Selasa, September 04, 2012

Oh Sayang, Marilah Kita Tengok Wayang?

Pernah dengar tak lagu dengan lirik seperti tajuk di atas? If I'm not mistaken, adalah parody kepada lagu Raja Ema yg dinyanyikan oleh Isma Alif. "Oh, sayang...marilah kita tengok wayang. Tiket dah beli siang-siang...mari sayang~~~" Err...tak pernah? Ok then. :p

Sebab takde kena mengena pun lagu tu dengan entry ni. Saja lah nak mengimbau kenangan silam. Hehehe...

Anyway. Cakap pasal wayang. Yesterday, LS (a.k.a Mrs. Yusry) tweeted. She said...
"Siapa nk layan 29Februari3D bersama KRU NormanKRU YusryKRU dan EdryKRU, sertai mereka di Alamanda jam 10mlm. Rugi kalau tk join. :)"
Okay. So I thought. I do need to see the movie. Heard some good reviews about it. Malaysia's 1st 3D movie yo! Tengok satu panggung dengan KRU, itu bonus. Hahaha...those who knew me from way back when would know how I was (past tense ya disitu hahahah in denial giler) a HUGE fan of theirs. Since I was 12!

Terus whatsapp adindaku. "Nak tengok 29 Februari 3D?" Both my sisters have seen the movie, tapi in 2D. Kat mana, she asked. "Alamanda, 10pm". Nak nak nak nak nakkkk!! Well. She must have read the tweet too. Yang bongsu pun menggelupur nak ikut.

Sinopsis filem 29 Februari
Filem 29 Februari ini mengisahkan Budi yang dilahirkan pada tahun lompat, 29 Februari 1896 dan hanya dimakan usia empat tahun sekali. Fizikalnya yang kelihatan terbantut menyebabkan masyarakat menganggap kecacatan dialaminya sebagai sumpahan. Ia sebenarnya anugerah buat Budi yang melalui era transformasi Tanah Melayu kepada Malaya dan seterusnya Malaysia.

Kisah percintaan Budi dan Lily (Jojo Goh) melalui pelbagai cabaran serta dihalangi keluarga kerana perbezaan bangsa dan agama.


Filem 29 Februari terbitan KRU Studios menampilkan lakonan hebat Remy Ishak, Jojo Goh, Izzue Islam, Fizz Fairuz, Namron, Wan Hanafi Su dan Dian P Ramlee.
One for the album.


Boleh tahan ramai jugak orang datang, considering it's a Monday nite, show pukul 10 malam pula.

We're ready to watch the show!

Skodeng the brothers.

Bang Long.

Bang Chik (oh dia nampak sihat selepas berkahwin! Iri hatinyaaaa.... #EH)

Didi. The director of the movie. His 2nd attempt after the award winning 'Magika'

Oh. Ini. Hero 29 Februari. Encik Remy. Yah. Dia kacak.

The 3 sisters and 3 brothers.

My take on the movie: A VERY good attempt. Tang teknikal memang banyak yang perlu diperbaiki lagi, esp when they used some actual footages of historical events, tapi itu saya rasa sangat boleh dimaafkan. Suntingan, agak choppy. Agaknya to cramp 120 years in 1 movie bukanlah perkara mudah. I enjoyed the movie very much. And I think everyone should go and watch it! I'm proud to say that Malaysia pun dah mampu terbitkan filem 3D (walaupun, kesan 3D dia tak gile babeng but, alah filem hollywood pun byk mcm tu!)

Nota: Saya tak mengerti mengapa Remy Ishak minta satu salinan gambar Instax dia bersama adik saya. Mengapa Remy, mengapaaaaa??? Ciss bedebah. Yang pasti adik saya tak lena tidur dibuatnya. Hahahaha...angauese!

2 ulasan:

sitynuress berkata...

ahahahhaahah... remy mintak gamba adik lupa mintak gamba kakaknya :P

Lissa Ahmad berkata...

hahaha, kacaknya remy.. dulu masa pregnen kan farrel, selalu minta farrel akan jadi sekacak remy. lol! rahsia dari pakcik!

March 2017 - 'Ada Apa Dengan Jogja?' (Part 2.5)

Honestly tho, I have nothing much to say about the show, except what everyone would already know...It was AH-MAY-ZINGGGG!!! *fangirling mod...