Selasa, Oktober 25, 2011

Kisah seorang groupie terlampau

About 1 week before So7 coming to town. Hari-hari dok menghitung hari, sebab 3 out of 4 wifeys nak ikut. Yeayy! Tak sabar nak jumpa diorang! Everyday dok chat pasal apa plan kita nanti di kl, nak shopping gi mana, nak tengok apa. Bapak2 pergi kerja, the ladies pergi shopping lah apa lagi! hahaha...

Tengah syok layan bbm dengan Aie, suddenly...

The phone rang.

Tengok skrin hp...nama 'Duta So7' yang terpampang. Dalam hati, biar betul?!! Angkat dengan hati berdebar. Jangan-jangan dia tersalah dial kot.

"Hello?"

"Hello, bisa bicara dengan Makcik Farina?" Ok sah. DUTA SO7 call aku wowowowowwww! Sebelum ni memang pernah dia call, tapi sebab nak cakap dengan wife dia yg tengah jalan2 dgn aku, tu je. So ye. Agak teruja kali ini.

Saya mempunyai kesukaran untuk ingat exactly apa yang dia cakap, sebab jantung berdetak kencang seperti genderang mau perang! Hahaha...over tau. Saya ingatkan saya dah jaded, tak sangka bila penyanyi pujaan telefon, saya masih kelam kabut tak tentu pasal! Basically, intinya since So7 was coming to perform for Konser Fiesta tu, they wanted to meet the press, to promote their album. Dan nak jumpa SG Malaysia juga. Jadi he asked if I could help.

Maka bermulalah adventure saya yang tak ada background dlm bidang media sama sekali ini, mencari contact dengan pihak radio, tv dan suratkhabar. Terima kasih Puan Ull dan Encik Adie juga sudah banyak membantu! Tentang gath dengan SG Malaysia, saya serahkan kepada crew sgmy yang dah memang otai dalam hal-hal macam ni.

Hati sangat senang, bila media pun excited nak jumpa So7. Siapa kata mereka dah takde nama di sini? Cuma sekali sempat patah semangat sebab 1 magazine ni said no. Tapi takpe, kau lah rugi dowh! Aku memang takkan beli lah majalah kau lagi! *emo*


Lokasi pertama kunjungan kami, Astro untuk interview dengan Radio Era. Thanks to my friend Lynn who introduced me to her friend Faraa who in turn helped me to get this interview! Dah seminggu bertwit dengan DJ Ira interview so7 ni, baru pagi sebelum interview tu Puan Ull tanya saya, itu bukan ke Zarith, kawan Ilijuai?

OMG. It is her!

Kisahnya, Zarith or Ira ni, pernah la jadi groupie so7 sekali dengan kitorang waktu muda-muda dulu! Time tu dia sekolah lagi kot, tak sangka besar jd dj radio hahaha. And it's really a fun interview sebab Ira pun kenal dan memang minat dgn so7, jd suasana pun happening je! I laughed so much time ni!


For good old times sake!


We reminisced about kenangan hampir 10 tahun lalu, Ira nampak hantu di Hotel Eastin. Sampai sekarang we still talk about kejadian 'Hantu Spiderman' tu. Hahaha...and Duta still ingat!

Esoknya, kami ke Sri Pentas. Di sini ada 4 interview yang sudah diatur, dengan wartawan suratkhabar Kosmo, rancangan TV Melodi dan Fuhh, serta radio HotFM. 4 dalam 1 lokasi, senang.

Yang tak senang adalah, masa nak gerak ke Damansara, kereta Unser mak saya yg saya bawa, mengalami kerosakan. Culprit adalah bateri rasanya. Seb baik ada brother tolong jump kan kereta. Setelah difikir2, saya dan kawan-kawan yang berkonvoi 3 kereta ini balik ke rumah, ganti kereta. Nanti mak boleh panggil AAM tolong datang betulkan dirumah, since she's covered.

Di rumah, saya kenalkan mak pada keluarga besar so7. Terharu bila Duta salam mak, cium tangan dan berkata, "Saya Duta, tante. Temannya Farina. Maafkan, saya sudah banyak ngerepotin dia." *nangis terharu* Pakkal lah dah bapak 2 anak, kalau tak agaknya time tu jugak mak saya pinang dia buat jd menantu! Hahahaha...

Dah ganti kereta, kami melaju ke Damansara. Singgah TTDI makan, then rombongan kami berpisah. Saya bawa bapak2 ke Sri Pentas, yang lain bersama ibu2 ke Curve dan Ikea.


