunjungan Plaza or TP, the largest and most complete shopping center in Surabaya. Aktiviti wajib ialah membeli buku, cd dan dvd.

When I invited my colleague, Cik Lena, to join us for dinner, I told her on the phone, "Kita jumpa kat Tunjungan Plaza. Lepas tu kita pergi dinner Rawon Setan." Then her sister asked her, "kita nak gi mana nih?" Cik Lena tak sengaja jawab,"Junjungan Setan" Hahahahahahha...gelak guling-guling!!!


Menurut kata Pak Lukito, Rawon Setan ni, waktu mula dulu, malam2 baru bukak. Pukul 2,3 pagi tu lah yang paling penuh gerai dia. Sebab buka at such ungodly hours, maka diberi julukan "Rawon Setan"




Yang saya tahu, Rawon Setan ini memang sedap, setannnn! *mata berpinar-pinar*



Kedai makan legendary, kena taruk gambar-gambar orang legendary juga kat dinding. Hahaha...check it out, ada Giring Nidji! Di dinding yang lain, paling best...ada gambar Tukul Arwana!


Malam masih muda, kawan. Dah makan dinner, time for dessert. Another legendary makan place, Zangrandi Ice Cream! Kata Pak Lukito, zaman dulu2 kalau si cowok gak ngajak cewek kencan di Zangrandi, jangan harap yang cewek mau jadian. Hahahaha.


Otw for icecream, melewati hotel legendaris ini, Hotel Majapahit. The hotel was founded in 1910 as Hotel Oranje by Lucas Martin Sarkies. During the Japanese occupation of Indonesia the hotel name was changed to Yamato Hotel. The hotel was the site of the famous "Insiden Hotel Yamato" (in English "Hotel Yamato incident") in which young Indonesian revolutionaries tore the blue part of the Dutch flag flown in the hotel to change it to the Indonesian flag in the lead up to the Battle of Surabaya.





Topping up calories to gear up for our next stop...Gang Dolly!

Gang Dolly is actually, a red-light district. And they do it rather openly here, where the workers sit in a room with huge glass walls, much like window displays. Some says, this red-light is the biggest in South East Asia, even bigger than Patpong in Bangkok and Geylang in Singapore.

Pak Lukito said, he won't tell his male customers about Gang Dolly. Kalau perempuan tak apa! Mosok jeruk makan jeruk, gitu. Heheheheh... you haven't truly been to Surabaya if you haven't been to Gang Dolly, u ols

Menurut sejarah, Gang Dolly ini sudah ada sejak zaman Belanda dan dikelola oleh seorang perempuan keturunan Belanda yang dikenal dengan nama Tante Dolly van der mart. Keturunan dari Tante Dolly tersebut sampai sekarang masih ada di Surabaya meskipun sudah tidak mengelola bisnis prostitusi tersebut.

I refuse to put any other photos of the place except for this, sat lagi banyak la pulak visitor pelik-pelik ke blog ni. But you can google it tho. Hehehe...

And seriously, memang lawaaaaa the sex workers that we saw! We cheekily asked Pak Lukito, where can we find the male ones? He said, kalau cowok mah, gak boleh kerja gituan, malah ditangkap. Gak ijinkan. Whaaaat?? Ini tidak adil!!! (eh eh)

Malam terakhir di Surabaya, kami menginap di Hotel Ibis. Kata Pak Lukito, "tinggalnya di ibLis, makannya rawon setan!" Hahahaha. Jahat bebenor bunyinya! Malam pun dah larut, we head back to hotel after dropping Cik Lena and her sister at their hotel, Hotel Sahid Surabaya. Pamit-pamitan dengan Pak Lukito yang telah setia menemani perjalanan gila kami ini. He's awesome! Anyone going to Surabaya, I would seriously recommend him to be your guide. 10 Markah!

Day 4
Hari terakhir di Surabaya. Sebab waktu dah suntuk, kami berpisah untuk melakukan aktiviti masing-masing. Well actually, Shamam je jalan sorang2 coz she wanted to watch "Dalam Mihrab Cinta" in the cinema. Soraya, Lea and I decided to go (no surprise here) Shopping! Hahaha...excited sangat padahal pergi Carrefour je. Quite recently Shamam joked, gara-gara dah selalu sangat ke Indonesia, bukan takat beli oleh-oleh je, siap beli barang dapur! Hahaha...I kid you not, we bought sardin, corned beef, tepung cekodok and even kicap there!

It was then we decided, there's no way, we can all fit in a taxi with all our luggages on tow. Called Pak Lukito up, arranged for airport transfer. Thank God we did, coz check out barang bawaan kami setelah 4 hari ke Surabaya:


The porters at the airport later asked me, berapa hari di Surabaya, mbak? When I told him 4 days, he was soooo shocked! "Busyet! 4 hari bawaannya kayak 4 tahun!!" Hahahahaha...aptly said!

Our final stop before heading to the airport:

Saya sukaaaaaaaa bebek goreng!!!

Tak sempat makan di sini, tapau makan di bandara. Soraya and Lea tak makan bebek, so they got ayam. Me? I bought 7 porsi bebek utk dibawa pulang! TUJUH!!!


Udah tiba di airport! Alas, our final goodbye with our cool pak supir. Makasih Pak Lukito! Jangan kapok yaaaa!!


Our final meal in Surabaya. Hahahah...dah macam pelarian je makan atas bench airport. But the food was soooo good, perut pun dah lapar, apa nak kisah orang keliling pandang-pandang!


We'll be back, Surabaya

1 ulasan:

Cah Ayu berkata...

ahay! merindukan mandi di tretes.. huhuhu

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...