Selasa, September 20, 2011

The day I became Peneroka Felda

Hari Malaysia 16 September baru-baru ini, saya masuk Felda Jengka. To me, I find it apt, sebab dari kecil lagi asyik dengar tentang Tanah Rancangan Felda Jengka yang merupakan buah idea Perdana Menteri Malaysia ke2,tapi tak pernah jejak kaki ke situ.

Taken from Wikipedia;
Gugusan Jengka merupakan gugusan FELDA terbesar di Malaysia yang terletak di negeri Pahang Darul Makmur. Gugusan Jengka juga dikenali sebagai Segitiga Jengka kerana kedudukannya meliputi tiga daerah iaitu Temerloh, Jerantut dan Maran. Dengan adanya tanah rancangan-tanah rancangan FELDA ini, maka muncul sebuah bandar baru yang dikuasai oleh masyarakat Melayu seratus peratus iaitu Bandar Jengka.Bandar jengka adalah satu inspirasi bekas perdana menteri Malaysia yang kedua Tun Abdul Razak untuk mengujudkan satu bandar 100 peratus orang melayu.Tapi kini Bandar Jengka tidak lagi dimonopoli oleh orang melayu sahaja,kerana di kawasan Jengka 15 terdapat satu deret kedai telah ditembusi oleh peniaga bukan melayu.

Nama Jengka diambil daripada nama sebatang sungai kecil yang terdapat di sini iaitu sungai Jengka.

Gugusan Jengka terdiri daripada 25 buah rancangan FELDA yang menjadi pengeluar sawit dan getah. Terdapat 25 buah Jengka yang ditandai dengan nombor 1 hingga 25. Di samping nombor yang diberikan berdasarkan kawasan yang lebih awal dibuka, Jengka-jengka tersebut juga diberikan nama mengikut nama bunga. Pemilihan nama bunga juga adalah mengikut abjad bagi mengenalpasti kawasan yang lebih awal dibuka. Oleh itu satu-satu Jengka itu dinamakan sebagai Jengka 1 (Anggerik), Jengka 2, Jengka 3 (Dahlia), Jengka 4, Jengka 5, Jengka 6, Jengka 7, Jengka 8 (Kesidang), Jengka 9 (Kesumba), Jengka 10 (Mawar), Jengka 11 (Melati), Jengka 12, Jengka 13 (Putri Malu), Jengka 14, Jengka 15, Jengka 16, Jengka 17, Jengka 18, Jengka 19, Jengka 20, Jengka 21, Jengka 22, Jengka 23, Jengka 24, dan Jengka 25. Hal ini bermakna Jengka yang pertama dibuka ialah Jengka 1 manakala Jengka yang terakhir dibuka ialah Jengka 25.dalam kawasan jengka juga terdapat tanah rancangan felda yang tidak menggunakan nama jengka,kerana ia di tubuhkan lebih dahulu dari jengka itu sendiri.antaranya felda kampong awah 1963.felda ulu jempol 1965,felda sungai nerek 1967.

Setiap kawasan pertempatan Jengka mengandungi antara 300 hingga 600 buah keluarga. Sebagaimana di tanah rancangan FELDA lain, penduduk Jengka juga disebut sebagai 'peneroka' dan ditadbir oleh seorang pengurus yang dilantik oleh pihak pegurusan FELDA.


Saya ke sini untuk memenuhi permintaan seorang client yang nak saya mekapkan untuk majlis nikah dan sandingnya disitu. I have been asked, a few times, "Ada hotel ke kat Jengka??" Well. Don't play-play ya, ada resort yang cantik dan meriah ini tauu!


Felda Residence TekamWe stayed in one of these cute chalets, which is basically a refurbished rumah peneroka Felda. Sorry saya lupa ambil gambar didalam, lengkap basic amenities and clean, saya suka. My chalet ada 3 single bed. Not sure about the actual rate sebab client saya staff Felda, jadi saya pun menumpang nasib dpt staff price ngehehehe.


And this, ladies and gentleman, is the bride. Puan Puteri Raifana.

We (my mom, my sister and I) were at the chalet just chilling when my sister who follows Yuna on Twitter said, "Eh Kak Ngah, ni bukan ke yang awak mekapkan tadi?"

Yuna tweeted this pic:

Her tweet: "@yunamusic: My newly wed cousin posing at the pelamin for me before i leave to KL. http://yfrog.com/nzg14bkj"

And Yuna loved my makeup! She said so herself! Look!

RT @yunamusic: @fitrahjamal she did an amazing job!;)

(to my sister who told Yuna her sister (read: ME) did her cousin's makeup) And Puteri said the first thing Yuna commented masa sampai is, 'cantik mekap!'. Heeee... :-D Didn't get to meet the songstress tho.

Found out later, not only is she Yuna's cousin, she's also a budak Kolam Ayer. Nope, not sspkl, tapi Sekolah Menengah SAINS Seri Puteri a.k.a SESERI. Hahahaha sumpah rasa tua gila time dapat tau, since SESERI ini terwujud beberapa tahun after I left SSPKL, then SSP pun pindah ke Cyberjaya and the old school ditukar jadi sekolah sains pulak. So sekarang super junior kat SESERI dah kahwin, dan saya pun belum?! Oh noes.

It was a good long weekend for me, got to see new places, eat good food (sumpah naik 2 kg balik dari Jengka! Demmit!), meet new people, make new friends...di mana lagi kalau bukan di negara saya, di Malaysia.

Selamat Hari Malaysia, beloved Malaysians!

3 ulasan:

lissa berkata...

Woh, leh mekap yuna pasni.

peonate berkata...

kampung ayah aku jengka 24. ko gi jengka berape ni?

awesome blossom berkata...

oh noes...

Happiness Is The Truth

Been a while since I felt so deliriously happy to the point that I fell like telling the whole world how I feel, and why. But, having been...