Terlupa nak ambil gambar interview dengan Yati, reporter dari Kosmo. Bila Phen from Fuhh interview, baru teringat nak snap photos. Sangat impressed dgn so7, tiap nak start a different interview, diorang akan ganti baju. "Biar terlihat beda," katanya. Bila fans tengok hasil interview tu nanti, takde lah tau time nya sama. Walaupun tiap interview ambil masa dalam 15 minit je, tapi diorang perticular tentang hal ini. Respect!

Dan satu lagi, tiap kali mereka ganti baju, baju yang dipakai sebelum tu dilipat elok-elok untuk disimpan. Bukan macam saya, kalau baju dah pakai main konyok2 je peruk dalam bag! hahaha...termalu sendiri.


With Izza from Melodi. Berkali2 dia kata, dia sangat respect dgn so7, walaupun dah senior tapi memang best dan sempoi! And the answers that they gave, memang padat dan cerdas! Lagi satu dia kagum fans sendiri yang boleh arrange dan bawa so7 untuk datang promo bertemu press, belum pernah lagi sebelumnya orang buat, katanya. Alhamdulillah, it's a new experience for me too. And i couldn't have done it without my darah abadi's help.

Salah satu jawapan Duta yang sangat saya ingat,"Di saat kami jauh dari rumah, Sheilagank Malaysia selalu bisa membuat kami merasa seperti di rumah sendiri". Sweetness.


Last interview for the day, with Amyrah di HotFM. Thank you Zura sebab tolong pujuk boss nya, sebab selalunya Sabtu memang dikhususkan untuk orang pilih dan tujukan lagu, tapi demi So7, dia slotkan juga waktu 1 jam untuk interview so7. Thank you so much!


Lepas interview hotfm, sambung balik buat performance akustik untuk Melodi. They sang the 2nd single from the latest album, Berlayar, which is Pasti Ku Bisa. Dah macam buskers dah aku tengok! Again, they showed their professionalisme this time. Tak kisah pun perform walaupun kat laluan orang lalu lalang, really proud of them! Produser untuk rancangan Nasi Lemak Kopi O kebetulan lalu time ni, terus offer for them to appear in that show on the very next day. Menarik, sayangnya dah ada acara yang diatur oleh pihak penganjur konsert. So we had to decline.

Last promo while they were in KL, is interview kat Suria FM for their breakfast show. Happy juga lah, I managed to get all 3 radio stations yang memang saya dah aim dari awal. I couldn't accompany the boys this time around, but big thanks to Shamam, Tini and Liza yang sanggup keluar rumah subuh2 to send them for their interview! Korang memang wonderwomen!



Pics courtesy of Encik Wan, producer breakfast show di suria fm. Thanks boss!

Dan kemudian mereka pun pulang ke tanahair sendiri. :-(

Terima kasih, atas kepercayaan kalian, atas pengalaman yang aku dapat, dan atas waktu-waktu yang indah. Bersenang-senanglah, kerna waktu ini akan kita banggakan, di hari tua...sebuah kisah klasik untuk masa depan.

Dan saya, akan selalu bangga, untuk meneriakkan pada dunia, bahawasanya, saya adalah seorang Sheilagank!

11 ulasan:

ull berkata...

nak nanges boleh?!

mereka x pernah gagal memberikan inspirasi kpd saya dgn kata2 mereka, baik dlm lagu mahupun di luar lagu.

yeah, saya jg akan selalu berbangga meneriak yg saya adalah Sheilagank tegar! nyehehehe.

Cah Ayu berkata...

always be! ;)

Naemah berkata...

idup Sheila On 7, idup Sheilagank

idup Darah Abadi!!!!

simplyatie berkata...

sis, i am really proud of you lah! love and see u soon!!

simplyatie berkata...

sis, i am really proud of you lah!

im berkata...

"Di saat kami jauh dari rumah,
Sheilagank Malaysia selalu bisa membuat
kami merasa seperti di rumah sendiri" sungguh tersentuh membaca ayat itu. nanges.. sungguh!
really proud of u farina.. sukses mengaturkan segalanya.
XOXO

~Am berkata...

1000x like!

Temi berkata...

Seronok baca :)

Along berkata...

can't help but feel proud of u, and of course semua-semua yg disebutkan dlm entry ini!! *lap air mata*

Lissa Ahmad berkata...

uwaaaaaaaaaa... nangis sudahhh!

f a r i n a berkata...

hehehe...tengkiu tengkiu!

to be honest, i'm not sure what is it that made u ladies said u r proud of me hehehe nevertheless, thank you! :-)

#27

My current favourite writer: Fiersa Besari. Sederhana, cerdas dan mengena. If you haven't read any of his works, you should. ...