Isnin, Mei 30, 2011

Taj Mahal...



"Aku sayang dirimu
Biarpun nafas kusampai terhenti
Akan ku kota janji kita
Mendirikan Taj Mahal cinta
Seteguh kasih Shah Jehan kepada Mumtaznya"

Khamis, Mei 12, 2011

12.5.2011



The last year, I can say I'm still in my twenties.

Thanks for all the wishes, thanks for remembering. Thank you Allah kerna diberi peluang untuk hidup selama ini. Terima kasih, kerna saya diberi peluang untuk lahir dalam Islam. Terima kasih atas anugerah kehidupan yang penuh warna warni. Terima kasih atas kesempatan untuk terus membahagiakan diri sendiri dan orang lain.

And thank you...ya, kamu.

Dan seperti apa yg saya catit di Facebook, doa saya tahun ini, semoga dipermudahkan jalan, dilembutkan hati, dibulatkan tekad, ditetapkan iman, dirahmati dan diberkati Tuhan. Dan dijauhkan dr semua problema yang menyakitkan, aminn!

Jumaat, Mei 06, 2011

In-Dah

Some friends have asked, kat mana saya beli tudung-tudung saya, sebab nampak ceria, lain dari yang lain dan yang penting, cantik terletak dan selesa!






Semua tudung dalam gambar-gambar diatas, dan kebanyakan tudung yang saya pakai, saya beli disini:


Butik In-Dah Galeri Muslimah, Sec 10, Shah Alam



Choices memang sangat banyak, dan selalu ada pilihan baru. Bukan hanya tudung dijual disini, blouse Muslimah dan jubah pun ada dengan harga berpatutan!



Yang duduk bertudung hitam merah tu, owner butik ni, Puan Intan. Kalau uols pergi kedai ni, dan terjumpa dia, tell her Farina told you bout the place. Untung2 dapat diskaun :-D



Koleksi jubah pelbagai saiz dan corak. Designnya terkini, kain pun selesa dan sesuai dengan cuaca Malaysia ni. Kat sini, bukan saja boleh beli baju atau tudung ready-made, kalau nak tempah pun boleh! Sama ada dengan kain sendiri, atau boleh pilih dari koleksi kain di butik ni yang sangat banyak! Kalau tudung tu, nak pilih awning warna apa ke, jenis kain apa ke...so many choices to choose from!



Kawan saya, Cik Soraya tengah membelek baju muslimah untuk ibundanya. Siap dah plan nak datang lagi bawa ibu untuk pilih sendiri.



Kedudukan kedai sangat strategik, sebelah Restoran Azira, Sec 10 (bak kata Cik Soraya, org Shah Alam wajib kena tau restoran ni!). So kalau dah puas bershopping, boleh lah ke kedai sebelah mengisi perut pula!

Happy Shopping!


nota: ini bukan iklan berbayar :-)

Rabu, Mei 04, 2011

Malam


Malam
Bila rinduku bertambah dalam
Kau datang lagi dengan kenangan
Oh! betapa dinginnya malam ini

Kasih
Bila malamku bertambah kelam
Seribu kisah melintas mata
Dan malam ini sungguh mencengkam

Bila malam
Tiap kali ku pandang semalam
Resahku sering menjadi dendam
Hatimu ku rasakan dingin

Dan malam
Adalah masa yang membawa kesan
Pada diriku yang kesepian
Kini ku tenggelam
Di bawah alunan ombak malam
Oh! malam

Bila malam
Tiap kali ku pandang semalam
Resahku sering menjadi dendam
Hatimu ku rasakan dingin

Dan malam
Jika dikau dapat bicara
Katakanlah pada hamba
Mengapa dia pergi membawa hati ini
Oh! mengapa
Oh! Malam

Selasa, Mei 03, 2011

The day I became a bride...

Kata Mak saya,
"Takde lah kempunan mak nak tengok awak pakai baju pengantin"



Hahahahhahaa.

Maaf ya Mak, Kak Ngah belum dapat bagi Mak peluang tengok anak Mak ni pakai baju pengantin betul-betul. Doakan lah, secepatnya...Aminnn!!


Bukittinggi, 29 April 2011

Syukur!



e-Bayarbalik LHDNM to me

Tuan,

Perkara di atas adalah dirujuk.

2. Sukacita dimaklumkan bahawa bayaran balik cukai terlebih bayar / pembayaran balik lebihan kredit tuan telah diluluskan dan CIMB BANK BERHAD telah menghantar dana bayaran balik tersebut kepada bank tuan, iaitu CIMB BANK BERHAD pada 27/04/2011.(Rujukan: IRB***********)

3. LHDNM telah memberi keutamaan kepada pembayaran balik tuan. Bagaimanapun, LHDNM masih boleh membuat semakan lanjut dan mengaudit dokumen untuk mengesahkan tuntutan tuan. Cawangan LHDNM akan menghubungi tuan sekiranya maklumat tambahan diperlukan.

Emel ini dihantar secara automatik dari server unit eKL LHDNM. Surat rasmi akan menyusul.

Sekian, terima kasih.


Alhamdulillah!!!

It's probably too late to share this, I found this interesting post about 'How To Save on Tax in Malaysia', for our further reference, mudah2an bermanfaat.

Yo guys! April is tax payer month in Malaysia. Here some tips on how to save or escape from paying tax and benefit to your self. Instead of paying to the government (a.k.a IRB @ LHDN - Lembaga Hasil Dalam Negeri), it would be much better you pay to yourself or for your families/children because you work hard all year from 8 to 5 (or more). This is only applicable for individual. If you owned a company, consult with your tax advisor.


•Save for your children's education with Skim Pendidikan Nasional (Up to RM3,000 in tax relief)
•Ask your employer to increase your EPF contribution in lieu of income (up to RM6,000 tax relief - shared with life insurance)
•Change your cash remuneration to cash reimbursement (for benefit-in-kinds that are not entitled to tax exemption)
•Ask for a company car (part of remuneration repackaging)
•Make charitable contributions (individuals get rebates of up 7% of their aggregate income)
•Take up postgraduate studies (tax relief of up to RM5,000)
•Read, read, read (tax relief of up to RM1,000 for reading material purchases)
•Get Sporty (tax relief of up to RM300 for purchase of sports equipment)
•Buy life insurance (tax relief of up to RM6,000 - shared with your EPF contribution)
•Take up a medical insurance shared together with education policy (tax relief of up to RM5,000)
•Pay your parents' medical bills (tax relief of up to RM5,000)
•Do a medical check up (tax relief of up to RM500 for yourself, spouse or children) and medical bills for serious illnesses tax relief of up to RM5000 (combined with medical check up should not exceed RM5,000)
•Pay zakat for muslim (rebate of up to 2.5% of your aggregate income)
•Buy a computer (tax relief of up to RM3,000 every 3 years)
•Buy propery at or below RM250,000 (50% stamp duty exemption, extended to loan agreements under budget 2009)
•Buy similar property (if similar properties are group together, you can reduce the taxable profit made from one property with the loss, if any, incurred from the others)

(Excerpt from Personal Money April 2009 issues)

Hai burung kenari, mari kemari...

Was in Bukittinggi when I got this message from my brother via Twitter...
"pegi bukak fb. ayan tag gmbr."

This is the photo he was talking about.



"Hancur hatiku...hancur hatiku..."

Most of you mungkin dah tau, Si Kenari Merah ini adalah kereta kesayangan saya. Kereta pertama yang dibeli dengan duit gaji sendiri. Couldnt even bear to part ways with it when I bought City Nurbaya, so I sold it to my brother for a minimum price. Jadi tersentak jugaklah tengok kesayangan saya dah jadi begini.

My brother's doing okay, the guy who ran into him on his bike is not doing so well. Poor guy broke both his legs. Bike guy cakap lampu on his side hijau, my bro ckp on his side yang hijau. Ontahlah.

Nevertheless, benda dah jadi. Syukur Alhamdulillah, cuma kereta yang remuk redam, kan? It could easily have been worst. *takut memikirkan nya!*

Akhir kata, berhati-hati di jalan raya, semoga anda selamat tiba.

#27

My current favourite writer: Fiersa Besari. Sederhana, cerdas dan mengena. If you haven't read any of his works, you should. ...